Strona 107 z 217 PierwszyPierwszy ... 75797105106107108109117157207 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.061 do 1.070 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    czyli chcąc geotagować, aplikacja Olympusa musi na smartfonie cały czas pracować? (tzn. w tle)
    Tak - uruchamiasz, "minimalizujesz" i normalnie korzystasz z telefonu. Wskaźnikiem pracy Ol.Share jest jest ikonka GPSa na górnym pasku, gdzie widać też czy złapał fixa czy nie...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ziemia01 Zobacz posta
    porównywać by mógł gdyby w chwili synchronizacji miał sygnał GPS a to chyba nie jest konieczne. Musiałbym sprawdzić.
    No nie jest potrzebne cały czas połączenie, wystarczy że sprawdzi sobie również różnicę czasu gps względem czasu w telefonie.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

jeśli to tak działa to może faktycznie nie ma sensu wbudowywanie GPSa w aparat. Wcześniej myślałem że geotagować trzeba ręcznie każde zdjęcie zaraz po wykonaniu.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    jeśli to tak działa to może faktycznie nie ma sensu wbudowywanie GPSa w aparat.
    Wszystko ma słabe i mocne strony. Minusem jest konieczność posiadania smartfona, obecnie wbrew pozorom ciągle dużo ludzi woli klasyczne telefony. Potem w sumie duży plus - A-GPS w telefonach, a więc wstępne ustalenie lokalizacji na podstawie BTSów i w konsekwencji dużo szybsze łapanie fixa niż tylko w technologii GPS. Kto porównywał jak szybko łapie sygnał nawigacja w smartfonie w porównaniu np. z odbiornikiem samochodowym wie jaka jest różnica.
    Facebook

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Wszystko ma słabe i mocne strony. Minusem jest konieczność posiadania smartfona, obecnie wbrew pozorom ciągle dużo ludzi woli klasyczne telefony. Potem w sumie duży plus - A-GPS w telefonach, a więc wstępne ustalenie lokalizacji na podstawie BTSów i w konsekwencji dużo szybsze łapanie fixa niż tylko w technologii GPS. Kto porównywał jak szybko łapie sygnał nawigacja w smartfonie w porównaniu np. z odbiornikiem samochodowym wie jaka jest różnica.
    Karol

nie wiem jak to u mnie w aucie francuzy zrobiły, ale GPS łapie błyskawicznie, w zasadzie po włączeniu nawigacji już jest ustalona pozycja auta. Za to negatywne mam odczucia ze smartfonów, może dlatego, że rzadko używam wbudowanego w nie GPS - strasznie długo szuka tych satelitów
    Będę kiedyś musiał pobawić się w to geotagowanie. Póki co nie używałem i jakoś nie widzę potrzeby, ale może po prostu nie wiem co tracę.

Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Karol

nie wiem jak to u mnie w aucie francuzy zrobiły, ale GPS łapie błyskawicznie, w zasadzie po włączeniu nawigacji już jest ustalona pozycja auta. Za to negatywne mam odczucia ze smartfonów, może dlatego, że rzadko używam wbudowanego w nie GPS - strasznie długo szuka tych satelitów
    Będę kiedyś musiał pobawić się w to geotagowanie. Póki co nie używałem i jakoś nie widzę potrzeby, ale może po prostu nie wiem co tracę.
    To długie szukanie satelitów w smartfonach to wina softu. Ja w swoim chińczyku też miałem ten problem, pogrzebałem w sofcie, coś tam poprzestawiałem i teraz łapie maks. 30 s.

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Karol

Może nie miałem wystarczająco dobrego odbiornika GPS w aucie, ale te co miałem, czasami miały problem z błyskawicznym ustaleniem pozycji. Szczególnie jak odbiornik był wyłączony w zupełnie innym miejscu niż potem włączony, a miejsce to było np. między blokami w mieście, bądź w lesie. Wówczas odbiornik potrzebował kilkudziesięciu sekund, czasem nawet więcej, a czasem łapał fixa dopiero po przejechaniu kilkuset metrów. Za to te smartfony, które miałem były dużo szybsze.
    Skoro nie widzisz potrzeby to nic nie tracisz, tagowanie zdjęć z miejsc, które znasz, ew. rozpoznawalnych obiektów sensu faktycznie nie ma. Ja czasami wiem tylko, że owe macewy, kapliczki itp. były sfotografowane gdzieś na Podlasiu, albo gdzieś na Lubelszczyźnie...
    Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    To długie szukanie satelitów w smartfonach to wina softu. Ja w swoim chińczyku też miałem ten problem, pogrzebałem w sofcie, coś tam poprzestawiałem i teraz łapie maks. 30 s.
    Ale ja właśnie chwaliłem smartfony w tym zakresie...
    Facebook

Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Może nie miałem wystarczająco dobrego odbiornika GPS w aucie, ale te co miałem, czasami miały problem z błyskawicznym ustaleniem pozycji. Szczególnie jak odbiornik był wyłączony w zupełnie innym miejscu niż potem włączony, a miejsce to było np. między blokami w mieście, bądź w lesie. Wówczas odbiornik potrzebował kilkudziesięciu sekund, czasem nawet więcej, a czasem łapał fixa dopiero po przejechaniu kilkuset metrów. Za to te smartfony, które miałem były dużo szybsze.
    Skoro nie widzisz potrzeby to nic nie tracisz, tagowanie zdjęć z miejsc, które znasz, ew. rozpoznawalnych obiektów sensu faktycznie nie ma. Ja czasami wiem tylko, że owe macewy, kapliczki itp. były sfotografowane gdzieś na Podlasiu, albo gdzieś na Lubelszczyźnie...

Ale ja właśnie chwaliłem smartfony w tym zakresie...
    Jak włączasz odbiornik w obcym miejscu, to on potrzebuje 12,5 min na pobranie pełnych danych (efemeryd) o wszystkich satelitach (system GPS, w GLONASS jest troche inaczej). Wystarczy jednak, że uda mi się pobrać almanach z jednego satelity (30 s) i już ma przybliżone trajektoria wszystkich innych satelitów. A-GPS może faktycznie wspomagać wyznaczanie pozycji, ale w połączeniu z danymi pobieranymi z sieci. Smartfon zamiast czekać 12,5 m na pełne dane, pobiera sobie dla swojej pozycji efemerydy z sieci. Oczywiście to tak w bardzo dużym uproszczeniu.

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Minusem jest konieczność posiadania smartfona, obecnie wbrew pozorom ciągle dużo ludzi woli klasyczne telefony.
    prawda ale na szczęście są jeszcze tablety

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ziemia01 Zobacz posta
    prawda ale na szczęście są jeszcze tablety
    Na moim tablecie nie można zainstalować Olympus Image Share