Strona 168 z 217 PierwszyPierwszy ... 68118158166167168169170178 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.671 do 1.680 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Tak z ciekawości - opierasz się wyłącznie na pomiarze matrycowym, czy zdarza Ci się robić korektę czy też stosować inne pomiary?
    Nie stosuję innych pomiarów, za to korekcję ekspozycji owszem.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Przy niektórego typu zdjeciach pomiar punktowy swiatła wydaje sie najlepszy, a może i niezastąpiony. Przykladowo księżyc na ciemnym niebie, gdzie księżyc zajmuje powiedzmy 10 czy 20% kadru. Przy matrycowym pomiarze nie uzyskamy struktury ksieżyca (kratery itp.) No może spora korekcja ekspozycji na minus się sprawdzi...tylko prosciej ustawic punktowy pomiar
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ale wtedy widzisz histogram i robisz korekcję ekspozycji na minus. Prosty przykład:

Nazwa:  DSCF0336_x.jpg
Wyświetleń: 389
Rozmiar:  89,0 KB

Żadnej filozofii w tym nie ma.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ale wtedy widzisz histogram i robisz korekcję ekspozycji na minus. Prosty przykład:
    Żadnej filozofii w tym nie ma.
    No niby tak Tu nawet zdaje się korekcji nie bylo w/g EXIF. To może inaczej powiem Przydaje się gdy np. chcemy osiągnąć jakiś nietypowy efekt. Przykladowo nieduży kwiatek, białe płatki, w mocnym słońcu. Stosując punktowy pomiar na płatki jest pewność, że ich nie przepalimy, a tło czasami wyjdzie prawie że czarne. Dość często można spotkać takie zdjecia.

Taki mój staroć jeszcze kompaktem pstrykniety z punktowym pomiarem światła

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_4115.jpg
Wyświetleń:	451
Rozmiar:	197,1 KB
ID:	146373
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 1.05.15 o 22:16
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Nie stosuję innych pomiarów, za to korekcję ekspozycji owszem.
    To tak jak i ja.
    Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    No to Panowie jak nie spotkaliście się z problemem, o jakim pisałem w przytoczonym wyżej wątku, to gratuluję.
    Szczerze mówiąc nie stanowi to dla mnie problemu. Gdy chcę mieć pełną kontrolę nad przepaleniami stosuję podgląd z sygnalizacją przepaleń/niedoświetleń z odpowiednio dobranym progiem sygnalizacji. Dodatkowo w przypadku gdy widzę, że zdjęcie prawdopodobnie trzeba będzie bardziej obrabiać z powodu np. dużej dynamiki (histogram od lewej do prawej) czy efektów specjalnych o jakich wspomina andtor2 stosuję bracketing co ostatecznie rozwiązuje jakiekolwiek problemy z wyborem/interpretacją naświeltenia.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Witam !

W wiekszosci przypadków stosuje pomiar matrycowy + korekta ekspozycji + ocena naswietlenia histogramem.
    Robilem roznymi aparatami i tam... korekta ekspozycji miala wplyw na RAW. (w trybie A zmienial sie czas ekspozycji
    co mialo wplyw na wieksze lub mniejsze zamrazanie ruchu oraz generowanie mniejszej lub wiekszej ilosci szumu w cieniach)

Z doborem najwlasciwszej metody pomiaru naswietlenia bylo zdecydowanie gorzej w fotografii-analogowej gdzie
    trudniej bylo uzyskac najwlasciwsze naswietlenie z uwzglednieniem lekkiego przeswietlenia.
    (w cyfrowych najlepiej lekko niedoswietlac)

Do tego wszystkiego dochodzilo jeszcze dobranie odpowiedniego filmu ktory wybaczal mniej lub wiecej fotografowi.

To co teraz jest w aparatach cyfrowych i mozliwosci pracy to... BAJKA

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 2.05.15 o 07:39
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Nic tylko się cieszyć, że można ustawić sobie taki pomiar ekspozycji, żeby każdy był zadowolony

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Ale wtedy widzisz histogram i robisz korekcję ekspozycji na minus.
    I wtedy w zasadzie nie ma znaczenia jakim rodzajem pomiaru światła się posługujemy - (a nawet moglibyśmy pracować z ekspozycją manualną) gdyż i tak ekspozycji dokonujemy na podstawie histogramu.

---------- Post dodany o 10:52 ---------- Poprzedni post był o 10:49 ----------

Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Dobrze wiem jak działa pomiar matrycowy i po co jest. Chodzi mi głównie o psioczenie na aparat za to, że czasem się pomiar matrycowy nie sprawdzi, gdzieś tam przepali etc. A po prostu jest jak piszesz - sprawdza się w dużym procencie ale nie w 100% i albo godzimy się na to, że nie zawsze wszystko wyjdzie jak chcemy albo stosujemy inne narzędzia a nie marudzimy na forum fotograficznym, że program wymyślony dla "fotografów zupełnie początkujących lub niedzielnych" nie zawsze da pożądany rezultat.
    Czyli de facto nasze zdania w kwestii sensowności stosowania pomiaru matrycowego sa bardzo zbliżone, jeśli nie identyczne.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Na jakim Balansie bieli preferujecie zdjecia robione w tzw. Złotej godzinie, auto czy moze swiatlo dzienne? Wydaje mi sie ze auto trochę spłaszcza kolory w jpeg.

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez motoluka Zobacz posta
    Na jakim Balansie bieli preferujecie zdjecia robione w tzw. Złotej godzinie, auto czy moze swiatlo dzienne? Wydaje mi sie ze auto trochę spłaszcza kolory w jpeg.
    Ja robię prawie zawsze w auto i gdy trzeba koryguję w oprogramowaniu (LR). Jeśli chcesz od razu z aparatu to zrób sobie kilka fotek przy różnych temperaturach a potem ustawiaj tą która najbardziej Ci pasuje.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja