"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Jest już pełny test na dpreview:
http://www.dpreview.com/reviews/olympus-om-d-e-m10
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
malutki, cieniutki,całkiem nielichy optycznie. Cicho pracuje.
Ma pierścień zmiany ogniskowej elektryczny. Ma to swe plusy i minusy. Plusy - cicho i płynnie co przy filmowaniu może mieć znaczenie
Minusy - moim zdaniem niepotrzebna rzecz zasysająca prąd, ale w połączeniu z EM-10 i Wifi jestem w stanie ze smartphone sterować nawet ogniskową obiektywu... To jest jak dla mnie rewelacja !!![]()
Jak dla mnie czad.
Zaś sam aparat - Jeszcze mam nie wyrobione zdanie. Trochę okrojony względem EM-5 trochę rozwinięty względem EM-5
Podstawowe pytanie czego człowiek potrzebuje i czy na przykład większe znaczenie mają uszczelnienia czy WiFI...
Ale radę dajeponiżej z mzd 9-18 i nd grad. Sample leżą na dysku - czekam na chwilkę zeby to opisać jakoś sensownie
Maszyna ma potencjał wiadomo, że wraz z okrojeniem ceny z pewnych rzeczy trzeba porezygnować bo trudno w różnej cenie oferować takie same aparatyMoim zdaniem to brakujące ogniwo między PENami a OMDkami - taniej, ma już rzeczy znane z OMD a nie kosztuje tyle co starsi koledzy z tej serii.
![]()
Ostatnio edytowane przez dobas ; 18.03.14 o 20:07
we Wrocławiu za to w Fotojokerach i innych mediamerketach olków jak na lekarstwo, o obiektywach nie wspomnę. Się człowiek nienamaca.
luc4s
Tobie się opłaca wymieniać E-PL5 na E-M10? Będziesz miał 2 bardzo podobne aparaty, a E-PL5 jednak sporo mniejszy bez wystającej muszli EVF i kominka.
W zasadzie to jaka jest funkcjonalność tego wifi? Pytanie najważniejsze - czy aparat może zapisać do zdjęć dane geolokalizacyjne ze smartfona? Telefony dzięki danym z BTSów szybko łapią fixa i to w sumie mogłoby mieć sens. Jeszcze lepiej żeby Olki miały wreszcie wbudowany GPS w aparatach, które skądinąd świetnie się nadają do zastosowań turystycznych/podróżniczych.
No właśnie to wynika z mojego stylu fotografowania. Ja nie używam body zamiennie, a fotografuję dwoma jednocześnie (no może nie całkiem dosłowniez różnymi szkłami. Chcę mieć woła roboczego w postaci (e-m5 +12-40 -> kiedyś wymiana na em1) i drugie body do stałek. I tutaj zauważyłem problem. Niby podobna obsługa, ale fotografując chwilę em5 miałem problem, żeby szybko coś pozmieniać w epl5, bo to zupełnie inna wielkość przycisków. Za pół roku e-pl5 będą leżeć na wyprzedażach w Media, jak teraz e-pm2 więc może sobie kupię jako takie kieszonkowe body. Zawsze to ponownie 2 lata gwarancji, a przy dzisiejszym wykonaniu sprzętu staram się nie trzymać go po jej zakończeniu.
---------- Post dodany o 19:26 ---------- Poprzedni post był o 19:25 ----------
Możesz zmieniać wszystkie parametry ekspozycji. Co do GPSa to nie wiem, ale nie można sobie po fakcie połaczyć w domu?
Funkcjonalnść jak dla mnie jest przezajebista. Wifi oferuje tyle co urządzenie, które zanabyłem jakiś czas temu za ponad 1000 PLN![]()
Widze na pilocie ( smartphone ) to co widzi aparat, zmieniam większośc parametrów ( tryb PASMiAuto Czas, przysłonę, czułość, zdjęcia seryjne pole AF i wyzwalam migawkę ) Zdjęcie mogę sobie zassać na telefon i wysłać mailem, mogę też geotagować zdjęcia w oparciu o dane zebrane przez smartphone'a
wyzwalanie aparatu z podględem na zywo oraz szybie przesłanie emaila jak dla mnie są najsensowniejsze.
Geotagowania nie wykorzystuje bo i tak sobe to taguję w lightroomie
Takie główne opcje sa po włączeniu aplikacji - geotagowanie to ostatnie pole - ale nigdy tego nie uzywałem. wiem, że można nie wiem jak działaw teorii zaszywa info w exifie ale wstyd się przyznać nie próbowałem
Ostatnio edytowane przez dobas ; 18.03.14 o 20:32
Można - mając zapisany ślad GPS zsynchronizować to potem z fotami, o ile dopilnowało się dokładnego ustawienia czasu w aparacie. Można też po wycieczcie zasiąść przed Lightroomem i zsynchronizować foty z mapą - tylko, że to takie zawracanie gitary - zwykle się tego nie chce robić. Po jakimś czasie człowiek się zastanawia gdzie jest ta kapliczka i kaplica - nie wiadomo gdzie.