Strona 38 z 217 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888138 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    W FJ w M1 w Krk jest E-M10? (bardziej skrótowo się nie dało )
    Jest w sklepie dla idiotów w M1, przynajmniej był w niedzielę. Z "normalnym" kitem, nie EZ. W ogóle bogato mieli jeśli o Olka chodzi - M1, M5, M10, Peny, Stylus1 i kuuuupa szkieł (włącznie z 12-40 i 75).
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar Ar2
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Jest już pełny test na dpreview:
    http://www.dpreview.com/reviews/olympus-om-d-e-m10

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    Jest w sklepie dla idiotów w M1, przynajmniej był w niedzielę. Z "normalnym" kitem, nie EZ. W ogóle bogato mieli jeśli o Olka chodzi - M1, M5, M10, Peny, Stylus1 i kuuuupa szkieł (włącznie z 12-40 i 75).
    Wiem, bo go macałem, ale nie mieli nowego 14-42 a byłem jego ciekawy.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Wiem, bo go macałem, ale nie mieli nowego 14-42 a byłem jego ciekawy.
    malutki, cieniutki,całkiem nielichy optycznie. Cicho pracuje.
    Ma pierścień zmiany ogniskowej elektryczny. Ma to swe plusy i minusy. Plusy - cicho i płynnie co przy filmowaniu może mieć znaczenie
    Minusy - moim zdaniem niepotrzebna rzecz zasysająca prąd, ale w połączeniu z EM-10 i Wifi jestem w stanie ze smartphone sterować nawet ogniskową obiektywu... To jest jak dla mnie rewelacja !!

Jak dla mnie czad.

Zaś sam aparat - Jeszcze mam nie wyrobione zdanie. Trochę okrojony względem EM-5 trochę rozwinięty względem EM-5
    Podstawowe pytanie czego człowiek potrzebuje i czy na przykład większe znaczenie mają uszczelnienia czy WiFI...

Ale radę daje poniżej z mzd 9-18 i nd grad. Sample leżą na dysku - czekam na chwilkę zeby to opisać jakoś sensownie
    Maszyna ma potencjał wiadomo, że wraz z okrojeniem ceny z pewnych rzeczy trzeba porezygnować bo trudno w różnej cenie oferować takie same aparaty Moim zdaniem to brakujące ogniwo między PENami a OMDkami - taniej, ma już rzeczy znane z OMD a nie kosztuje tyle co starsi koledzy z tej serii.

Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DBS13271.jpg
Wyświetleń:	416
Rozmiar:	326,6 KB
ID:	112947  

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

we Wrocławiu za to w Fotojokerach i innych mediamerketach olków jak na lekarstwo, o obiektywach nie wspomnę. Się człowiek nienamaca.

luc4s
    Tobie się opłaca wymieniać E-PL5 na E-M10? Będziesz miał 2 bardzo podobne aparaty, a E-PL5 jednak sporo mniejszy bez wystającej muszli EVF i kominka.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

WiFi fajny bajer, ale ciągle bajer.
    W zasadzie to jaka jest funkcjonalność tego wifi? Pytanie najważniejsze - czy aparat może zapisać do zdjęć dane geolokalizacyjne ze smartfona? Telefony dzięki danym z BTSów szybko łapią fixa i to w sumie mogłoby mieć sens. Jeszcze lepiej żeby Olki miały wreszcie wbudowany GPS w aparatach, które skądinąd świetnie się nadają do zastosowań turystycznych/podróżniczych.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    we Wrocławiu za to w Fotojokerach i innych mediamerketach olków jak na lekarstwo, o obiektywach nie wspomnę. Się człowiek nienamaca.

