Strona 187 z 217 PierwszyPierwszy ... 87137177185186187188189197 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.861 do 1.870 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sawa Zobacz posta
    mam problem z plikami RAW, które mimo, że z matrycy 4/3, to są prezentowane w LR jako 3:2.
    Czy to też można wyłączyć (LR6.x) ?? Może ktoś coś podpowie?
    pozdrawiam,
    jaki masz ustawiony format zdjęć? 4:3 czy 3:2?

| OlyJedi Awatar oly2020
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Producent oficjalnie nic nie deklaruje, ale kojarzę, że w serii OM-D trwałość migawki przewidywana jest na 100 tys. klapnięć, a w PENach na 30-50 tys., ale wg mnie to jest loteria, zależy, jaki Ci się egzemplarz trafi. Póki masz gwarancję, nie ma co się martwić
    W PENach - 30-50 tys ? skąd takie informacje? to bardzo małe szacunki jak na migawkę i na pewno wytrzyma kilka razy więcej, widziałem PENy i om-d które miały po 120 - 180 tyś i wydaje mi się, że te migawki wytrzymają o wiele więcej.Oczywiście piszę o normalnych warunkach a nie gdy ktoś używa aparat na plaży i wymienia tam często obiektywy, czy w innych trudnych warunkach, bo ziarnka piasku mogą zatrzeć migawkę już po 5 tyś.

A tak przy okazji, czy ktoś naprawiał migawki w olympusach m43? jaki to koszt?
    Czy nie było tu na forum wątku z "przebiegami" sprzętów forumowiczów? może taki wątek techniczno-statystyczny by się przydał, kto wymieniał co przy jakim przebujałego, jak na forach motoryzacyjnych

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    jaki masz ustawiony format zdjęć? 4:3 czy 3:2?
    Ustawione mam np 3:2, lub kwadrat 1:1, jednak RAW zapisuje zrzut z matrycy, więc czemu LR nie wyświetla całości?

pozdrawiam,

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Sawa

Bo informacje o proporcjach kadru są zapisywane w ORF, podobnie jak dane o obiektywie i jego korekcji. LR odczytuje ORF-a, odczytuje też te dodatkowe dane i wyświetla obraz wyjściowy.
    Otwórz ORFa w wołarce, która tego nie robi (np. dcraw) a będziesz miał pełny obraz 4:3.

Też się kiedyś na tym przejechałem, robiłem RAW+JPG i miałem ustawione 3:2. Nie chciało mi się przestawiać proporcji, bo to przecież tylko do JPEG, RAWy i tak będą pełne. I jednak nie

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Ustawione mam np 3:2, lub kwadrat 1:1, jednak RAW zapisuje zrzut z matrycy, więc czemu LR nie wyświetla całości?

pozdrawiam,
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Sawa

Bo informacje o proporcjach kadru są zapisywane w ORF, podobnie jak dane o obiektywie i jego korekcji. LR odczytuje ORF-a, odczytuje też te dodatkowe dane i wyświetla obraz wyjściowy.
    Otwórz ORFa w wołarce, która tego nie robi (np. dcraw) a będziesz miał pełny obraz 4:3.

Też się kiedyś na tym przejechałem, robiłem RAW+JPG i miałem ustawione 3:2. Nie chciało mi się przestawiać proporcji, bo to przecież tylko do JPEG, RAWy i tak będą pełne. I jednak nie
    LR odczytuje pełne RAWy (w sensie 4:3), tylko z zastosowanym kadrowaniem do wybranych proporcji. Także można wrócić do "całego" zdjęcia. W przypadku OM-D jest to domyślne, w przypadku starszych PENów trzeba było doinstalować wtyczkę.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    LR odczytuje pełne RAWy (w sensie 4:3), tylko z zastosowanym kadrowaniem do wybranych proporcji. Także można wrócić do "całego" zdjęcia. W przypadku OM-D jest to domyślne, w przypadku starszych PENów trzeba było doinstalować wtyczkę.
    a możesz powiedzieć jak to zrobić?
    Jestem posiadaczem LR, nie chcę zmieniać wołarek, używać innych - póki co.

pozdrawiam,

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez oly2020 Zobacz posta
    W PENach - 30-50 tys ? skąd takie informacje? to bardzo małe szacunki jak na migawkę i na pewno wytrzyma kilka razy więcej, widziałem PENy i om-d które miały po 120 - 180 tyś i wydaje mi się, że te migawki wytrzymają o wiele więcej.
    W internecie, na forach się przewijają takie informacje. Tak jak napisałam, nie ma oficjalnej deklaracji od producenta, więc to raczej szacunki właściwe dla tej klasy aparatów. Jakby nie patrzeć, są one przeznaczone dla amatorów. Jak się patrzy na Allegro, to zwykle mają natrzaskane po kilka tysięcy, więc podane przez Ciebie liczby wydają mi się kosmiczne.

Na konkurencyjnym forum jest dyskusja na ten temat (nie wiem, czy mogę podać link, ale spróbuję ) http://www.mu-43.com/threads/74072/, tutaj ktoś z obsługi Olka napisał, że między 50 a 100 tys., a ktoś inny z kolei musiał w EM5 po 13 tys. wymieniać.
    Ostatnio edytowane przez realnasty ; 7.09.15 o 13:56

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    a możesz powiedzieć jak to zrobić?
    Jestem posiadaczem LR, nie chcę zmieniać wołarek, używać innych - póki co.

pozdrawiam,
    W LR 5 i wyżej po prostu wchodzisz w opcję kadrowania (skrót klawiszem R) i wyświetla Ci się oryginalne zdjęcie skadrowane do proporcji, jakie ustawiłeś w aparacie. O tak to wygląda:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	lr crop.jpg
Wyświetleń:	557
Rozmiar:	107,5 KB
ID:	156641

P.S. Wybaczcie za dwa posty po sobie, nie wiem, jak to się stało :P Jeśli można, proszę o połączenie.
    Ostatnio edytowane przez realnasty ; 7.09.15 o 13:56

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Jeśli komuś przy amatorskim pstrykaniu uda się jakimś cudem wykończyć migawkę, to znaczy, że chyba nie przeczytał instrukcji obsługi i przez cały czas miał włączony tryb seryjny
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar robtor
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jeśli komuś przy amatorskim pstrykaniu uda się jakimś cudem wykończyć migawkę, to znaczy, że chyba nie przeczytał instrukcji obsługi i przez cały czas miał włączony tryb seryjny
    Wystarczy Time-lapsy robić w większych ilościach, i te tysiące klatek szybko będą lecieć
    Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
    Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
    Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mm plus Nikony