Strona 136 z 217 PierwszyPierwszy ... 3686126134135136137138146186 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.351 do 1.360 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?

Cytat Zamieszczone przez ayu Zobacz posta
    Mam taki problem z moim E-M10 i panasonikiem 20/1.7. Przestały ze sobą współpracować.
    Ciekawe. Dużo używam takiego połączenia i nic podobnego mi się nie zdarzyło. Jak zdiagnozujesz o co chodzi, daj znać dla potomnych

Cytat Zamieszczone przez pongo Zobacz posta
    Kupiłem Olka E-M10 - OMD do zdjęć i filmów. Niestety przy kręceniu filmów gdy zmieniam ogniskową gubi ostrość i łapie ją dopiero po kilku sekundach! To dla mnie duży problem. Próbowałem różnych ustawień i nie rozwiązałem problemu. Czy tak ma być, czy mój Olek jest wadliwy?
    Jakiego szkiełka używasz? EZ też tak mają?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar ayu
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Dobrze Karol dam znać ale może ktoś jeszcze na forum miał podobne problemy bo teraz to nie wiem co mam zrobić.
    Lubię sobie popstrykać.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Kupiłem Olka E-M10 - OMD do zdjęć i filmów. Niestety przy kręceniu filmów gdy zmieniam ogniskową gubi ostrość i łapie ją dopiero po kilku sekundach! To dla mnie duży problem. Próbowałem różnych ustawień i nie rozwiązałem problemu. Czy tak ma być, czy mój Olek jest wadliwy?
    Tak filmuje się aparatami. Mają duże zdolności do operowania głębią ostrości, ale niestety wadą jest to, że zmiana ogniskowej zmienia zwykle pole ostrości. Jest to zwyczajna przypadłość obiektywów fotograficznych. Jednak w przypadku obiektywów mZD istnieje możliwość, że obiektywy przystosowane do filmowania (wyróżnia się elektryczną, płynną zmianą ogniskowej) potrafią pilnować wcześniej ustawionego pola ostrości. Tu mogliby się wypowiedzieć posiadacze obiektywu mZD 12-50 lub nowego mZD 14-42, czy faktycznie tak jest. Może to rozwiązałoby problem.

Ogólnie rzecz biorąc gubienie ostrości to naturalna przypadłość każdej kamery, której zmieniając pole widzenia (zmiana ogniskowej to też zmiana kadru) i używając automatu zadaje się jednocześnie zagadkę na co ma wyostrzyć. Nie ważne jaki aparat czy kamerę weźmiesz, to urządzenie nie zgadnie co chcesz zrobić.

Są dwie szkoły filmowania, które dają sukces w postaci ostrego obrazu:

1. Ustawienie dużej przysłony (np. f/8) i jednocześnie ostrości na hiperfokalną.
    2. Samodzielne ustawianie ostrości bazując na podglądzie.

Można jeszcze zdać się na technikę automatyczną i wspomóc się wykrywaniem twarzy (E-M10 to potrafi).

Problem z ostrzeniem powodowany jest przez optykę, którą dysponują aparaty. Do spokojnego filmowania na co dzień potrzebne jest duże pole ostrości, czyli najlepiej obszar przed obiektywem ostry dla obiektywu od kilkudziesięciu centymetrów do nieskończoności. Niestety optyka dla aparatów to przede wszystkim optyka przeznaczona do osiągania małej głębi ostrości czyli inaczej uzyskiwania efektu rozmycia tła.
    By coś zupełnie przeciwnego trzeba zmienić otwór przysłony na większą wartość i ustawić odległość hiperfokalną (na obiektywach bez podziałki odległości będzie to trudne). Pozwolę sobie nie wyjaśniać o czym mówią te dwa pojęcia, odsyłam do Wikipedii. Skutek zastosowania takiego ustawienia obiektywu to duże pole ostrości.

Tu muszę dodać małą uwagę techniczną. Nie trzeba koniecznie ustawiać obiektywu na odległość hiperfokalną. Wspomniany brak podziałki może to uniemożliwić. Z dużą przysłoną, np. f/8 można ustawiać ostrość na obiekty kilka metrów przed aparatem. Polecam zapoznanie się z kalkulatorem DOF by zobaczyć jakie teoretyczne pola ostrości są najlepsze i zapamiętać sobie kilka (3-4 skrajne) ustawień tak by weszły w krew. Wówczas niemal z automatu będziemy ustawiali hiperfokalną lub bliską temu i będziemy dysponowali ostrym obrazem.

---

A tak na marginesie. Jest pewien trick na zmianę ogniskowej, a właściwie chwilowe wykadrowanie jakiegoś elementu obrazu. Jest to nic niezwykłego od jakiegoś czasu w aparatach m 4/3 (spotkałem ten motyw w E-P5). Więc jak zmienić ogniskową nie operując obiektywem?

Poniższe ustawienia dotyczą E-M10:

1. Po pierwsze, jeśli jest wyłączona, to włączamy opcje: menu główne -> koła zębate -> I (Film) -> Efekt filmu -> Wł.
    2. Następnie przełączamy się na filmowanie za pomocą koła funkcyjnego.
    3. Uruchamiamy sobie filmowanie. Wybieramy jakiś kadr. Jeśli interesuje nas jakiś wybrany fragment obrazu, a nie chcemy zmieniać ogniskowej to, (zakładam, że mamy uruchomiony ekran dotykowy) wybieramy opcje na dole ekranu pierwszą od prawej (żółty prostokąt). Od tego momentu możemy wybrać jakiś fragment obrazu i używając opcji na dole ekranu (pierwsza z lewej) powiększamy wybrany obszar.

