Strona 186 z 217 PierwszyPierwszy ... 86136176184185186187188196 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.851 do 1.860 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam serdecznie,
    Jako, że to mój pierwszy post, to chciałbym przywitać wszystkich mniejszych i większych fanów fotografii na tym forum.

Od kilku dni jestem użytkownikiem E-M10 i trapi mnie parę drobnych kwestii:
    1. Moja stalka 14/2.5 Panasonika stawia wyjątkowo duży opór przy zakręcaniu jej na bagnecie tak jakbym zakładał chiński adapter najniższej jakości. Problem występuje tylko na M10 i tylko z ta stalką. Z innymi szkłami i aparatem Panasonika nie ma żadnego problemu. Obiektyw mam od nowości, nigdy nie upadł, bagnet aparatu ma jedno przetarcie przy przycisku zwalniającym obiektyw. Czym to może być spowodowane?
    2. Oba prawe pokrętła posiadają wyczuwalny luz - można przesuwać kółko o jeden ząbek bez zmiany trybu. Ten typ tak ma, czy trafiłem felerny egzemplarz?
    3. Po rozpakowaniu aparat posiadał już przebieg ok. 150 zdjęć i kompletnie rozładowany akumulator. To standard u Olympusa (testowanie w fabryce i rozładowane akumulatory), czy trafiłem na sztukę z wystawy / zwrotu?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    1. Normalne, wyrobi się z czasem.
    2. Ooo, to dziwne. U mnie jest sztywno, zero luzu.
    3. To raczej normalne, aparaty są testowane.

Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Dziekuje wszystkim za pomoc w zdiagnozowaniu mojego obiektywu.

@apz Twoja propozycja wyglada ciekawie, DxO bardzo fajnie poradzilo sobie z wyostrzeniem tego zdjecia. Tak, masz racje, musze pamietac o naswietlaniu do prawej, ale to jeszcze przez brak czucia tego co mozna wyciagnac ze swiatel nie chcialem przesadzac.

@szafir51, przy ustawianiu ostrosci liczylem na hiperfokalna, ale sie chyba przeliczylem.

Jak widac problem jest po srodku, mojego zlego naswietlenia ktore uwidocznilo niedoskonalosci obiektywu.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Artorias Zobacz posta
    Witam serdecznie,
    Jako, że to mój pierwszy post, to chciałbym przywitać wszystkich mniejszych i większych fanów fotografii na tym forum.

Od kilku dni jestem użytkownikiem E-M10 i trapi mnie parę drobnych kwestii:
    1. Moja stalka 14/2.5 Panasonika stawia wyjątkowo duży opór przy zakręcaniu jej na bagnecie tak jakbym zakładał chiński adapter najniższej jakości. Problem występuje tylko na M10 i tylko z ta stalką. Z innymi szkłami i aparatem Panasonika nie ma żadnego problemu. Obiektyw mam od nowości, nigdy nie upadł, bagnet aparatu ma jedno przetarcie przy przycisku zwalniającym obiektyw. Czym to może być spowodowane?
    2. Oba prawe pokrętła posiadają wyczuwalny luz - można przesuwać kółko o jeden ząbek bez zmiany trybu. Ten typ tak ma, czy trafiłem felerny egzemplarz?
    3. Po rozpakowaniu aparat posiadał już przebieg ok. 150 zdjęć i kompletnie rozładowany akumulator. To standard u Olympusa (testowanie w fabryce i rozładowane akumulatory), czy trafiłem na sztukę z wystawy / zwrotu?
    1. To body ma bardzo ciasne mocowanie, co czuć w szczególności przy zakładaniu obiektywów z metalowym bagnetem. Nie ma się co martwić, z czasem trochę się wyrobi.
    2. Ja też tak miałam na początku i trochę mnie to martwiło, ale po jakimś czasie też się wyrobiło i teraz jest idealnie
    3. Normalka, don't worry, be happy
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    @szafir51, @realnasty
    Bardzo dziękuje Wam za szybkie odpowiedzi.

Niewydajne mi się, aby poluzowane pokrętła były zaletą. Może przesadziłem z tym przesunięciem o jeden ząbek bez przeskoku, ale dla mnie jest to bardzo wyczuwalny luz. Trzymając pokrętło dwoma palcami sprawia ono wrażenie minimalnie ,,niepokręconego''?

Mam pytanie, jaki przebieg migawki uznaje się za duży, na granicy wytrzymałości?
    Przykładowo mój stary E-450 ma już prawie 70 tys. i cały czas chodzi, ale to podobno uznawane jest za kres jego wytrzymałości.
    A jak jest w modelu M10?
    Ile przebiegów to jest już dużo?

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Producent oficjalnie nic nie deklaruje, ale kojarzę, że w serii OM-D trwałość migawki przewidywana jest na 100 tys. klapnięć, a w PENach na 30-50 tys., ale wg mnie to jest loteria, zależy, jaki Ci się egzemplarz trafi. Póki masz gwarancję, nie ma co się martwić
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Producent oficjalnie nic nie deklaruje, ale kojarzę, że w serii OM-D trwałość migawki przewidywana jest na 100 tys. klapnięć, a w PENach na 30-50 tys., ale wg mnie to jest loteria, zależy, jaki Ci się egzemplarz trafi. Póki masz gwarancję, nie ma co się martwić
    Chyba tylko Canon i to tylko w niektórych modelach gwarantuje minimalną ilość cykli migawki.
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Sony chyba obiecuje teraz 500 tys. klapnięć.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Przykłady (zrzuty ekranu) chyba wystarczą bez komentarza ?
    LR "bez korekcji":
    DxO bez korekcji:
    Ja mniemam, na podstawie własnych doświadczeń, że LR 'czyta' korekcję z jpg/exif umieszczonego w RAWach.
    Jeśli body robi korekcję, to on to 'akceptuje' jako daną wejściową.
    Czy można to wyłączyć?
    Nie wiem. Wiem, że tak samo mam problem z plikami RAW, które mimo, że z matrycy 4/3, to są prezentowane w LR jako 3:2.
    Czy to też można wyłączyć (LR6.x) ?? Może ktoś coś podpowie?
    pozdrawiam,