Strona 126 z 217 PierwszyPierwszy ... 2676116124125126127128136176 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.251 do 1.260 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?

Tu masz fotę zrobioną nawet przez 3 przejściówki z 37 na 52 + 52 na 58 + 58 na 62 + gruby filtr o Kieva.

Jedynie w prawym górnym rogu czego nie widać na focie pojawiła się nieduża czarna przestrzeń ale to tylko dla tego, że ten filtr od Kieva jest grubszy niż te 3 przejściówki razem wzięte . Przy tej focie poniżej nie zdejmowałem przejściówek i nadal były 3 bez filtra.

Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	8.jpg
Wyświetleń:	510
Rozmiar:	495,1 KB
ID:	121001   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	9.jpg
Wyświetleń:	445
Rozmiar:	317,3 KB
ID:	121002  
    Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 17.06.14 o 13:25
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

@ CzaRmax - gdybyś prawidłowo zdjął beczkę z 14 mm to mała ciemność też by zniknęła.
    Dlatego poprzednio pisałem, mam bardzo podobny zestaw i swobodnie nim pracuję
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    @ CzaRmax - gdybyś prawidłowo zdjął beczkę z 14 mm to mała ciemność też by zniknęła.
    Dlatego poprzednio pisałem, mam bardzo podobny zestaw i swobodnie nim pracuję
    Ja te foty w 2 minuty robiłem i wrzuciłem na kompa aby kolega miał pogląd i pozbył się wątpliwości A ten malutki ciemny róg to wina obciążenia tym wszystkim (ten filtr od Kieva waży chyba więcej niż obiektyw ) i obiektyw nie trzyma osi
    Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 17.06.14 o 13:44
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

| OlyJedi Awatar WoRaS
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dojarek Zobacz posta
    Od ponad dwóch tygodni mam EM-10 i zdecydowanie nie żałuję zakupu. Piszę to jako wieloletni użytkownik DSLR Pentaksa, dzięki któremu wiem, co to naleśnik i wiem, że aparat nie musi być duży, żeby robił dobre zdjęcia. No, ale, jak widać, może być jeszcze mniejszy i lżejszy i ciągle wystarczający w 90% moich zastosowań.

...
    Podpisuję się pod tym rękami i nogami. Ja zamieniłem K-5 na E-M5 po kilku miesiącach stwierdzam, że to był strzał w dziesiątkę. I podobnie jak u Ciebie Pentax pozostał aparatem do zadań specjalnych (w moim przypadku sa to pokazy lotnicze).

Ale na wycieczkę w góry czy za miasto... nieeee, kto by dźwigał takiego kloca
    Pozdrawiam, Tomasz
    http://www.tomaszworek.com/

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Ja te foty w 2 minuty robiłem i wrzuciłem na kompa aby kolega miał pogląd i pozbył się wątpliwości

No to kolega pozbył się wątpliwości Dzięki za pomoc.

Jeszcze pytanko o starsze manualne szkiełka portretowe...warto się tym tematem interesować przy OM-D?
    Coś z M-42. Wydałem już tyle chajsu, że na razie koniec sprzetowego szaleństwa. W planie był jeszcze 45 1.8 ale będzie musiał poczekać(i tak priorytet przed nim ma szeroki kąt...)
    Natomiast jakby za 200-400zł szło kupić jakieś manualne, zacne szkiełko to jeszcze bym się zastanowił nad zakupem...
    Kwestia jak te obiektywy wypadają przez przejściówki i czy sa w miarę ostre od pełnej dziury?
    Za jakimi manualami się oglądać/poczytać. Niekoniecznie musi to być portretówka...

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Możesz M42 ale chyba lepiej kupić przejściówkę na Olkowe OM i tych szkieł szukać

---------- Post dodany o 14:09 ---------- Poprzedni post był o 14:06 ----------

Tu masz temat gdzie foty manualami popełniono

https://forum.olympusclub.pl/threads/87220-Analog-wiecznie-półżywy-czyli-cyfrowo-z-analogowego-oczka.?highlight=

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Oba z Heliosa

cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Przejrzałem galerię/temat z analogowymi fotkami.
    Widziałem, że i na M42 fajnie to działa z niektórymi obiektywami. Polecacie jakieś szczególnie? Jest tego multum- Takumary, Pentacony...
    Albo Olympus OM 50.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Tanie. Jak masz wydać więcej to lepiej kupić obiektyw systemowy - np. używanego 45/1.8 albo Sigmę 60/2.8

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez redrum1906 Zobacz posta
    Przejrzałem galerię/temat z analogowymi fotkami.
    Widziałem, że i na M42 fajnie to działa z niektórymi obiektywami. Polecacie jakieś szczególnie? Jest tego multum- Takumary, Pentacony...
    Albo Olympus OM 50.
    OM'owa 50 nie jest na M42 ale na pewno będziesz z niego zadowolony. Z M42 to ja lubię Jupitera 37A (ale z nim to podobno bywa loteria jaki trafisz)