Uwaga, ten obraz nagra się tak jak go wybierzemy i powiększymy. Ta funkcja umożliwia nam chwilową zmianę kadru w trakcie nagrywania, wycięcie z szerokiego pola widzenia tego na czym chcemy skupić uwagę widza. Przed filmowaniem też możemy tego dokonać.

Jak to technicznie wygląda? To cyfrowy telekonwerter. Aparat zamiast czytać całą matrycę, czyta wybrany jej obszar.
    Ostatnio edytowane przez hades ; 26.08.14 o 11:47

Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta

Jakiego szkiełka używasz? EZ też tak mają?
    Mam Olympus M.Zuiko Digital ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ (kitowy naleśnik) i on ostrzy dość szybko przy zmianie ogniskowej. Tamron 14-150 ostrzy wolniej. Być może dlatego że jest większy zakres zmiany ogniskowej. Zależy też co filmuję. Mam Tamrona krótko i nie miałem czasu dobrze go przetestować. Np. przy filmowaniu łabędzi w parku było tragicznie. Ale teraz sprawdzałem w kuchni (przy sztucznym świetle) i było znośnie! Niektóre obiekty ostrzy bardzo długo, ale większość dość szybko.
    Ostatnio edytowane przez pongo ; 26.08.14 o 23:43

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Co to jest "pole ostrości"? Nawet wpisałem w gugla, ale on też nie wie Proponuję używać pojęć powszechnie znanych, bo jak się zaczną mnożyć "pola ostrości", "liczby szacunkowe" i inne potworki, to zrobi się bałagan.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Tak, masz racje. W moim objaśnieniu "pole ostrości" = "głębie ostrości".

Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Mam Olympus M.Zuiko Digital ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ (kitowy naleśnik) i on ostrzy dość szybko przy zmianie ogniskowej. Tamron 14-150 ostrzy wolniej. Być może dlatego że jest większy zakres zmiany ogniskowej. Zależy też co filmuję. Mam Tamrona krótko i nie miałem czasu dobrze go przetestować. Np. przy filmowaniu łabędzi w parku było tragicznie. Ale teraz sprawdzałem w kuchni (przy sztucznym świetle) i było znośnie! Niektóre obiekty ostrzy bardzo długo, ale większość dość szybko.
    Uaktualnienie:
    po kolejnych testach stwierdzam że przy filmowaniu (tymi dwoma obiektywami) obiektów położonych blisko (max kilka metrów) nie mam dużego opóźnienia autofokusa przy zmianie ogniskowej. Niestety przy filmowaniu obiektów położonych daleko, po zmianie ogniskowej (z najkrótszej do najdłuższej - "najazd") muszę czekać kilka sekund aż złapie ostrość (: .

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

A to Ty masz tego Tamrona 14-150 ? Co powiesz o nim jako o szkle do fotografii ? Filmowanie mnie nie bawi
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

pongo

fajnie jakbyś napisał kilka słów, na jakich ustawieniach filmujesz. Wróżek tu nie ma, ciężko zgadywać. Ja mam ustawiony centralny punkt AF, wyłączony "Ciągły AF" i bodajże 2 tryb filmowania, tzn. ostrość jest ustawiana każdorazowo po wciśnięciu spustu migawki do połowy. To bardzo wygodne rozwiązanie, bo dopóki nie mam potrzeby ostrzenia to obiektyw nie "szuka" ostrości, a jak muszę przeostrzyć wciskam spust do połowy pamiętając, by w ramce centralnego punktu AF było coś kontrastowego, żeby obiektyw szybko złapał ostrość.
    Inny wygodny sposób to korzystanie z ekranu dotykowego.

AFC i ACF + tracking można sobie darować, bo gubi się nawet w najprostszych sytuacjach.

Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    pongo

fajnie jakbyś napisał kilka słów, na jakich ustawieniach filmujesz. Wróżek tu nie ma, ciężko zgadywać. Ja mam ustawiony centralny punkt AF, wyłączony "Ciągły AF" i bodajże 2 tryb filmowania, tzn. ostrość jest ustawiana każdorazowo po wciśnięciu spustu migawki do połowy. To bardzo wygodne rozwiązanie, bo dopóki nie mam potrzeby ostrzenia to obiektyw nie "szuka" ostrości, a jak muszę przeostrzyć wciskam spust do połowy pamiętając, by w ramce centralnego punktu AF było coś kontrastowego, żeby obiektyw szybko złapał ostrość.
    Inny wygodny sposób to korzystanie z ekranu dotykowego.

AFC i ACF + tracking można sobie darować, bo gubi się nawet w najprostszych sytuacjach.
    Ja chyba czegoś nie rozumiem. Pisząc "tryb filmowania" masz na myśli tryby oznaczone P, A, S, M? Testowałem je i był zawsze ten problem z ostrzeniem oddalonych obiektów przy zmianie ogniskowej. Nie działa mi ostrzenie przy naciśnięciu spustu migawki do połowy gdy filmuję. Próbowałem z ciągłym autofokusem i bez niego. Też mam ustawione ostrzenie na środek kadru.

---------- Post dodany o 20:26 ---------- Poprzedni post był o 20:19 ----------

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    A to Ty masz tego Tamrona 14-150 ? Co powiesz o nim jako o szkle do fotografii ? Filmowanie mnie nie bawi
    To nie ja pisałem dawniej że mam. Ktoś inny. Natomiast co do wrażeń z eksploatacji to mam ich niewiele bo albo nie miałem pogody, albo nie miałem czasu. Postaram się wstawić próbki jak bedę miał czas. To mój pierwszy sprzęt z wymiennymi obiektywami (nie licząc Zenitha analogowego w minionej epoce) i słabo się znam. Jak na razie w oczy rzuciła mi się spora aberracja chromatyczna w niektórych warunkach przy małej przysłonie. Na szczęście łatwo ją zlikwidować zwiększając przysłonę.