Obiektywy mają rozdzielczość ograniczoną przez prawa optyki. Sensory obrazu mają dziś (szczególnie w komórkach) gęstość pikseli doprowadzoną do tak wysokich wartości na mm, ze teoretycznie żaden obiektyw nie daje im rady.
TJ
Obiektywy mają rozdzielczość ograniczoną przez prawa optyki. Sensory obrazu mają dziś (szczególnie w komórkach) gęstość pikseli doprowadzoną do tak wysokich wartości na mm, ze teoretycznie żaden obiektyw nie daje im rady.
TJ
80 mm, 1 s z ręki. Zaczynam się oswajać ze stabilizacją. Okazuje się, że nie jest ona tak wybitna jak w Olku, ale wciąż jest całkiem wydajna i użyteczna. Trzeba też mieć na uwadze, że to co było akceptowalne na 20 mpx, na 40 mpx już zaczyna budzić wątpliwości i to też może mieć wpływ na odbiór skuteczności stabilizacji. I tak właśnie jest w Fuji na długich czasach: w powiększeniu 100% często widać minimalne poruszenie, ale przy 75% już nie ma na co narzekać.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Dzięki za odświeżenie wątku ...
Tak właściwie to byłem na etapie wirtualnego przyglądania się systemowi Fuji X rozumianemu jako zejście z luster. Najpierw zahamowanie angażowania w FF, sprzedaż, potem decyzja co z lustrem APSC w procesie rozłożonej w czasie wyprzedaży systemu ...
Było to już podczas posiadania m4/3 ... wybrałem zwiększenie zaangażowania w m4/3 ... mówicie źle zrobiłem ? he he
Jakiś system wiekszy od m4/3 zamierzam posiadać, zdjęcia nocne, szerokie zakresy tonalności itd... (szczerze, to na lustrze FF było "naświetlenie? jakie naświetlenie,. pociągnie się suwaczkiem i wyjdzie" )
Co było czynnikiem bardziej "ostrożności" bo może nie pełnego odrzucenia ? ZUPEŁNIE zbędne kręciołki. Na cholerę mi wielka gula do czasów migawki, jak czas migawki ja ustawiam może 3x w roku.
Pierścień przysłony na obiektywie najzupełniej zbędny (na "lepszych" szkłąch fuji) . Miałem w swojej historii (i to długiej) nikony, i "my" jako społeczność wieloletnio i z okresami kompatybilności szczęśliwie odchodziliśmy od tego archaizmu. Coś zupełnie zbędnego, jak obiektyw ma elektronikę/elektromechanikę. (U nas w panaleikach tez oglądam to krytycznie)
Ostatnio edytowane przez cosinus ; 18.02.23 o 10:07
GX7 , EM5 II, O12-45/4, P20/1.7, P25/1.7, P35-100/4-5.6, P14-42 , Canony i inne pie...ły
Tu nie ma dobrych i złych wyborów. Albo masz z tego radochę, albo nie masz. Nikt poza Tobą tego nie wie lepiej.
Te kółka i pierścienie są nie dlatego, że są potrzebne, tylko dlatego, że przyjemnie się ich używa. Jeśli ktoś tego nie czuje, to jest mnóstwo aparatów bez tych dzyndzli, włącznie z modelami Fuji.
GX7 , EM5 II, O12-45/4, P20/1.7, P25/1.7, P35-100/4-5.6, P14-42 , Canony i inne pie...ły
Ach, ci słynni hipsterzy… Subkultura fotografów nieużywających kółek, nawet jeśli je mają![]()
@epicure
> Coś takiego to bym nawet chciał
Nooo, dobry pomysł ... 5:30, otwierasz pól oka pod kołdrą "a teraz jedź nad rzekę i zrób wschody słońca"
Ok , dobrze wiedzieć........