Strona 106 z 217 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108116156206 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.051 do 1.060 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?

Wypróbowałem geotagowanie w praktyce. Robi robotę, życie stało się fajniejsze. Działa jak należy, smartfon przez prawie cały dzień pracy z aplikacją zużył tylko około 10% energii więcej. Dane fot, które sprawdzałem są wpisane poprawnie. Wreszcie!
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Wypróbowałem geotagowanie w praktyce. Robi robotę, życie stało się fajniejsze. Działa jak należy, smartfon przez prawie cały dzień pracy z aplikacją zużył tylko około 10% energii więcej. Dane fot, które sprawdzałem są wpisane poprawnie. Wreszcie!
    to gratulacje za udaną operację.
    Ja w końcu wczoraj zaktualizowałem firmware, aparat przeżył 0 s. włączyłem - tak na wszelki

Awatar dojarek
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

W jaki sposób dokładnie działa to geotagowanie? Pliki są aktualizowane po ściągnięciu na smartfon, czy via wifi, bezpośrednio na karcie w aparacie? To działa i dla rawów i dla jpg?

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Geotagi są na plikach JPG, na rawach przeglądarka Fast Stone ich nie widzi, w innym sofcie nie sprawdzałem. W aplikacji na smartfonie tworzysz dziennik - smartfon łapie "fixa" i śledzi naszą trasę. Po fotografowaniu wchodzisz do dziennika, jest tam mapka i opcja aktualizacji geotagów, co jest robione przez wifi - bezpośrednio w aparacie, dla kilkuset zdjęć trwa to chwilkę.
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 26.05.14 o 13:03
    Facebook

Awatar dojarek
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

OK, ale czy do tego trzeba mieć zsynchronizowane zegarki na obu urządzeniach? Po zrobienu zdjęcia nie ma żadnej komunikacji aparat->smartfon?

| OlyJedi Awatar bobdylan
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Mi Lightroom 5.4 widzi geotagi w RAWach.

Cytat Zamieszczone przez dojarek Zobacz posta
    OK, ale czy do tego trzeba mieć zsynchronizowane zegarki na obu urządzeniach? Po zrobienu zdjęcia nie ma żadnej komunikacji aparat->smartfon?
    Też zastanawiałem się jak to działa i synchronizacja po czasie to jedyne rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy. Pasuje więc mieć czas ustawiony tak samo w aparacie i telefonie. Po zrobieniu zdjęcia nie ma komunikacji z telefonem, wifi jest cały czas wyłączone. Dopiero po zrobieniu wszystkich zdjęć uruchamiasz wifi w aparacie i synchronizujesz dane.
    Ostatnio edytowane przez bobdylan ; 26.05.14 o 13:17

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bobdylan Zobacz posta
    Mi Lightroom 5.4 widzi geotagi w RAWach.

Też zastanawiałem się jak to działa i synchronizacja po czasie to jedyne rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy. Pasuje więc mieć czas ustawiony tak samo w aparacie i telefonie. Po zrobieniu zdjęcia nie ma komunikacji z telefonem, wifi jest cały czas wyłączone. Dopiero po zrobieniu wszystkich zdjęć uruchamiasz wifi w aparacie i synchronizujesz dane.
    Raczej nie ma to znaczenia, o ile nie zmieniamy czasu podczas zbierania danych. Telefon ma dokładny czas z GPS (większość osób zapomina, albo nie wie, że GPS to tak naprawdę taki bardzo precyzyjny zegarek, a pozycja wyznaczana jest na podstawie czasu biegu impulsu elektromagnetycznego na drodze satelita odbiornika, co wymaga zegarów atomowych w satelitach). Działa to najprawdopodobniej tak, że w momencie synchornizacji aplikacja porównuje jaki czas jest ustawiony w aparacie, liczy różnicę względem czasu GPS i na podstawie tej różnicy przypisuje współrzędne do zdjęć wg czasu ich wykonania.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Raczej nie ma to znaczenia, o ile nie zmieniamy czasu podczas zbierania danych. Telefon ma dokładny czas z GPS (większość osób zapomina, albo nie wie, że GPS to tak naprawdę taki bardzo precyzyjny zegarek, a pozycja wyznaczana jest na podstawie czasu biegu impulsu elektromagnetycznego na drodze satelita odbiornika, co wymaga zegarów atomowych w satelitach). Działa to najprawdopodobniej tak, że w momencie synchornizacji aplikacja porównuje jaki czas jest ustawiony w aparacie, liczy różnicę względem czasu GPS i na podstawie tej różnicy przypisuje współrzędne do zdjęć wg czasu ich wykonania.
    porównywać by mógł gdyby w chwili synchronizacji miał sygnał GPS a to chyba nie jest konieczne. Musiałbym sprawdzić.

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ziemia01 Zobacz posta
    porównywać by mógł gdyby w chwili synchronizacji miał sygnał GPS a to chyba nie jest konieczne.
    Jasne, że nie jest konieczne - synchronizuje się zwykle w budynku. O ile pamiętam to w M10 nie ustawiałem czasu/daty po uruchomieniu, ustawiła się z automatu po połączeniu wifi z komórką. Jeszcze ciekawostka - żeby geotagowanie doszło do skutku aparat musi być już wcześniej połączony wifi ze smartfonem. Jak po fotografowaniu połączyłem pierwszy raz M1 to geotagowanie nie przyniosło efektu - był komunikat - brak zdjęć do geotagowania czy jakoś tak.
    Super, że w rawach dane też są zapisywane. W sumie to cała operacja geotagowania sprowadza się do włączenia aplikacji przed sesją i potem chwilce synchronizacji. Prosto i bez kłopotu. Dobrze zwrócić uwagę, żeby jakaś aplikacja np. do oszczędzania energii, nie wyłączała z automatu GPSa przy wyłączonym ekranie.
    Facebook

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

czyli chcąc geotagować, aplikacja Olympusa musi na smartfonie cały czas pracować? (tzn. w tle)
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"