G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Możliwe, że masz rację. Jednak IR to dość specyficzny rodzaj fotografii i nie dziwię się, że masz do tego dostosowane specjalne body. Wyjeżdżając jednak gdzieś na urlop nie wyobrażam sobie nosić przy sobie dwa body bo czasami oprócz zdjęć jakiś filmik by się zrobiło. To tylko moje zdanie, które chyba mogę mieć![]()
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
W tym rzecz że używanie dwóch body jest dla jednych utrudnieniem, dla innych daje większą wszechstronność. Szczególnie gdy gabaryty są tak małe w porównaniu z lustrzankami.
A ja wyjeżdżając na urlop nie wyobrażam sobie pojechać z jednym body. Pomijając awaryjność, to mój zestaw podróżny to 17 na jednym + 45/45 na drugim body i dopiero wtedy czuję wiatr we włosach. Bawiłem się wczoraj tą nową Alfą. Wizjer z boku to IMO duży plus, fajnie się też to trzyma w rękach, ale nie ma tego spojrzenia laików i pytania "To analog?", które dostałem nieraz fotografując srebrnym em10.![]()
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
W czasach analogów często fotografowie nosili po dwa body, z różnymi filmami, zmiana stałek też nie wchodziła w rachubę jak nie było na to czasu.
Ja często nawet nie zabieram torby ale zdaję sobie sprawę, że w przypadku awarii sprzętu pozostanę bez aparatu.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Czyli jeżeli nie będę nagrywał filmów to em10 będzie lepszym wyborem niż Gx7?
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Dlaczego miałbyś nie nagrywać filmów? Olek kręci b. fajne filmy do użytku domowego, pamiątkowego etc., co nie zmienia faktu, że tryb filmowania w Panasie jest lepszy. Sugestia pomacania aparatów jest dobra, fajnie też jakbyś się pobawił rawami z tych aparatów. Nie wiem w jakim stopniu będziesz obrabiać zdjęcia, matryca z Olka generuje obrazy z którymi można zrobić dużo, nawet bardzo dużo.