luc4s
    Tobie się opłaca wymieniać E-PL5 na E-M10? Będziesz miał 2 bardzo podobne aparaty, a E-PL5 jednak sporo mniejszy bez wystającej muszli EVF i kominka.
    No właśnie to wynika z mojego stylu fotografowania. Ja nie używam body zamiennie, a fotografuję dwoma jednocześnie (no może nie całkiem dosłownie z różnymi szkłami. Chcę mieć woła roboczego w postaci (e-m5 +12-40 -> kiedyś wymiana na em1) i drugie body do stałek. I tutaj zauważyłem problem. Niby podobna obsługa, ale fotografując chwilę em5 miałem problem, żeby szybko coś pozmieniać w epl5, bo to zupełnie inna wielkość przycisków. Za pół roku e-pl5 będą leżeć na wyprzedażach w Media, jak teraz e-pm2 więc może sobie kupię jako takie kieszonkowe body. Zawsze to ponownie 2 lata gwarancji, a przy dzisiejszym wykonaniu sprzętu staram się nie trzymać go po jej zakończeniu.

---------- Post dodany o 19:26 ---------- Poprzedni post był o 19:25 ----------

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    W zasadzie to jaka jest funkcjonalność tego wifi? Pytanie najważniejsze - czy aparat może zapisać do zdjęć dane geolokalizacyjne ze smartfona? Telefony dzięki danym z BTSów szybko łapią fixa i to w sumie mogłoby mieć sens. Jeszcze lepiej żeby Olki miały wreszcie wbudowany GPS w aparatach, które skądinąd świetnie się nadają do zastosowań turystycznych/podróżniczych.
    Możesz zmieniać wszystkie parametry ekspozycji. Co do GPSa to nie wiem, ale nie można sobie po fakcie połaczyć w domu?

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Funkcjonalnść jak dla mnie jest przezajebista. Wifi oferuje tyle co urządzenie, które zanabyłem jakiś czas temu za ponad 1000 PLN
    Widze na pilocie ( smartphone ) to co widzi aparat, zmieniam większośc parametrów ( tryb PASMiAuto Czas, przysłonę, czułość, zdjęcia seryjne pole AF i wyzwalam migawkę ) Zdjęcie mogę sobie zassać na telefon i wysłać mailem, mogę też geotagować zdjęcia w oparciu o dane zebrane przez smartphone'a

wyzwalanie aparatu z podględem na zywo oraz szybie przesłanie emaila jak dla mnie są najsensowniejsze.
    Geotagowania nie wykorzystuje bo i tak sobe to taguję w lightroomie

Takie główne opcje sa po włączeniu aplikacji - geotagowanie to ostatnie pole - ale nigdy tego nie uzywałem. wiem, że można nie wiem jak działa w teorii zaszywa info w exifie ale wstyd się przyznać nie próbowałem

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Co do GPSa to nie wiem, ale nie można sobie po fakcie połaczyć w domu?
    Można - mając zapisany ślad GPS zsynchronizować to potem z fotami, o ile dopilnowało się dokładnego ustawienia czasu w aparacie. Można też po wycieczcie zasiąść przed Lightroomem i zsynchronizować foty z mapą - tylko, że to takie zawracanie gitary - zwykle się tego nie chce robić. Po jakimś czasie człowiek się zastanawia gdzie jest ta kapliczka i kaplica - nie wiadomo gdzie .
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Funkcjonalnść jak dla mnie jest przezajebista. Wifi oferuje tyle co urządzenie, które zanabyłem jakiś czas temu za ponad 1000 PLN
    Widze na pilocie ( smartphone ) to co widzi aparat, zmieniam większośc parametrów ( tryb PASMiAuto Czas, przysłonę, czułość, zdjęcia seryjne pole AF i wyzwalam migawkę ) Zdjęcie mogę sobie zassać na telefon i wysłać mailem, mogę też geotagować zdjęcia w oparciu o dane zebrane przez smartphone'a

wyzwalanie aparatu z podględem na zywo oraz szybie przesłanie emaila jak dla mnie są najsensowniejsze.
    Geotagowania nie wykorzystuje bo i tak sobe to taguję w lightroomie
    Wymyśliłeś już patent na przedłużenie zasięgu działania WiFI?