Strona 35 z 65 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 650

Wątek: Fujifilm X-Tx/X-Txx

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ten aparat ma kilka możliwości zwiększenia DR, które można zastosować jednocześnie: 1) wybór mniej kontrastowej stymulacji filmu, np. Pro Neg Std; 2) regulacja krzywej za pomocą Highlight Tone i Shadow Tone; 3) użycie opcji DR200 lub DR400. Ja używam tej ostatniej metody i dopiero wtedy można się podniecać DRem. A taki standardowy JPEG z powyłączanymi wspomagaczami to szału nie robi.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Z tego co wyczytałem opcja DR400 wymaga iso 800 i RAW jest niedoświetlony o 2EV aby zachować szczegóły w jasnych partiach obrazu. Następnie oprogramowanie w aparacie (lub firmowa wołarka RAW) "odpowiednio" wywołuje tego RAW-a rozjaśniając cienie. Można powiedzieć, że zakres tonalny jakby powiększa się o 2EV i pewnie bez większej szkody dla obrazka te rozjaśnienie cieni.
    DR200 analogicznie tylko niedoświetlenie jest o 1EV i iso 400 wymagane.
    Pytanko takie, czy Lightroom (lub inne niefirmowe wywoływarki ) prawidłowo wywoła takiego RAW-a (z opcją DR400) automatycznie rozjaśniając cienie? Czy pozostaje tylko program dedykowany do Fuji, bądź gotowy .jpg Druga kwestia czy nie będzie to samo jeśli zapiszemy plik RAW (kontrastowej sceny) z korekcja ekspozycji -2EV i z niskim iso (np. 200) i samemu później wywołać RAW-a.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Pytanko takie, czy Lightroom (lub inne niefirmowe wywoływarki ) prawidłowo wywoła takiego RAW-a (z opcją DR400) automatycznie rozjaśniając cienie? Czy pozostaje tylko program dedykowany do Fuji, bądź gotowy .jpg
    Tak, LR załatwia sprawę z automatu.

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Druga kwestia czy nie będzie to samo jeśli zapiszemy plik RAW (kontrastowej sceny) z korekcja ekspozycji -2EV i z niskim iso (np. 200) i samemu później wywołać RAW-a.
    Będzie to samo, tyle że wtedy trzeba się bawić w suwaczki na komputerze.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    ...Będzie to samo, tyle że wtedy trzeba się bawić w suwaczki na komputerze.
    Tu powiedzmy do końca nie jestem przekonany, jednak iso 200, a 800 chyba robi różnicę. Że zacytuje optycznych z testu XT-1:
    "W zakresie czułości 200–1600 ISO dynamika spada liniowo w naturalny sposób, to znaczy każde zwiększenie czułości o 1 EV pozbawia nas 1 EV dynamiki"
    Chyba, że w opcji DR200 czy 400 inaczej "pracuje" sama matryca..., nie wiem, uruchamiane są jakieś dodatkowe punkty, elementy, światłoczułe...
    Jednakowoż odnoszę wrażenie, że ta opcja DR podnosi powiedzmy dość mocno szczegółowość w światłach, kosztem (być może niewielkim ale jednak) utraty szczegółów w cieniach.
    Wizualnie jednak jako całość się zyskuje bo na przepalenia bardziej zwraca się uwagę.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    To jest tak naprawdę wciąż ISO 200, tylko podciągnięte programowo o 2 EV, ale z jednoczesnym przygaszeniem ewentualnych przepałów. Dynamika jest taka, jak na ISO 200 + 2 EV zapasu w DR. Nie ma to żadnego wpływu na cienie, jedynie poza zwiększonym szumem, który odpowiada poziomem temu z ISO 800, czyli jest niemal niewidoczny.

Popatrz na test X100T, w którym to modelu producent postawił wszystko na programowo podnoszone czułości i zobacz, jak Optyczni ocenili jego DR.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Na zagranicznych forach (i nie tylko) nierzadko można spotkać takie opinie o DR (translator google):

..." rozszerzona funkcja DR Fuji naprawdę nie zmienia zakresu dynamicznego czujnika (jeśli było sposobem na zwiększenie DR byłoby przez cały czas). Zamiast tego daje więcej miejsca do odzyskania pasemka (które dla większości ludzi sprawia, że ​​wydaje się zwiększyła zakres dynamiki)"...

