Strona 24 z 217 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474124 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

| OlyJedi Awatar PanMarecq
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    A jeśli wolno zapytać... Nurtuje mnie jedną kwestia, której raczej nie wyjaśni żadna recenzja ani test. A jeśli masz dostęp do aparatu, to byłoby niezwykle miło, jakbyś sprawdził, jak wysoko znajduje się otwarta lampa względem obiektywu. Mam problem z E-PL2 i fishem - lampa jest na tyle nisko, że rzuca brzydki cień, który można wyeliminować jedynie przez jej lekkie odchylenie. Byłoby super, gdybym w OM-D nie miała tego problemu. Jeśli dałbyś radę to sprawdzić, to z góry pięknie dziękuję
    nie lepiej kupić sobie jakieś yongnuo 460 za 200zł i mieć spokój? Btw. nie sądzę,aby lampka w aparacie mogła oświetlić całe pole widzenia dawane przez fish-eye więc jej stosowanie wydaje się być mocno ograniczone.
    Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com

Mieszka w
    Trójmiasto
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Nie ma opcji żeby lampka wbudowana oświetliła pole widzenia fisha te lampki maja zwykle kat rozsyłu 28-35mm do oświetlenia pola widzenia fisha to trzeba lampy zewnętrznej i to jeszcze z jakimś rozpraszaczem.
    Sprzęt jest ale czasu niestety mało.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

Dzięki Jack.
    Możesz rozjaśnić to zdanie "ramka z matrycą ma dużo większy zakres swobody, niż jeżdżenie po jednej płaszczyźnie" ?
    pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Chodzi pewnie o to, że stabilizacja nie porusza matrycą jedynie w płaszczyźnie pionowej i poziomej, ale ma jeszcze jakąś dodatkową oś obrotu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar jarovit
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Jeden z internetowych sklepów odpisał:

Witam,
    Dziękuję za zainteresowanie naszą ofertą.
    Aktualnie [...] nie jest dostępny u naszych dostawców.
    Według informacji od dystrybutora produkt ma być dostępny po 19.02.
    Wiosno! Przybywaj...
    PENTAX

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez PanMarecq Zobacz posta
    nie lepiej kupić sobie jakieś yongnuo 460 za 200zł i mieć spokój? Btw. nie sądzę,aby lampka w aparacie mogła oświetlić całe pole widzenia dawane przez fish-eye więc jej stosowanie wydaje się być mocno ograniczone.
    Mam Youngnuo 460II i jestem z niej bardzo zadowolona, ale nie ma co ukrywać, że to niezła krowa i w połączeniu z małym PENem tworzy zestaw, którym trzeba się dość ostrożnie posługiwać, co raczej dyskwalifikuje użycie jej na imprezach, szczególnie tych zakrapianych alkoholem, a tam na jakości i równomiernym oświetleniu bardzo nie zależy. Jednym słowem, wbudowana lampka przydaje się w niektórych sytuacjach i radzi sobie całkiem nieźle, tylko ten cień psuje mi krew.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

realnasty, pomyśl o wyzwalaniu bezprzewodowym lub choćby na kablu. Trzymanie lampy w jednej ręce, a korpusu w drugiej sprawdza się całkiem nieźle.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Mam Youngnuo 460II i jestem z niej bardzo zadowolona, ale nie ma co ukrywać, że to niezła krowa i w połączeniu z małym PENem tworzy zestaw, którym trzeba się dość ostrożnie posługiwać, co raczej dyskwalifikuje użycie jej na imprezach, szczególnie tych zakrapianych alkoholem, a tam na jakości i równomiernym oświetleniu bardzo nie zależy. Jednym słowem, wbudowana lampka przydaje się w niektórych sytuacjach i radzi sobie całkiem nieźle, tylko ten cień psuje mi krew.

Ja jakoś używam zestawu yongnuo 560 + Olympus Epl-3 + fish i po wprawce daję radę,obwiązuję sobie rękę paskiem,lampę przykręcam na maxa po ustawieniu ekspozycji można robić zdjęcia jedną ręką,ewentualnie czasem używa się drugiej do zmian nachylenia lampy,tudzież zmiany ustawień. Tak sobie pomyślałem,skoro teraz jest mi w miarę wygodnie robić zdjęcia z lampą co to będzie jak w moje ręce trafi Em-10 z gripem .

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Panowie, bardzo dziękuję za rady. Sęk w tym, że na imprezach moim aparatem zdjęcia robię nie tylko ja, co trochę komplikuje sprawę. Aparat musi być tak ustawiony, żeby każdy mógł wziąć go do ręki i pstryknąć fotę, a przypięta lampa stwarza duże ryzyko wytrącenia z ręki i innych niemiłych wydarzeń. Wiem, że pstrykanie na popijawach nie przystoi posiadaczce porządnego aparatu, ale połączenie PEN i fish daje tak świetne imprezowe fotki, że nie mogę sobie tego odmówić.

Trochę się zrobiło zamieszania o tę lampkę, ale skoro już włożyli wreszcie flasha do OM-D, to fajnie by było, żeby spełniał swoje zadanie
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Panowie, bardzo dziękuję za rady. Sęk w tym, że na imprezach moim aparatem zdjęcia robię nie tylko ja, co trochę komplikuje sprawę. Aparat musi być tak ustawiony, żeby każdy mógł wziąć go do ręki i pstryknąć fotę, a przypięta lampa stwarza duże ryzyko wytrącenia z ręki i innych niemiłych wydarzeń. Wiem, że pstrykanie na popijawach nie przystoi posiadaczce porządnego aparatu, ale połączenie PEN i fish daje tak świetne imprezowe fotki, że nie mogę sobie tego odmówić.

Trochę się zrobiło zamieszania o tę lampkę, ale skoro już włożyli wreszcie flasha do OM-D, to fajnie by było, żeby spełniał swoje zadanie

I pewnie spełnia dla normalnych ogniskowych,że tak się wyrażę,nie sądzę by wbudowana lampa błyskowa jakiegokolwiek aparatu nie rzucała cienia przy wykonywaniu zdjęć rybim okiem.
    Ostatnio edytowane przez PanMarecq ; 7.02.14 o 13:26