OK, wieczorem zalacze RAW.
OK, wieczorem zalacze RAW.
Testowałem ten obiektyw i egzemplarz, jaki miałem, był równie kiepski.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
A czy moze to byc problem "Shutter shock" ?
Nie, to problem szkła. Będzie tak rysować niezależnie od czasu naświetlania.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Wrzucilem RAW do sprawdzenia.
https://drive.google.com/file/d/0B3D...ew?usp=sharing
Powiem tak, niezbyt "fortunny" ten RAW aby coś rzetelniej powiedzieć. Foto w warunkach zamglenia i te drzewa niezbyt doświetlone wyszły i w sporej odległości. Fakt nieco lepiej mogłoby być. Jednak w odbiorze zdjęcia (już pomniejszonego do internetu) jako całości, aż tak dużego znaczenia to nie ma.
Przykładowo mogę zamieścić jak u mnie z obiektywu kitowego (panasa 14-45) wygląda narożnik, jednak ciężko porównywać te zdjęcia z Twoim - (to o czym pisałem wcześniej).
róg kadru:centrum:
(trzeba klikać do końca)
jak widać to w skali 1:1 i na domyślnych ustawieniach w LR
Może na cuś takie przykłady Ci się zdadzą, porównując u siebie z ewentualnie podobnymi.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 2.09.15 o 21:41
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
hehe, zdjęcie dobre do popRAWkiObiektyw wydaje się ok, nie wiem w którym punkcie była ustawiona ostrość. Kontury drzew w oddali (prawa strona) nie są jakieś rozmazane.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
A może tak?
Bez nazwy to zrzuty 1:1, trzeci to moja przykładowa obróbka. nie jest tak źle z tym kitem, ale szału nie ma, wolałbym ten obrazek z lepszego szkła.
Nie mógłbyś starannej naświetlać podobnych kadrów? Myślę, że ja użyłbym w podobnych warunkach przysłony między 6,7-8
PS. Raw-a wrzuciłem na forum, by zostsł "po wieczne czasy".
Ostatnio edytowane przez apz ; 3.09.15 o 05:45
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro