Tak tylko zauważę, że w tych przykładowych fotach co wstawiłem nie ma korekcji ekspozycji (celowo) i na drugim nie ma przepaleńCieni niewiele trzeba tam wyciągać ale i scena nie była jakaś mocno kontrastowa. Przy bardziej kontrastowych niewątpliwie trzeba by korekcje dać na minus.
Trzeba by porównać foty (EXIF) z obydwu aparatów zrobione w tych samych warunkach. Odpowiedź by się znalazła, tak sądzę
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Hmm, nie wiem - normalnie z dysku podany. To może sąsiedni o podobnych parametrach
P6071103.ORF
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Dlaczego mój pecet chce otworzyć ten plik jako 'attachment.php'?
EDIT:
Już wiem, mój IE nie potrafi tego ściągnąć![]()
Ostatnio edytowane przez Paffcio ; 29.04.15 o 22:35
Też wołarki RAW sobie nie radzą z tym plikiem. Nawet OV3...
Edit.
Nie edytowałeś tam przypadkiem EXIF w tych .orf (współrzędne GPS ? ), może to jest powodem
Edit2
Jedynie RawTherapee4.2 otworzył te pliki ale ten program otwiera wszystkie RAW-y, nawet z aparatów, które są w fazie projektów dopiero![]()
Ostatnio edytowane przez And.N ; 29.04.15 o 22:50
Do myślenia i onanizowania się ekspozycją mam manulny średni format. Od wszystkomającego skomputeryzowanego nowoczesnego cuda techniki z wyuzdanym pomiarem oczekiwałbym większej kontroli nad ekspozycją. K200 mi to zapewniał (nie obchodzi mnie jak to robił), G5 lubi zawieść.