www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Przy niektórego typu zdjeciach pomiar punktowy swiatła wydaje sie najlepszy, a może i niezastąpiony. Przykladowo księżyc na ciemnym niebie, gdzie księżyc zajmuje powiedzmy 10 czy 20% kadru. Przy matrycowym pomiarze nie uzyskamy struktury ksieżyca (kratery itp.) No może spora korekcja ekspozycji na minus się sprawdzi...tylko prosciej ustawic punktowy pomiar
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Ale wtedy widzisz histogram i robisz korekcję ekspozycji na minus. Prosty przykład:
Żadnej filozofii w tym nie ma.
No niby takTu nawet zdaje się korekcji nie bylo w/g EXIF. To może inaczej powiem
Przydaje się gdy np. chcemy osiągnąć jakiś nietypowy efekt. Przykladowo nieduży kwiatek, białe płatki, w mocnym słońcu. Stosując punktowy pomiar na płatki jest pewność, że ich nie przepalimy, a tło czasami wyjdzie prawie że czarne. Dość często można spotkać takie zdjecia.
Taki mój staroć jeszcze kompaktem pstrykniety z punktowym pomiarem światła
![]()
Ostatnio edytowane przez And.N ; 1.05.15 o 22:16
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
To tak jak i ja.
Szczerze mówiąc nie stanowi to dla mnie problemu. Gdy chcę mieć pełną kontrolę nad przepaleniami stosuję podgląd z sygnalizacją przepaleń/niedoświetleń z odpowiednio dobranym progiem sygnalizacji. Dodatkowo w przypadku gdy widzę, że zdjęcie prawdopodobnie trzeba będzie bardziej obrabiać z powodu np. dużej dynamiki (histogram od lewej do prawej) czy efektów specjalnych o jakich wspomina andtor2 stosuję bracketing co ostatecznie rozwiązuje jakiekolwiek problemy z wyborem/interpretacją naświeltenia.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Witam !
W wiekszosci przypadków stosuje pomiar matrycowy + korekta ekspozycji + ocena naswietlenia histogramem.
Robilem roznymi aparatami i tam... korekta ekspozycji miala wplyw na RAW. (w trybie A zmienial sie czas ekspozycji
co mialo wplyw na wieksze lub mniejsze zamrazanie ruchu oraz generowanie mniejszej lub wiekszej ilosci szumu w cieniach)
Z doborem najwlasciwszej metody pomiaru naswietlenia bylo zdecydowanie gorzej w fotografii-analogowej gdzie
trudniej bylo uzyskac najwlasciwsze naswietlenie z uwzglednieniem lekkiego przeswietlenia.
(w cyfrowych najlepiej lekko niedoswietlac)
Do tego wszystkiego dochodzilo jeszcze dobranie odpowiedniego filmu ktory wybaczal mniej lub wiecej fotografowi.
To co teraz jest w aparatach cyfrowych i mozliwosci pracy to... BAJKA![]()
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 2.05.15 o 07:39
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Nic tylko się cieszyć, że można ustawić sobie taki pomiar ekspozycji, żeby każdy był zadowolony![]()
I wtedy w zasadzie nie ma znaczenia jakim rodzajem pomiaru światła się posługujemy - (a nawet moglibyśmy pracować z ekspozycją manualną) gdyż i tak ekspozycji dokonujemy na podstawie histogramu.
---------- Post dodany o 10:52 ---------- Poprzedni post był o 10:49 ----------
Czyli de facto nasze zdania w kwestii sensowności stosowania pomiaru matrycowego sa bardzo zbliżone, jeśli nie identyczne.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Na jakim Balansie bieli preferujecie zdjecia robione w tzw. Złotej godzinie, auto czy moze swiatlo dzienne? Wydaje mi sie ze auto trochę spłaszcza kolory w jpeg.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja