U mnie też nie działa.
Lubię sobie popstrykać.
Istotnie, co się przy wklejeniu przerobiło znaki. A teraz?
link
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
Witam
Mam pytanie może troszkę lamerskie. Otóż kiedyś miałem Olympusa E-510 i zdjęcia, które robił były w proporcji 4:3. Zawsze miałem problem bo podczas obróbki i kadrowania do 3:2 traciłem część zdjęcia. Jak teraz wygląda sytuacja z matrycą E-M10? Czy istnieje możliwość ustawienia proporcji 3:2 bez straty jakości zdjęcia czy pozostaje zawsze format 4:3?
pozdr
Jest możliwość ustawienia 3:2 ale zmniejsza się nieco rozdzielczość w stosunku do 4:3
Lubię sobie popstrykać.
Czyli nie ma takiej możliwości.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Po ustawieniu proporcji 2:3 pozostaje ponad 14 megapikseli. Można ustawić na stałe 2:3 i traktować niewykorzystaną część matrycy jako rezerwę, większe formaty odbitek dość często są bliższe 4:3. Sprawa jest o tyle fajniejsza niż w E-510, że OMD ma wizjer elektroniczny i przy ustawieniu 2:3 widzisz dokładnie to co będzie na zdjęciu. Co ciekawe wizjer ma proporcje matrycy, a zewnętrzny wyświetlacz właśnie 2:3.
Dziękuję bardzo za te informacje. Jestem właśnie na etapie wybory jakiegoś małego bezlustrowca. Wybieram pomiędzy Fuji X100T, X-T1 z 18-55, oraz E-M10 z jakimś szkiełkiem. Wiem, że rozrzut aparatów jest dość duży. Czym więcej czytam tym mętlik w głowie większy. E-M10 ma stablilizacje, lampę, jest najmniejszy i duży wybór szkieł. Budżet ok 5 tys. ale chcę wydać jak najmniej. W sumie swoją przygodę s fotografią zaczynałem od E-510 i miło wspominamAle Fuji też kusi. Obecnie posiadam FUji S5 i D300. Jestem totalnym amatorem a noszenie lustrzanki jest strasznie uciążliwe. Może jakieś sugestie z Waszej strony?
![]()
A X-T10? E-M10 w letniej promocji z caschback to IMHO świetny deal