Nie dotyczy tylko lampy i nie trzeba mieć jej założonej choć może się to dziwne wydawać..
Mamy np. założony obiektyw 60mm i nie grzebiemy we wspomnianych ustawieniach lampy (jest tam ustawione 1/250s) to aparat będzie przełączał ISO na większe gdy czas zacznie przekraczać 1/120s czyli odwotność dwukrotnej ogniskowej.
Jeżeli w ustawieniach lampy zmienimy czas X-sync np. na 1/60s to ISO będzie przełączane gdy czas będzie przekraczał te 1/60s.
Ze względu na to, że ustawienie maks. to 1/60s więc przy obiektywach o ogniskowej mniejszej, równej 30mm i tak nic nie zmienimy jak banc już zauważył.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Czy do Makro jest coś tańszego a w dalszym ciągu przyzwoitego niż Zuiko 60 2.8 Makro?
Chyba, że budżetowo...KIT 14-42 lub 40-150+Raynox DCR-250?
Ostatnio edytowane przez redrum1906 ; 9.06.14 o 15:30
Ten aparat na pewno radzi sobie 100 razy lepiej z założonym filtrem IR niż mój stary E-PL2. Po pierwsze AF działa praktycznie w każdych warunkach (wystarczy, że ma lekko kontrastu między mniej czerwonym a bardziej czerwonym) bo w E-PL2 działał przy ostrym słońcu i to też nie zawsze a po za tym stabilizacja przy tym filtrze też działa miodzio i na prawdę na wydechu z wyczuciem można walnąć foty IR na długich czasach bez statywu. Od roku nie bawiłem się IR'kami i znowu muszę sobie poprzypominać zabawy z RAW'ami ale poniżej fota wykonana z jednej ręki przy zachodzącym słońcu około 20:30 przy czasie 1s. Foty E-M10 robiłem tym samym kitem 14-42 co moim PEN'em
![]()
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Od dzisiaj jestem posiadaczem EM10. Czy u was też samo body bez włożonego akumulatora podczas lekkiego potrząsania wydaje dźwięk jak by coś w środku "latało"?. Coś mi ewidentnie stuka.
Dopiero jak założe obiektyw i włożę akumulator jest lepiej.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Dzięki
A co do karty pamięci jaką polecacie?