W m4/3 pozostałbym przy przysłonie f/5,6 do f/8, ostrość na hiperfokalną, a czasami bym się nie przejmował, tylko użył trybu Live Composite.
W m4/3 pozostałbym przy przysłonie f/5,6 do f/8, ostrość na hiperfokalną, a czasami bym się nie przejmował, tylko użył trybu Live Composite.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Jeśli wszystkie petardy, które chcesz sfotografować będą wystrzelone z tego samego miejsca, to poszukaj jakiegoś punktu, na którym można ustawić ostrość i przestaw na MF. Ew. na pierwszej serii ustaw ostrość, a kolejną pstrykaj po przełączeniu na MF. Problem będziesz miał, gdy pierwsza seria, będzie jednocześnie ostatnią.
The question is, who cares?
Jak ustawić hiperfokalną na nim?
Czy w trybie Live Composite odpada mi tylko ustawianie czasu bo jest na bieżąco?
Zależy jakiego obiektywu używasz. Sprawdź w kalkulatorze GO dla jakiej kombinacji ogniskowej, przysłony i odległości wypada hiperfokalna i albo ustaw ostrość manualnie na daną odległość, albo korzystając z AF i celując w jakiś obiekt znajdujący się w podobnej odległości.
W tym trybie wciskasz migawkę przed fajerwerkami i drugi raz w momencie, kiedy chcesz zakończyć naświetlanie.
1. Jaki kalkulator polecasz? Mam obiektyw 14-42EZ, używając tego kalkulatora http://www.fotografuj.pl/Article/Odl...rfokalna/id/34 i zakładając że fotografuję przy 14mm i przysłonie f8 z 500m (rozumiem że tutaj za odległość fotografowania przyjmujemy odległość aparatu od fajerwerków?) i krążku 1/1700 (nie wiem ile tu powinno być) moja hiperfokalna wychodzi 1.851m. Tak na chłopski rozum w takim przypadku aby wyostrzyć na nieskończoność ustawiam mniej wiecej punkt ostrzenia na punkt znajdujący się w takiej odległości od aparatu. No ale jak to zrobić fotografując sztuczne ognie na niebie bez innych obiektów w kadrze?
2. W trybie LC ustawienie ostrości na hiperfokalna jest analogiczne jak w innych trybach?
Mam wrażenie, ze te fajerwerki i tak będą wielokrotnie dalej niż 2mJeżeli nie będziesz używał teleobiektywu - nastawienie ostrości na nieskończoność całkowicie wystarczy. Z teleobiektywami często też może wystarczyć - po pierwsze - nie wyobrażam sobie polowania z teleobiektywem na fajerwerki przelatujące w odległości kilku metrów, po drugie - sam charakter motywu maskuje drobne nieostrości i można przyjąć do wyliczenia głębi ostrości znacznie większy niż normalnie krążek rozproszenia. Problem może być wtedy, gdy poza fajerwerkami będziesz chciał mieć w kadrze ostre inne, nieruchome elementy - i wtedy właśnie na nie starałbym się ustawić ostrość (lub nieco za nimi, tak, by znalazły się w bliższej aparatu części głębi ostrości) i próbowałbym tak dobrać przysłonę, aby odległe fajerwerki również zmieściły się w głębi ostrości.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Czas otwarcia migawki i otwór przesłony.
Przekierowanie z poziomu aparatu czy tez weżyka da się wykonać, a z poziomu aplikacji do wyzwalania? Punkt ostrości jest zmieniany po każdym naciśnięciu spustu do połowy więc jak zablokować odległość ostrzenia?