Strona 28 z 217 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878128 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?

Ok, wyszło szydło z worka że w EM1 jest matryca Panasonica - co w takim razie jest w EM5 ? Matryca Sony ? W EM10 zapewne będzie to samo co w EM1. Ciekawe czy ktoś faktycznie rozebrał te aparaty, czy to tylko dywagacje....
    W sumie to by dawało odpowiedź dlaczego EM1 idzie łeb w łeb z GX7 z jakością fotek/szumów na tych samych czułościach.
    Pytanie moje padło już nieco wcześniej (chyba przed tymi rewelacjami z matrycą) dlaczego EM5 wypada nieco lepiej niż EM1... i to (chyba) na wszystkich większych portalach/testach etc.
    Na DXO marks wszystkie obiektywy mają lepsze osiągi z EM5, a nie z EM1. Wszystkie - chodzi o szkła m4/3.
    Były: Olympus E-30, ZD 14-54 II, ZD 50 2, ZD 35 3.5, ZD 9-18, E-510 (dual kit)
    Są: Olympus E-Pl3, 14-42IIR, Panasonic GX7, mZD 45 1.8, mZD 12-40/2,8, Panas 20/1,7II, mZD 15/8, mZD 60/2.8.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Jeśli o mnie chodzi, to tam może być nawet matryca z maszynki do mięsa marki Zelmer
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jeśli o mnie chodzi, to tam może być nawet matryca z maszynki do mięsa marki Zelmer
    W sumie dobre podejście Właśnie mi przypomniałeś, że muszę zamówić nożyk do takiej maszynki która wymieniłeś. Dzięki
    Były: Olympus E-30, ZD 14-54 II, ZD 50 2, ZD 35 3.5, ZD 9-18, E-510 (dual kit)
    Są: Olympus E-Pl3, 14-42IIR, Panasonic GX7, mZD 45 1.8, mZD 12-40/2,8, Panas 20/1,7II, mZD 15/8, mZD 60/2.8.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

maestro - wydaje mi się że mieszasz dwie sprawy.

1) jakość matrycy - tutaj zarówno w testach DxOMark jak i DPreview E-M1 przewyższa E-M5, zaś w testach Optycznych jest na odwrót. GX-7 jest nieco słabsza. Ale powtórzę to co kiedyś już pisałem - różnice wydają się na tyle niewielkie że to może być błąd pomiarowy więc nie ma się do czego czepiać. W subiektywnej ocenie zdjęć (na podstawie doświadczeń testowych) E-M1 daje wysoką jakość, na wysokich czułościach wyższą niż E-M5

http://www.dxomark.com/Cameras/Compa...___909_901_793

2) druga sprawa to wyniki obiektywów. Tym się nie zajmowałem, nie do końca rozumiem metodykę badań i sposób prezentacji wyników przez DxOMark, ale na chłopski rozum - jeśli na matrycy jakaś część jej powierzchni jest użyta pod czujniki fazy, to obiektyw będzie miał gorsze warunki do zaprezentowania swoich możliwości. Coś za coś, niestety...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Oczywiście, Olympus nie śpi, matryca z E-M1 jest lepsza od tej z E-M5... wygląda na to że ta z E-M10 też lepiej się sprawuje...
    No właśnie opinie są podzielone. Matryca z E-M1 nie jest jakoś tak jednoznacznie lepsza od tej z E-M5, a od kiedy "wydało" się że to Panasonic to jakby trochę wyjaśniło czemu tak jest.

---------- Post dodany o 11:35 ---------- Poprzedni post był o 11:31 ----------

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Co racja, to racja, w końcu liczy się obrazek, a nie DXO

Matryce w E-M1 i E-M5 są na tyle dobre że trudno się czepiać. Ciekawe co pokaże E-M10, gorzej raczej nie będzie, ale rewolucji też się nie ma co spodziewać.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    No to już zależy od tego w jakich warunkach robisz zdjęcia Mnie juz uszczelnienie przynajmniej kilka razy pomogło ale YMMV
    Tak właśnie jest. Trochę śmieszą mnie te przepychanki i wyliczanie wad i zalet sprzętu bo każdy świadomy użytkownik dobrze wie do czego mu dany aparat jest potrzebny.
    Ja potrzebuję taniego małego bezlusterkowca tylko na miasto i wycieczki, zakładam, że obiektywy w danej kwocie na pewno będą nieuszczelnione, ja sam raczej się schowam przed deszczem - stabilizacja do ogniskowej 24-120 wystarczy klasy 2EV.

Pentaxa mam uszczelnionego ale to Panas w ostatnim okresie zaliczył więcej kąpieli - taka ciekawostka.
    Ostatnio edytowane przez Mcarto ; 10.02.14 o 14:55
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Ja potrzebuję taniego małego bezlusterkowca tylko na miasto i wycieczki, zakładam, że obiektywy w danej kwocie na pewno będą nieuszczelnione,.
    A no właśnie - kilka niezbyt drogich a baaardzo koszernych szkiełek w m4/3 nie jest uszczelnianych i ten aparat wydaje się do nich stworzony. Mam na myśli chociażby m.zd 45/1.8, Lumixa 20/1.7 czy Samyanga 7.5/3.5. W zasadzie to on by się mógł nazywać Pen ileś tam i nie mieć tego garba na "pryzmacie" ale mieć wizjer - umieszczony z boku jak w dalmierzowcach, poniekąd w pierwotnych Penach zresztą też.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Tak właśnie jest. Trochę śmieszą mnie te przepychanki i wyliczanie wad i zalet sprzętu bo każdy świadomy użytkownik dobrze wie do czego mu dany aparat jest potrzebny.
    Ja potrzebuję taniego małego bezlusterkowca tylko na miasto i wycieczki, zakładam, że obiektywy w danej kwocie na pewno będą nieuszczelnione, ja sam raczej się schowam przed deszczem - stabilizacja do ogniskowej 24-120 wystarczy klasy 2EV.

Pentaxa mam uszczelnionego ale to Panas w ostatnim okresie zaliczył więcej kąpieli - taka ciekawostka.
    To nie jest kwestia tylko robienia zdjęć w deszczu ( bo one i tak zwykle są srednie) co możliwości zachlapania/zamoczenia która zdarza się znacznie częściej. Woda, pył czy piasek niespecjalnie się lubią z aparatem a naprawa jest zwykle kosztowna

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    To nie jest kwestia tylko robienia zdjęć w deszczu ( bo one i tak zwykle są srednie) co możliwości zachlapania/zamoczenia która zdarza się znacznie częściej. Woda, pył czy piasek niespecjalnie się lubią z aparatem a naprawa jest zwykle kosztowna
    Zgadzam się, sam osobiście najbardziej obawiam się nie tyle deszczu co wilgoci i podstawowy aparat mam uszczelniony - to jego zabieram w teren jak tylko wybieram się z nastawieniem na robienie zdjęć.

Mikrus to inny rozdział, kupiony był w określonym celu i dlatego nie wymagam od niego aby był szczelny. To aparat który zabieram ze sobą na wszelki wypadek bo jest mały i lekki a kupiony był raczej z myślą o wyjazdach.
    O wiele przyjemniej jest podróżować z czymś lekkim, przy okazji mogę też zabrać mały ultraporęczny statyw.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez maestro Zobacz posta
    [...]W EM10 zapewne będzie to samo co w EM1. [...]
    Nie. Jest to, co w E-M5