Wyjąwszy nachalne wyostrzanie jest przyzwoicie, jak mi się zdaje. Co do reszty, mam podobne odczucia.słaby silnik JPG
Wyjąwszy nachalne wyostrzanie jest przyzwoicie, jak mi się zdaje. Co do reszty, mam podobne odczucia.słaby silnik JPG
PENTAX
Zdecydowałem się w końcu na zakup markowego filtra polaryzacyjnego Hoya Pro/Marumi.
Natomiast teraz pytanie...jaka średnica?
Moje obiektywy:
Kit 14-42 II- gwint filtra 37mm
KIT 40-150- gwint filtra 58mm
Panasonic 20 1.7- gwint filtra 46mm
Każdy z innej beczki
Oczywiście chciałbym żeby filtr mógł pracować pod wszystkimi posiadanymi obiektywami. Tylko co z jakością?
Powiedzmy, że kupuję redukcję filtrową 37>58mm i 46>58mm i polaryzacyjny 58mm. Zestaw optymalny tylko co z jakością? Głównie pewnie będę go używał na 14-42 i 20-tce. Czy filtr+redukcja(zaczyna być gruuuuuuuubo) nie będą pwoodowały winiety na 14mm?
Może "olać" redukcję i "elastyczność" rozwiązania i zainwestować wyłącznie w dedykowane 37mm? Ale wtedy szkoda 20ki...
Nie stać mnie na filtry za 200zł pod każdy obiektyw;(
Kup tak jak planujesz: dwie przejściówki i filtr 58. Nie będzie winiety
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
mam 14-42 i 20/1.7 oraz filtr na gwint 46mm (do 20/1.7) oraz redukcje 46/37mm (do 14-42). Z tego co pamiętam żadnych problemów ze współpracą filtra z kitem nie miałem.
OK. Dzięki za informacje.
Czy różnica w jakości pomiędzy np takim Hoya Standard z zestawu:
http://allegro.pl/filtr-hoya-uv-hmc-...310380483.html
a PRO:
http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjn...295701074.html
będzie faktycznie dostrzegalna? Jeżeli nie to kupię sobie taki secik(szary też się przydamimo, że to tylko ND8...)
Jest jeszcze Marumi:
http://allegro.pl/marumi-dhg-58-mm-s...330448368.html
Ostatnio edytowane przez redrum1906 ; 17.06.14 o 10:21
Tego zestawu trzech filtrów to bym nie kupował.
Różnica jest w ilości (jakości być może też) powłok antyrefleksyjnych, a to ma wpływ na możliwość pojawienia się niepożądanych blików.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
W sumie UV z tego zestawu mi zbędne.
Biorę Hoya Pro+ dwie redukcje.
Myślę jeszcze o 58mm ND32 vs ND 2-ND400 od Chinoli
Nie wiem na ile ND32 będzie "uniwersalne". Nigdy nie używałem filtrów szarych a chcę zacząć bawić się długimi czasami.
Czy w przypadku ND 58mm po redukcjach nie będzie "lipy"?
Ostatnio edytowane przez And.N ; 17.06.14 o 11:42
A czy po zastosowaniu filtra+redukcji na szerokim kącie nie są widoczne "ramki" filtrów?
Wcześniej odpowiadał Ci Bodzip, ze nie będzie, ja przyznam na 100% pewny nie jestem choć sadzę, że nie będzie. 14mm to nie jest jakiś bardzo szeroki kąt.
Jak bym chciał się upewnić wyciąłbym atrapę takiej redukcji z tektury. Cyrkiel, dwa kółeczka o średnicy 37 i 58mm i nożyczki. Ustawić w obiektywie te 14 mm i przybliżyć naszą wycięta "redukcje" do obiektywu na odległość 1 czy 2 mm. Więcej raczej redukcja nie odstaje od obiektywu. Filtr też można zasymulować, no trochę zabawy z tym jest
Lepiej jakby jakiś ewentualny użytkownik takiego połączenia się wypowiedział.