No i mi znowu namieszaliście
Myslalam o tej portretowce tez pod przejsciowke, pod mikro znalazlam obiektyw zuiko 45 mm tylko...
A czy canony tez mają m4/3? Bo rozumiem ze panasonic m4/3 będą pasowac?
No i mi znowu namieszaliście
Myslalam o tej portretowce tez pod przejsciowke, pod mikro znalazlam obiektyw zuiko 45 mm tylko...
A czy canony tez mają m4/3? Bo rozumiem ze panasonic m4/3 będą pasowac?
Olympus E-520
OLYMPUS OM D EM 10
Canony nie mają. Tylko obiektywy Olympus i panasonic oraz firm niezależnych jak sigma, samyang, tamron itp. 45mm to bardzo fajna jasna portretówka i w dobrej cenie.
Lubię sobie popstrykać.
Nie wiem jaki masz budżet.
Ale jak kupisz Olka to pewnie z kitem 14 42. To jest ciemny ale za to ostry kiciak. W m43 kity są na całkiem zadowalającym poziomie. Do tego na począrek możesz sobie dokupić genialną portretówkę 45 1.8 ( szybka i ostra ). Używki w okolicach 700-800zł.
A w później to już musisz się określić jakie szkła będą Ci potrzebne.
Ja dla przykładu do Olka używam tylko stałek - 12, 17, 45 i wkrótce 60.
Jak chcesz się bawić kreatywnie i manualnie, to dokupujesz sobie przejściówki np.na M42 czy OM i bawisz się pleśniakami za niewielkie pieniądze
Do Olka jest masa szkieł, jest w czym wybierać. W życiu nie pchałbym się w przejściówki i 43.
pozdr.
R/
Sony FF , Minolta , Olek i analogi...
No dobra, to już mi dużo wyklarowaliscie, o te canony pytalam bo znalazłam taki obiektyw ale jest info ze to pod Canona i zglupialam, nadalby się?
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5742411615
Olympus E-520
OLYMPUS OM D EM 10
Tam jest napisane że to obiektyw do m4/3 czyli jest ok. Jest tylko jedno ale ustawianie ostrości jest manualne.
Lubię sobie popstrykać.
Faktycznie w jednym miejscu canon w pozostałych micro. Lepiej się upewnić. Beti musisz wiedzieć że takie 85mm to będzie w micro już niezły teleobiektyw tzn bardzo wąskie szkiełko i aby w portrecie objąć np całą osobę będziesz musiała daleko od niej odejść.
Lubię sobie popstrykać.
Spytam inaczej
Jakie zdjęcia lubisz robić, co będziesz focić poza spacerowym pstrykaniem?
Street,architektura,ludzie,portrety,makro ??
Jak już sobie na to pytanie odpowiesz, to wtedy w tym kierunku staraj dobrać się szkła.
Ten 85 z wcześniejszego postu, przy mnożniku x2 to robi się już teleobiektywem, gdzie w wielu przypadkach może być za wąsko.
Sony FF , Minolta , Olek i analogi...
Jest takie szkiełko z mocowaniem na m43. Tylko to jest na m43 obiektyw będący dpowiednikiem 170mm na ff i w pełni manualny. Odpowienikami 85mm są dwa panasonici 42,5 f 1,7 i f 1,2 oraz i 90 mm Olympus. 45mm f1,7 Jest jeszcze taniutka Sigma 60mm f2,8 odpowiednik 120mm na ff, za kilkaset złotych. Te cztery ostatnie szkiełka są z AF.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro