Strona 149 z 217 PierwszyPierwszy ... 4999139147148149150151159199 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.481 do 1.490 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Dlaczego miałbyś nie nagrywać filmów? Olek kręci b. fajne filmy do użytku domowego, pamiątkowego etc., co nie zmienia faktu, że tryb filmowania w Panasie jest lepszy. Sugestia pomacania aparatów jest dobra, fajnie też jakbyś się pobawił rawami z tych aparatów. Nie wiem w jakim stopniu będziesz obrabiać zdjęcia, matryca z Olka generuje obrazy z którymi można zrobić dużo, nawet bardzo dużo.
    Miałem na myśli, że głównie szukam aparatu do robienia zdjęć.
    Co do kręcenie filmów to prawie w ogóle..

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tasiek00 Zobacz posta
    Miałem na myśli, że głównie szukam aparatu do robienia zdjęć.
    Co do kręcenie filmów to prawie w ogóle..
    E-M10 będzie lepszy o tyle że ma stabilizację w korpusie lepszą niż GX7, lepiej pracuje także przy długich czasach naświetlania (ale mowa tu o bardzo długich czasach rzędu kilkudziesięciu sekund, ja np. praktycznie nie robię takich zdjęć) Obrazek w pozostałych przypadkach będzie raczej trudny do odróżnienia.

Pozostają kwestie stylistyczne i indywidualnie. Gdybym celował w większości w szkła Panasonica to pewnie kupiłbym GX7.
    Zapraszam do albumu i galerii

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Miałem ten sam problem. Obejrzałem aparaty w cyfrowe.pl. Pobawiłem się, pomacałem. Filmy u mnie stanowią 5% tego do czego używam aparatu. Wybrałem OM-D M10. Naprawdę różnice są znikome...jeśli chcesz miec 100% pewność- wybierz się do sklepu i "pomacaj". Jeśli wystarczy Ci zdanie innych- bierz M10.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Mi Gx7 totalnie nie leżał w łapie. Wziąłem E-M10 w zasadzie "w ciemno" i nie żałuję.

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Mi Gx7 totalnie nie leżał w łapie. Wziąłem E-M10 w zasadzie "w ciemno" i nie żałuję.
    Miałem to samo. Dla mnie ergonomia leżała i kwiczała.

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    E-M10 będzie lepszy o tyle że ma stabilizację w korpusie lepszą niż GX7, lepiej pracuje także przy długich czasach naświetlania (ale mowa tu o bardzo długich czasach rzędu kilkudziesięciu sekund, ja np. praktycznie nie robię takich zdjęć) Obrazek w pozostałych przypadkach będzie raczej trudny do odróżnienia.

Pozostają kwestie stylistyczne i indywidualnie. Gdybym celował w większości w szkła Panasonica to pewnie kupiłbym GX7.
    Podobno af w panasiu dużo lepszy, daje radę nawet z dużym 4/3 - podobno .... Stabilizacja ważna w dużym tele a tutaj panaś wydaje się ciekawszy jako 100-300 stabilizowane. Ech nie można mieć wszystkiego. Bardzo mi się podobają kolorki w Olku.( w jpg- bo rawów nie muszę)

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szamaniec Zobacz posta
    Podobno af w panasiu dużo lepszy, daje radę nawet z dużym 4/3 - podobno .... Stabilizacja ważna w dużym tele a tutaj panaś wydaje się ciekawszy jako 100-300 stabilizowane. Ech nie można mieć wszystkiego. Bardzo mi się podobają kolorki w Olku.( w jpg- bo rawów nie muszę)
    Ale stabilizacja w szkle z tego co się orientuję działa bez problemu także z korpusami Olympusa (proszę o korektę w razie czego). Co do AF to nie zauważyłem żeby było dużo opinii na temat lepszości tego z Panasonica. Chyba że w połączeniu ze szkłami Panasonica tak jest.

Jeśli chodzi o AF w E-M10 to ze szkłami Olympusa i w trybie AF-S jest bardzo szybki, innych obiektywów niestety nie mam.

AF-C niestety nie nadaje się do niczego moim zdaniem - tutaj jednak czujniki fazowe ciągle mają przewagę.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar ayu
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Olek daje stabilizację w body i można korzystać ze stabilizacji w szkle. Można też w puszce ustawić priorytet która opcja będzie ważniejsza.
    Lubię sobie popstrykać.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Ale stabilizacja w szkle z tego co się orientuję działa bez problemu także z korpusami Olympusa (proszę o korektę w razie czego)
    potwierdzam.

Jeśli chodzi o AF w E-M10 to ze szkłami Olympusa i w trybie AF-S jest bardzo szybki, innych obiektywów niestety nie mam.
    ze szkłami panasa jest równie szybko. Nie wiem jaki mechanizm AF siedzi w Gx7, ale E-M10 jest troszkę szybszy od Panasa G3 na tych samych szkłach. W praktyce taka różnice ma niewielkie znaczenie, bo oba ostrzą bardzo szybko, ale da się to zauważyć.

AF-C niestety nie nadaje się do niczego moim zdaniem - tutaj jednak czujniki fazowe ciągle mają przewagę.
    niestety tutaj też muszę potwierdzić

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Nie wiem jaki mechanizm AF siedzi w Gx7...
    Żaden. Mechanizm siedzi w obiektywie
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb