Strona 26 z 217 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676126 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?

@epicuer a Ty masz jaki model aparatu FujiFilm ?
    Przy okazji tego opisu Em10 ze "świata obrazu" kliknąłem na test EM1 i jest tam info, że:

"Układ wizyjny zastosowany w OM-D E-M1 to, podobnie jak we wcześniejszych modelach Olympusa, konstrukcja firmy Epson. Odznacza się, podobnie jak odłączany VF-4, rozdzielczością 2,36 mln punktów i według kilku niezależnych źródeł jest to ta sama konstrukcja, co w aparacie Fujifilm Finepix X100S (co w tym wypadku jest mocną rekomendacją). Generowany przez niego obraz jest nie tylko bardzo szczegółowy, ale też większy, a to za sprawą nowej konstrukcji optycznej. Obraz oglądany przez wizjer odznacza się powiększeniem na poziomie 0,74x (model VF-2 i wizjer zastosowany w OM-D E-M5 oferowały jedynie 0,58x), co w praktyce daje podobną szerokość kadru, jak w przypadku Sony NEX-7 i niewiele mniejszą niż w Canonie EOS-1D X, przy czym należy pamiętać, że w przypadku tych dwóch ostatnich kadr cechują proporcje boków 3:2. W efekcie więc wysokość oglądanego obrazu jest wyraźnie większa."

Dzisiaj znowu macałem EM5 i GX7 - jaki ja jestem zboczony...
    Gdyby ten EM10 miał lepszy wizjer (EM5 nie zachwyca choć płynniej działa niż w GX7), kit w ucho z uszczelkami.
    W GX7 wreszcie klawiszologię w znacznym stopniu przyswoiłem, niektóre funkcje bardzo przypadły mi do gustu. Np. precyzyjne ostrzenie (do wyboru jest kilka trybów) gdzie do czynienia mamy z super malutkim krzyżykiem, dodatkowo po wciśnięciu spustu wraz z ustawianiem ostrości pokazuje się w wizjerze /bądź na ekranie/ dodatkowe małe okienko z powiększeniem obszaru który próbujemy "ustrzelić". Działa to pięknie i w ogóle nie przeszkadza - wręcz przeciwnie. Celujemy w głowę, aparat powiększa nam wybrane pole przykładowo źrenicę oka i ustawiamy dokładnie krzyżyk czy ma być powieka czy środek źrenicy. Miałem okazję wypróbować tę funkcję na kilkuletniej dziewczynce, która wraz z tatą przyszła po zdjęcia - nie była zachwycona, ale nie miała wyjścia...
    Funkcję ta przydatna będzie w zbliżeniach, najechałem na krawędź półki można strzelić co do milimetra, w EM5 niestety nie udało mi się tego osiągnąć, aczkolwiek należy podkreślić, że nie wiem czy takowa funkcja w nim nie istnieje. W moim Epl3 oprócz możliwości zmniejszenia ramki AF nic takiego nie ma.

Były: Olympus E-30, ZD 14-54 II, ZD 50 2, ZD 35 3.5, ZD 9-18, E-510 (dual kit)
    Są: Olympus E-Pl3, 14-42IIR, Panasonic GX7, mZD 45 1.8, mZD 12-40/2,8, Panas 20/1,7II, mZD 15/8, mZD 60/2.8.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

i kolejna część na blogu Robina Wong, tym razem test high ISO:
    http://robinwong.blogspot.com/2014/0...rt-2-high.html

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

no i wniosek (mój) jest taki że na szczęście skończyły się w Olympusie czasy takie że kolejne modele (E-P1 -> E-P2 -> E-P3) nie zmieniały nic w zakresie obrazowania. Zdjęcia na wpisie Wonga może trochę tendencyjnie dobrane ale (moim zdaniem i na mój gust) wysokie ISO jest na pewno poprawione względem E-M5 a i może nawet względem E-M1
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Pierwsze wideo z em10 i stabilizacją 3osiową
    Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Jest śliczny Korpus ma malutki, więc wolę z gripem. Użytkownik musi mieć świadomość, że ma w rękach sprzęt entry level, ale jednak wypasiony, gdyż aparat otrzymał z E-M5 matrycę i wizjer, z E-M1 ma procesor z algorytmami, peaking i WiFi (to tak z grubsza)
    a AF-S, AF-C (pomijam z 4/3) i filmy- jest raczej z em1 czy em5? Odpowiedź na to pytanie może mi pomóc w wyborze nowego body
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Bardzo, bardzo ciekawe pytanie. Osobiście obstawiam poprawunię tj. filmiki takie jak z M1 nie z M5. Poza tym już jutro, o piątej rano kolejna ewolucja czyli GH4 - 4K dla Kowalskiego.
    Dla Kowalskiego z telewizorem 4K i superszybkim PC który ogarnie takie ilości danych - czyli w Polsce nawet nie 0,01% to Kowalscy
    Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Epicure jest bardzo blisko Ramka z matrycą nie pływa po płaszczyźnie równoległej to tylnej ścianki aparatu (czyli tej, na której opiera się złożony LCD), ale wychyla się swoją prawą i lewą stroną w przód i w tył, pochyla się swoją górną i dolną stroną w przód i w tył, oraz obraca się zgodnie i przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Mam nadzieję, że opis nie jest nadmiernie skomplikowany, to tak, jak na obrazku:
    Czyli jak mniemam nie ma przesunięcia w ogóle, a więc nie ma jako takiej stabilizacji pionowej ani poziomej.
    Zatem do np. panoramowania tj. np. fotografowania pojazdów w ruchu (np. link) kiepskie rozwiązanie.
    Dlatego (też) wolałbym dwie osie obrotu i płaszczyznę prostopadłe do osi optycznej obiektywu. Pomarzyć można
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 9.02.14 o 20:42
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi Awatar oly2020
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

wygląda na to, że nie jest tak źle z tą 3 osiową stabilizacją, przynajmniej na video
    http://www.m43.eu/filmy/olympus-om-d-e-m10-pierwszy-film/

http://www.43rumors.com/olympus-e-m1...image-samples/

| OlyJedi Awatar jarovit
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Nurtuje mnie ciekawość w sprawie przycisków na krzyżaku... W E-M5 brakuje mi zdecydowanego "kliknięcia". Może coś tu poprawili?
    PENTAX

Awatar sconner
    Mieszka w
    Chełm
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

Gdzieś pisali, że jest lepiej. Nie ma już tej miękkości.

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sconner Zobacz posta
    Gdzieś pisali, że jest lepiej. Nie ma już tej miękkości.
    Zgadza się, też o tym czytałam, chyba w relacji optycznych z konferencji prasowej. Napisali też, że ta miękkość spowodowana była przez uszczelnienia.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Hmmm - nie podzielam Waszych opinii - ja lubię tę "gumowatość" przycisków w W E-M5 i w E-3. Obawiam się, że to ma związek z uszczelnieniami i w E-M10 może jej nie być, podobnie jak w E-30 nie było. BTW - ja bym pod te przyciski przypisał funkcje jak to było w E-3XX/4XX/5XX i dodatkowo dał możliwość ich personalizacji .
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar jarovit
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

No więc właśnie - na dłuższą metę "gumowatość" może być nawet i wygodna. Pentaksy również bywają uszczelniane i "klik" ma miejsce. Oczywiście nie uważam, żeby to był jakiś koronny argument za lub przeciw danej puszce...
    PENTAX