Ja mam takie pytanie do osób korzystających z obiektywów manualnych. Jaka jest wasza technika ostrzenia. Dokładnie krok po kroku i guzikologia. Jestem tego ciekawy.
To zależy od obiektu. Jeśli jest nieruchomy i można spokojnie ostrzyć to wtedy powiększam obraz i ostrzę na powiększeniu. Jeśli obiekt jest ruchomy to wtedy używam focus peakingu. Jest szybszy, ale mniej precyzyjny.
To zależy od obiektu. Jeśli jest nieruchomy i można spokojnie ostrzyć to wtedy powiększam obraz i ostrzę na powiększeniu. Jeśli obiekt jest ruchomy to wtedy używam focus peakingu. Jest szybszy, ale mniej precyzyjny.
Można prosić o przybliżenie tematu? Tzn jak ustawić parametry w aparacie? W Panasie G2 dotknięcie ekranu powodowało powiększenie obrazu. W M10 nie widzę takiej możliwości
Ja mam takie pytanie do osób korzystających z obiektywów manualnych. Jaka jest wasza technika ostrzenia. Dokładnie krok po kroku i guzikologia. Jestem tego ciekawy.
Nie używam FP, jest to jedna z niewielu rzeczy która była lepsza w nex'ie3 niż w w/w aparacie. Ostrzę na lupce, a i często udaje się bez lupki. Czasami korzystam ze skali na obiektywie, przydaje się.
Helmuth, pytanie było o obiektyw manualny, który nie jest połączony elektrycznie do aparatu - aparat nie będzie reagował na pierścień ostrości. Więc jak uaktywnić FP, czy tez MF assist?
Helmuth, pytanie było o obiektyw manualny, który nie jest połączony elektrycznie do aparatu - aparat nie będzie reagował na pierścień ostrości. Więc jak uaktywnić FP, czy tez MF assist?
w przypadku obiektywów systemowych aparat rozpoznaje, że kręcimy pierścieniem ostrości i sam uaktywnia wybrany wspomagacz. A jak to obiektyw manualny? To ustaw sobie FP albo powiększenie pod jakiś guzior - Fn1, Fn2, Rec...
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl
Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.