Strona 25 z 217 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575125 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?

Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    Dzięki Jack.
    Możesz rozjaśnić to zdanie "ramka z matrycą ma dużo większy zakres swobody, niż jeżdżenie po jednej płaszczyźnie" ?
    pozdrawiam
    Epicure jest bardzo blisko Ramka z matrycą nie pływa po płaszczyźnie równoległej to tylnej ścianki aparatu (czyli tej, na której opiera się złożony LCD), ale wychyla się swoją prawą i lewą stroną w przód i w tył, pochyla się swoją górną i dolną stroną w przód i w tył, oraz obraca się zgodnie i przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Mam nadzieję, że opis nie jest nadmiernie skomplikowany, to tak, jak na obrazku:
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	stabi_3_osie.jpg
Wyświetleń:	198
Rozmiar:	37,6 KB
ID:	110302  

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Jacku - mógłbyś potwierdzić czy w E-M10 gwint mocowania statywu jest równo w pod osią optyczną obiektywu?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Nie mogę potwierdzić, nie mam aparatu.

Edit: ale jest bardzo duża szansa http://www.partner.olympus.pl/pro/11...uctAdd_001.jpg
    Ostatnio edytowane przez Jack ; 7.02.14 o 14:55

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Na zdjęciach widać, że mocowanie jest w osi obiektywu:

http://www.m43.eu/nasze-testy/olympu...z-uzytkowania/
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez PanMarecq Zobacz posta
    I pewnie spełnia dla normalnych ogniskowych,że tak się wyrażę,nie sądzę by wbudowana lampa błyskowa jakiegokolwiek aparatu nie rzucała cienia przy wykonywaniu zdjęć rybim okiem.
    Ja pozostanę jednak dobrej myśli Ale najwyraźniej będę musiała poczekać, aż to cudo pojawi się w sklepach, żeby rozwiać moje wątpliwości.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez maestro Zobacz posta
    Takie pytanie. Ponieważ na optyczne, przy okazji prezentacji zdjęć z EM10, rozgorzała dyskusja na temat zawyżania ISO przez Olympusa w bezlusterkowcach. Ktoś podał info że ISO 200 to dla modeli:
    Olympus OM-D E-M1 - 122
    Olympus OM-D E-M5 - 107

Czy jest to prawda ? W przypadku OM-D EM5 jest niemal dwukrotnie zawyżone ? Czyli przykładowo ładne ISO 3200 to tak naprawdę ISO 1712 ?
    Wczoraj zrobiłem taki mały test z E-30 + 50/2 i EPL3 + 45/1,8 - w jednym i drugim ustawiłem f2. Warunki oświetleniowe niemal ciemnica, punk AF na włącznik elektryczny z podświetleniem. Zauważyłem że EPL3 potrzebował więcej czasu niż e-30 przy tych samych ustawieniach.
    Optyczni rozszerzyli swoje procedury testowe o badanie czułości "fotodiod matrycy" (różnych kolorów).
    Szczegóły można przeczytać tu http://www.optyczne.pl/260.6-Test_ap...i_matrycy.html
    Być może jest to echem dyskusji jaka wywiązała się pod ich tematem o zdjęciach przykładowych z E-M10, gdzie w zasadzie tylko moja skromna osoba i jeszcze jedna z naszych Forumowiczów "broniliśmy" honoru Olka.
    pozdr

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    Optyczni rozszerzyli swoje procedury testowe o badanie czułości "fotodiod matrycy" (różnych kolorów).
    Szczegóły można przeczytać tu http://www.optyczne.pl/260.6-Test_ap...i_matrycy.html
    Być może jest to echem dyskusji jaka wywiązała się pod ich tematem o zdjęciach przykładowych z E-M10, gdzie w zasadzie tylko moja skromna osoba i jeszcze jedna z naszych Forumowiczów "broniliśmy" honoru Olka.
    pozdr
    Jak to dobrze, że jeszcze EM10 nie przetestowali. Bo jak znam życie nie będą uzupełniać poprzednich testów o ten fragment.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Odnosząc się do testów jeszcze jedno mnie zastanawia. Na DXOMark EM5 z każdym obiektywem mikro 4/3 jest na wyższej pozycji niż EM1. O co kaman ?
    Przy okazji poszukiwania dobrych słoiczków do mikrusów na to wpadłem i to niezależnie czy to 17/1,8 czy 12/2 zresztą sprawdźcie sobie. Różnice nieznaczne ale jednak na niekorzyść EM1.

---------- Post dodany o 20:28 ---------- Poprzedni post był o 20:24 ----------

75/1,8 na pierwszym miejscu (ze wszystkich obiektywów m4/3), ale o dziwo nie podpięty pod EM1 tylko pod EM5.

---------- Post dodany o 20:29 ---------- Poprzedni post był o 20:28 ----------

I-sze miejsce tego obiektywu licuje z wynikiem Optycznych - ten obiektyw ma niemal rekordowe własności optyczne.

---------- Post dodany o 20:31 ---------- Poprzedni post był o 20:29 ----------

http://www.dxomark.com/Lenses/Rating...-Metric-Scores
    Były: Olympus E-30, ZD 14-54 II, ZD 50 2, ZD 35 3.5, ZD 9-18, E-510 (dual kit)
    Są: Olympus E-Pl3, 14-42IIR, Panasonic GX7, mZD 45 1.8, mZD 12-40/2,8, Panas 20/1,7II, mZD 15/8, mZD 60/2.8.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

maestro, szkoda życia...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar oly2020
    Mieszka w
    Opole