wg mnie problem był głównie z tym typem migawki, który został zastosowany w E-P5 (czyli 1/8000s). Przy okazji usprawniono też pozostałe aparaty.
wg mnie problem był głównie z tym typem migawki, który został zastosowany w E-P5 (czyli 1/8000s). Przy okazji usprawniono też pozostałe aparaty.
Takie szybkie pytanie. Czy ten nowy kit 14-42 EZ dodawany do E-M10 ma też ustawienia manualne czy tylko elektryczne z poziomu aparatu?
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Jakie ustawienia? Jeżeli chodzi o zmianę ogniskowej to obiektyw ma na obudowie pierścień, którego wychylenie steruje silnikiem zmieniającym ogniskową.
Ale czy tą ogniskową można zmieniać "rencyma", powiedzmy tak jak w starym kicie przez obrót pierścieniem dookoła osi czy pierścień ten działa na zasadzie przycisku, że trochę w jedną stronę lub w drugą i to powoduje zmianę ogniskowej? No i czy ma ten kit pierścień do ostrzenia?
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Pierścień do ostrzenia ma.
Jednak nie można ręcznie (mechanicznie) zmieniać ogniskowej, to umożliwia 12-50 który ma to ciekawiej rozwiązane.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
czyli jak przyciskami w kompakcie - przybliżamy - oddalamy
Piękne dzięki za info. A tak sympatycznie wygląda ten nowy 14-42EZ ale jednak chyba wolę stare rozwiązanie![]()
Mam natomiast pytanie odnosnie filtrów szarych dostepnych pod 37mm...
Mam dwie stałki i kitowego zooma i właśnie do niego przydałby się szary. Oczywiście do "zabawy" więc jakość nie ma aż tak dużego znaczenia.
Pod ta średnicę gwintu znalazłem jedynie ND8 i jakieś regulowane z filtrów polaryzacyjnych ND2-ND400...ale te regulowane to pewnie zmora poniżej jakiegokolwiek poziomu...
Używa ktoś z Was filtrów szarych pod 37mm?
A nie możesz sobie kupić przejściówki z 37 pod inny rozmiar? Będziesz miał wtedy o wiele większy wybór![]()