Strona 115 z 217 PierwszyPierwszy ... 1565105113114115116117125165215 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.141 do 1.150 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?

Od...dojrzałem do zakupu filtra polaryzacyjnego oraz szarego...
    Chciałbym zoptymalziowac zakup o różne obiektywy/średnice filtrów.
    Obecnie posiadam obiektyw o średnicach filtrów 37mm, 46mm oraz 58mm. Docelowo może pojawic się jeszcze taki o średnicy filtra 52mm.
    Jakich reduktorów użyć i czy w ogóle jest taka opcja żeby filtr 58mm wrzucić do obiektywu 37mm?
    Nie chcę systemu Cokina

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez redrum1906 Zobacz posta
    ..Jakich reduktorów użyć i czy w ogóle jest taka opcja żeby filtr 58mm wrzucić do obiektywu 37mm?
    Wygląda, że jest
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Wygląda, że jest
    Dzięki. Sklep ma również z 46mm.
    Coś słabo szukałem. Złe frazy.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Redukcje występują na wszystkie możliwe gwinty. Czasem jednak nie w Polsce... Taki problem miałem szukając żeby założyć na gwint 58mm filtr 46mm (Raynox do 75/1..

W Polsce nie było...
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Znalazłem filtr szary 58mm, który powinien spełnic moje oczekiwania.
    Natomiast mam problem z szarym- nie chce wydawać fortuny natomiast...
    Nie wiem czy ND8 mi wystarczy
    Nie wiem co myśleć o tych polaryzacyjnych ND2-ND400- pewnie szajs?
    Jesli nie szajs to czy Fader 58mm spisze się względnie dobrze na obiektywie o średnicy filtra 37mm...
    KIT 14-42+redukcja+fader lub poraryzacyjny...czy na szerokim kącie nie będzie się łapał filtr?
    Ostatnio edytowane przez redrum1906 ; 3.06.14 o 15:12

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Znalazłem filtr szary 58mm, który powinien spełnic moje oczekiwania.
    Natomiast mam problem z szarym- nie chce wydawać fortuny natomiast...
    Nie wiem czy ND8 mi wystarczy
    To 3EV, jeśli chcesz tym kompensować nieistniejące superkrótkie czasy, to wystarczy, ale jeśli chcesz uzyskiwać czasy naprawdę długie, to mało trochę. Taki uniwersalny jeden filtr to dla mnie ND32.
    Nie wiem co myśleć o tych polaryzacyjnych ND2-ND400- pewnie szajs?
    Niekoniecznie. To jakby dwa polary więc jaka ich jakość, taki filtr. Jednak nie przykręcałbym powyżej 6-7EV, bo zaczyna się zmieniać kolor trochę, a potem robią się dziwne plamy; trzeba sprawdzić w konkretnym wypadku. No i problem jest taki, że to zarazem polar, a może się zdarzyć, że akurat polara nie chcesz (mnie się zdarzyło). Ale w filmie używam tego na co dzień w przedziale 2-6EV, bo wygodnie i działanie jest ciągłe, a nie dyskretne).

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Niekoniecznie. To jakby dwa polary więc jaka ich jakość, taki filtr. Jednak nie przykręcałbym powyżej 6-7EV, bo zaczyna się zmieniać kolor trochę, a potem robią się dziwne plamy; trzeba sprawdzić w konkretnym wypadku. No i problem jest taki, że to zarazem polar, a może się zdarzyć, że akurat polara nie chcesz (mnie się zdarzyło). Ale w filmie używam tego na co dzień w przedziale 2-6EV, bo wygodnie i działanie jest ciągłe, a nie dyskretne).
    Ok. Dzięki za informację. Bezpośrednio od Chińczyków na testy zamówię jakąś Tanyię za 15$
    Czytam, że na OM-D można stosować filtry podczerwieni. testował ktoś? Rozumiem, że jest słaby filtr na matrycy lub w ogóle go nie ma?
    Przykład:
    http://www.flickriver.com/photos/gin.../tags/om-d+ir/
    Chyba dobiorę na testy:
    http://www.aliexpress.com/item/58mm-...291483098.html

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Rozumiem, że jest słaby filtr na matrycy lub w ogóle go nie ma?
    Z tym filtrem to jest dużo mitów. Nie na matrycy tylko nieco przed matrycą i nie jeden tylko cała ''kanapka filtrów'': aa to taka... zmatowiona szybka jakby i to jest bardzo słabe zmatowienie (acz nie wydaje mi się, żeby nie było tego filtra w ogóle). Poza tym masa szybki to filtr zarazem podczerwieni, kompensacyjny (ma zabarwienie turkusowe - linearyzuje czułość barwową) i UV. Czy to rzeczywiście kilka filtrów razem, czy fizycznie jedna szybka mająca wszystkie te właściwości - rzec mi trudno. Wyjąłem z EP1, wygląda jak monoblok. Po wyjęciu oczywiście czułość w podczerwieni wzrosła kilkanaście ev (bliżej dwudziestu), czułość ogólna wzrosła ok. 3EV (filtr linearny odcinał tyle światła na zakresie czerwieni i częściowo zieleni), a ostrość ogólna wzrosła, ale nie aż tak bardzo, bo skompensował ją efekt przeogniskowania podczerwieni (w tym zakresie płaszczyzna ostrości jest przesunięta). Da się też robić ''normalne'' zdjęcia, ale bardzo ciężko kręcić kolor, oczywiście tylko w rawach. Kilka przykładów ''pełnopasmowców'', tzn. zdjęć w świetle widzialnym i podczerwieni jednocześnie, powstałych gdy taki spreparowany aparat użyjemy bez żadnych filtrów:
    http://as.elte-s.com/patrz/12/1227.htm

| OlyJedi Awatar ayu
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Czy widzieliście już nowe limitowane wersje naszego malucha ? http://www.swiatobrazu.pl/piekniejsz...cji-31244.html
    Lubię sobie popstrykać.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Mam w końcu i ja swoją dziesiątkę. Już widzę, że to będzie świetny sprzęt do filmowania jeśli chodzi o ergonomię. Do zdjęć zresztą też. Czeka mnie jednak dzień siedzenia i ustawiania wszystkiego, bo żeby z tego wycisnąć fajny obraz, trzeba pogmerać. Dużo opcji przekombinowanych (brak pełnej swobody na rzecz dziwnego predefiniowania setów). Jedyny prawdziwy ból to te 30fps. No, jeszcze drugi - praktycznie brak audio. Może się włamię i wejdę pod mikrofon, ale brak trybu manualnego trochę osłabia mi zamiar.
    Zobaczymy jutro czy obrazek jest lepszy w stosunku do starszych penów.