Strona 192 z 217 PierwszyPierwszy ... 92142182190191192193194202 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.911 do 1.920 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    W m4/3 pozostałbym przy przysłonie f/5,6 do f/8, ostrość na hiperfokalną, a czasami bym się nie przejmował, tylko użył trybu Live Composite.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria
    Jeśli wszystkie petardy, które chcesz sfotografować będą wystrzelone z tego samego miejsca, to poszukaj jakiegoś punktu, na którym można ustawić ostrość i przestaw na MF. Ew. na pierwszej serii ustaw ostrość, a kolejną pstrykaj po przełączeniu na MF. Problem będziesz miał, gdy pierwsza seria, będzie jednocześnie ostatnią.
    The question is, who cares?

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jak ustawić hiperfokalną na nim?

Czy w trybie Live Composite odpada mi tylko ustawianie czasu bo jest na bieżąco?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez motoluka Zobacz posta
    Jak ustawić hiperfokalną na nim?
    Zależy jakiego obiektywu używasz. Sprawdź w kalkulatorze GO dla jakiej kombinacji ogniskowej, przysłony i odległości wypada hiperfokalna i albo ustaw ostrość manualnie na daną odległość, albo korzystając z AF i celując w jakiś obiekt znajdujący się w podobnej odległości.

Czy w trybie Live Composite odpada mi tylko ustawianie czasu bo jest na bieżąco?
    W tym trybie wciskasz migawkę przed fajerwerkami i drugi raz w momencie, kiedy chcesz zakończyć naświetlanie.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    1. Jaki kalkulator polecasz? Mam obiektyw 14-42EZ, używając tego kalkulatora http://www.fotografuj.pl/Article/Odl...rfokalna/id/34 i zakładając że fotografuję przy 14mm i przysłonie f8 z 500m (rozumiem że tutaj za odległość fotografowania przyjmujemy odległość aparatu od fajerwerków?) i krążku 1/1700 (nie wiem ile tu powinno być) moja hiperfokalna wychodzi 1.851m. Tak na chłopski rozum w takim przypadku aby wyostrzyć na nieskończoność ustawiam mniej wiecej punkt ostrzenia na punkt znajdujący się w takiej odległości od aparatu. No ale jak to zrobić fotografując sztuczne ognie na niebie bez innych obiektów w kadrze?

2. W trybie LC ustawienie ostrości na hiperfokalna jest analogiczne jak w innych trybach?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Tak na chłopski rozum w takim przypadku aby wyostrzyć na nieskończoność ustawiam mniej wiecej punkt ostrzenia na punkt znajdujący się w takiej odległości od aparatu. No ale jak to zrobić fotografując sztuczne ognie na niebie bez innych obiektów w kadrze?
    Masz opcję AF+MF. Znajdź jakiś obiekt oddalony o ok. 2 m, ustaw na niego ostrość i przekadruj. Dopóki nie wyłączysz aparatu będziesz miał już na stałe ustawioną taką odległość.

W trybie LC ustawienie ostrości na hiperfokalna jest analogiczne jak w innych trybach?
    Tak.

| OlyJedi Awatar ayu
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    ... trzymać się mniej wiecej czasów 2-10, migawki 8-11...
    Trochę to niejasne. Co rozumiesz pod pojęciem czas a co migawka bo dla mnie to jedno.
    Jeżeli chodzi o AF to na pewno nie możesz łapać ostrości na rozbłyski. Trzeba to ustawić wcześniej i pozostawić/zablokować.
    Lubię sobie popstrykać.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    391
    Moja galeria
    Mam wrażenie, ze te fajerwerki i tak będą wielokrotnie dalej niż 2m Jeżeli nie będziesz używał teleobiektywu - nastawienie ostrości na nieskończoność całkowicie wystarczy. Z teleobiektywami często też może wystarczyć - po pierwsze - nie wyobrażam sobie polowania z teleobiektywem na fajerwerki przelatujące w odległości kilku metrów, po drugie - sam charakter motywu maskuje drobne nieostrości i można przyjąć do wyliczenia głębi ostrości znacznie większy niż normalnie krążek rozproszenia. Problem może być wtedy, gdy poza fajerwerkami będziesz chciał mieć w kadrze ostre inne, nieruchome elementy - i wtedy właśnie na nie starałbym się ustawić ostrość (lub nieco za nimi, tak, by znalazły się w bliższej aparatu części głębi ostrości) i próbowałbym tak dobrać przysłonę, aby odległe fajerwerki również zmieściły się w głębi ostrości.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Czas otwarcia migawki i otwór przesłony.

Przekierowanie z poziomu aparatu czy tez weżyka da się wykonać, a z poziomu aplikacji do wyzwalania? Punkt ostrości jest zmieniany po każdym naciśnięciu spustu do połowy więc jak zablokować odległość ostrzenia?

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    391
    Moja galeria
    Przekierowanie z poziomu aparatu czy tez weżyka da się wykonać, a z poziomu aplikacji do wyzwalania? Punkt ostrości jest zmieniany po każdym naciśnięciu spustu do połowy więc jak zablokować odległość ostrzenia?
    Rozwiązanie to przełączenie po ustawieniu ostrości w tryb MF. Nie mam jednak E-M10, więc nie wiem, czy da się to zrobić zdalnie z poziomu aplikacji.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)