Ciesz sięza jakiś czs się wyrobi. Tak miałem z 9-19, a teraz jest ok
Ciesz sięza jakiś czs się wyrobi. Tak miałem z 9-19, a teraz jest ok
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Ja mam ciasno z każdym obiektywem z metalowym bagnetem.
Mam tak samo:
mZD14-42EZ (z metalowym bagnetem) wchodzi ciasno a mZD40-150 (z plastikowym bagnetem) luźno.
Przejściówki 4/3 na m4/3 oraz m42 na m4/3 (obie z metalowym bagnetem) wchodzą ciaśniej niż 40-150 ale lżej niż 14-42 EZ.
Mam jednak wrażenie, że 14-42EZ, na początku wchodziła ciaśniej.![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Witam, mam taki problem z moim OM-D E-10 otóż jak robię zdjęcia z lampą błyskową zewnętrzną na krótkich czasach tj np 1/400 to górna połowa zdjęcia wychodzi czarna. Bez znaczenia jest gdzie jest lampa czy z boku czy na górze. Proszę o poradę co może być nie tak.
Pozdrawiam
Czyli nie ma się co martwić.Najgorzej zapinało mi się w sklepie panasa 20 1.7,bo mały i trudniej go tak złapać,12-40 2.8 zapinało się najwygodniej,złapałem w cała dłoń i ciach siedzi...niestety nie moje musiałem oddać![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Ja też stawiam na krótki czas
Tylko wydaje mi się że wcześniej robiłem na krótszych czasach i było dobrze, ale może mi się tylko tak wydaje. Dzięki za podpowiedź uspokoiliście mnie.
Pozdrawiam
Ten bagnet jest nie tyle ciasny co suchy i szorstki. Ja posmarowałem bagnet jednego z obiektywów bardzo delikatnie wacikiem z minimalną ilością wazeliny technicznej (z dala od styków) a następnie dokładnie go wytarłem mikrofibrą nasączoną izopropanolem. Następnie, jak już bagnet był czysty i suchy kilkakrotnie wpiąłem i wypiąłem obiektyw z aparatu. To wystarczyło żeby wszystkie obiektywy wpinały się komfortowo, bardzo często zapinam 20/1.7 i nie wyobrażam sobie za każdym razem z nim siłować.