..."Innymi słowy, DR zmniejsza szczegółów cieni zrobione za dodatkową szczegółowo podświetlenia. Kompromis prace na jakiś przedmiot, ale nie dla wszystkich. Nie ma darmowych obiadów" ...

..."Tryb DR jest o łagodzeniu podkreśla rezygnując jednocześnie ekspozycję tonów średnich i cieni. T, że kompromis jest, że połowy tony są przesunięte dalej w histogramie i mają mniej tonów, aby opisać każdy przystanek światła: Strefa V ma teraz tylko 50 odcienie różnicy, w przeciwieństwie do 200 odcieni w ekspozycji nie-DR. I ciemne szczegóły będą jeszcze znacznie mniej tonów."

..."DR200 i DR400 dobry do formatu JPG; na RAW, po prostu iść z kompensacji ekspozycji."...

Nie neguję, że to przydatna funkcja, szczególnie jak ktoś nie chce się "bawić" w RAW-y ale bym jej nie przeceniał.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Sorry, ale te opinie to bełkot dyletantów. Ta funkcja oczywiście nie zwiększa DR sensora - takie oczekiwanie byłoby absurdalne. Ona po prostu wyciąga więcej z DR, jaki oferuje sensor, niż czyni to standardowy JPEG. Tu nie ma czego przeceniać - po prostu włączyć raz i oszczędzić sobie kręcenia kółkiem kompensacji ekspozycji i potem wyciągania szczegółów z cieni na komputerze.

A jak ktoś chce grzebać w RAWach, to mu wszystko jedno, bo czy niedoświetli o 2 EV, czy użyje DR400, to na jedno wyjdzie - dokładnie ta sama sztuczka ma tu zastosowanie.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    ... Ta funkcja oczywiście nie zwiększa DR sensora - takie oczekiwanie byłoby absurdalne. Ona po prostu wyciąga więcej z DR, jaki oferuje sensor, niż czyni to standardowy JPEG. Tu nie ma czego przeceniać - po prostu włączyć raz i oszczędzić sobie kręcenia kółkiem kompensacji ekspozycji i potem wyciągania szczegółów z cieni na komputerze.
    Tu się zgadzam.

A jak ktoś chce grzebać w RAWach, to mu wszystko jedno, bo czy niedoświetli o 2 EV, czy użyje DR400, to na jedno wyjdzie - dokładnie ta sama sztuczka ma tu zastosowanie.
    Tu mam wątpliwości o których pisałem. Czy na jedno wyjdzie przy wyciąganiu cieni z pliku: -2EV iso 200 i z tej funkcji DR400 także -2EV tylko iso 800.
    Właściwie to już odpowiedziałeś:..."Nie ma to żadnego wpływu na cienie, jedynie poza zwiększonym szumem, który odpowiada poziomem temu z ISO 800, czyli jest niemal niewidoczny."...
    Tylko tyle i nie ma co się już sprzeczać

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    To nie jest -2 EV i ISO 800, tylko -2 EV i ISO 200, z czego po rozjaśnieniu wychodzi programowe ISO 800. Czułość na obrazku to ISO 800, dlatego taką pokazuje aparat, ale rzeczywista czułość matrycy to wciąż ISO 200.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    To nie jest -2 EV i ISO 800, tylko -2 EV i ISO 200....
    Chcesz przez to powiedzieć, że z włączoną funkcją DR400 aparat dobiera czas (powiedzmy w priorytecie przysłony) taki jakby miał ustawione iso 200, a nie 800? Sorry ale nie chce mi się w to wierzyć i nie chce mi się za bardzo już szukać w necie informacji na ten temat. Jeśli rzeczywiście tak jest to się wycofuję z tego co wcześniej pisałem.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 31.05.15 o 16:49