Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Szanowny Olek przysłał mi fotki z zapiaszczonym wnętrzem - hmmmmm, nawet wiem kiedy to się stało (znam dokładną datę i przedział godzin) i niestety stwierdzili, że migawka padła od piasku, gwarancja tego nie obejmuje, koszt naprawy jest nieopłacalny i zaproponowali odesłanie nienaprawionego aparatu lub wymianę jego z 35% procentowym upustem na wersję Mark II. Przystałem na tą drugą opcję. Nie uśmiecha mi się wywalanie kasy na aparat ale lepsze to niż tylko sucha informacja, że aparat nie nadaje się do naprawy lub naprawa migawki wynosi tyle co Mark II z upustem.
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Zapytam z ciekawości - na ile wycenili wymianę migawki w e-m10?
Nie napisali na ile kosztuje. Przysłali informację poniżej
" Szanowny Panie,
dziękuję za przesłanie aparatu o numerze seryjnym V5PF14790 do naprawy serwisowej.
Bardzo mi przykro, ale oględziny i test aparatu wykazały, iż do środka urządzenia dostał się piasek. Zanieczyszczenie aparatu spowodowało usterkę mechaniczną (pogwarancyjną, ze względu na używanie urządzenia w nieodpowiednich warunkach) na tyle poważną, iż naprawa została zakwalifikowana jako nieopłacalna.
W załączniku znajdzie Pan zdjęcia obrazujące obecność piasku w aparacie.
W takiej sytuacji możemy zaoferować Panu dwie możliwości:
- odesłanie nienaprawionego aparatu, przy czym Olympus pokryje koszt transportu;
- tzw. płatną wymianę, czyli zakup nowego urządzenia z 35% zniżką."
Miałem odpisać maila z zapytaniem ile kosztuje naprawa migawki ale stwierdziłem, że przy obecnych upustach OliJedi to chyba jednak najlepszą opcją będzie wymiana uszkodzonego Mark I na Mark II.
Znając serwis Olka i dobre z nim doświadczenia to nie przypuszczam, że stosują zagrywki typu - ceny za naprawę nie podamy, natomiast pokusimy nowym produktem. Kiedyś z powodu mojego niedopatrzenie odpiąłem obiektyw przed tym zanim zakończyło się wgrywanie oprogramowania, nic nie pomogło oprócz odesłanie go do serwisu. Pamiętam, że zabuliłem wtedy coś koło 600 zł (a było to z 2 lata temu), więc przypuszczam, że wymiana takiej migawki to zapewne koszty dwa razy większe.
No to powiem Ci, że osobiście znam przypadek (zdarzenie miało miejsce ponad 2 lata temu), gdzie również Olek został usmażony podczas wgrywania nowego softu. Serwis nie skasował ani złotówki za wymianę płyty głównej (przynajmniej tak twierdzili).
Co do Twojego przypadku.
Uważam, że fair ze strony serwisu byłoby podanie ceny za wymianę migawki. Nie sądzę, aby Olympus pociął go na żyletki. Pojawi się zapewne za jakiś miesiąc na ebay... jako odnowiony.
Za wgranie softu też nie wzięliby wtedy złotówki ale słoik był już po gwarancji.
Co do tego, że pojawi się on w ponownej sprzedaży jako odnowiony to nie mam żadnej wątpliwości. Widzisz..., oni inaczej liczą ceny tak - dla klienta są ceny serwisowe a dla siebie ceny wytworzenia (ja robię to samo hihi). Poszedłem na łatwiznę i przypuszczenie, że cena za naprawę migawki będzie wynosiła co najmniej 800/1000 zł jak nie więcej, tak więc chyba najrozsądniejszą decyzją był zakup nowego Mark II za 1755 zł.
hej hejod roku jestem użytkownikiem tego super aparaciku. Od jakiegoś czasu mam z nim mały problem...robię około 100-150 zdjęć i wyskakuje komunikat "Ochrona przed zapisem" z wykrzyknikiem na środku ekranu i nie da się zrobić żadnego zdjęcia. Wyłączanie i włączanie aparatu na początku pomagało teraz już nie. Karta jak i zdjęcia po włożeniu karty do laptopa normalnie są widoczne. Formatowanie karty pomaga na kolejne 100-150 zdjęć i sytuacja się powtarza. Nie ma włączonych żadnych funkcji ochrony zdjęć w aparacie. Spotkał się ktoś z czymś takim ? Karta to sandisk ultra 16gb ale sprawdzałem też na kingstonie i po jakimś czasie problem jest podobny. Sprawdzone na 3 przejściówkach z micro na sd bo tylko karty micro posiadam.
Pozdrawiam.
Zmień kartę. Włóż inną. Będzie działało.
Starą sformatuj w komputerze, też powinna działać.
Taki przypadek występuje, gdy braknie prądu w baterii, a zdjęcie jeszcze nie zostało zapisane. Wymina samej baterii nie pomoże - trzeba włożyć nową baterię i nową kartę.
Ratowanie starej, jak w powyższym opisie.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Po konsultacjach z drugą połówką mówi że np teraz nie było takiej sytuacji że aparat się wyłączył z powodu słabej baterii w trakcie zapisu zdjęcia a i tak jest ten komunikat. Chyba mój przypadek jest jednak inny...
Ostatnio edytowane przez spidek ; 7.09.16 o 20:47
Mam to samo z E-420, lecz zgubiłem gumę z wizjera w górach
Nawet wytrzymał zaparowania podczas letnich deszczów w górach (ponownie jak co roku
) Jedynie co szwankuje to lufa - kiepsko z trafianiem AF ale to chyba przez kiepski algorytm w sofcie puszki
[EOT]
E-420 +14-300 oraz inne szpeje
From The Earth