@epicuer a Ty masz jaki model aparatu FujiFilm ?
Przy okazji tego opisu Em10 ze "świata obrazu" kliknąłem na test EM1 i jest tam info, że:
"Układ wizyjny zastosowany w OM-D E-M1 to, podobnie jak we wcześniejszych modelach Olympusa, konstrukcja firmy Epson. Odznacza się, podobnie jak odłączany VF-4, rozdzielczością 2,36 mln punktów i według kilku niezależnych źródeł jest to ta sama konstrukcja, co w aparacie Fujifilm Finepix X100S (co w tym wypadku jest mocną rekomendacją). Generowany przez niego obraz jest nie tylko bardzo szczegółowy, ale też większy, a to za sprawą nowej konstrukcji optycznej. Obraz oglądany przez wizjer odznacza się powiększeniem na poziomie 0,74x (model VF-2 i wizjer zastosowany w OM-D E-M5 oferowały jedynie 0,58x), co w praktyce daje podobną szerokość kadru, jak w przypadku Sony NEX-7 i niewiele mniejszą niż w Canonie EOS-1D X, przy czym należy pamiętać, że w przypadku tych dwóch ostatnich kadr cechują proporcje boków 3:2. W efekcie więc wysokość oglądanego obrazu jest wyraźnie większa."
Dzisiaj znowu macałem EM5 i GX7 - jaki ja jestem zboczony...
Gdyby ten EM10 miał lepszy wizjer (EM5 nie zachwyca choć płynniej działa niż w GX7), kit w ucho z uszczelkami.
W GX7 wreszcie klawiszologię w znacznym stopniu przyswoiłem, niektóre funkcje bardzo przypadły mi do gustu. Np. precyzyjne ostrzenie (do wyboru jest kilka trybów) gdzie do czynienia mamy z super malutkim krzyżykiem, dodatkowo po wciśnięciu spustu wraz z ustawianiem ostrości pokazuje się w wizjerze /bądź na ekranie/ dodatkowe małe okienko z powiększeniem obszaru który próbujemy "ustrzelić". Działa to pięknie i w ogóle nie przeszkadza - wręcz przeciwnie. Celujemy w głowę, aparat powiększa nam wybrane pole przykładowo źrenicę oka i ustawiamy dokładnie krzyżyk czy ma być powieka czy środek źrenicy. Miałem okazję wypróbować tę funkcję na kilkuletniej dziewczynce, która wraz z tatą przyszła po zdjęcia - nie była zachwycona, ale nie miała wyjścia...
Funkcję ta przydatna będzie w zbliżeniach, najechałem na krawędź półki można strzelić co do milimetra, w EM5 niestety nie udało mi się tego osiągnąć, aczkolwiek należy podkreślić, że nie wiem czy takowa funkcja w nim nie istnieje. W moim Epl3 oprócz możliwości zmniejszenia ramki AF nic takiego nie ma.