Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: czego brakuje w książkach o fotografii albo gdzie to jest.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

czego brakuje w książkach o fotografii albo gdzie to jest.

Hej
    Przeglądam ostatnio dużo swoich książek i z przykrością stwierdzam że brakuje dużej ilości tematów. Strasznie dużo zaś jest powielana w kółko w każdej książce ( głebia ostrości, czas, dobór aparatu... )

Czego według Was brakuje w książkach albo jakie publikacje wyróżniają się na tle innych bo poruszają ciekawą i rzadko opisywaną tematykę ?

Mowa o fotografii raczej ogólnej i nie studyjnej bo tu to nawet chyba nie mam książki

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Odp: czego brakuje w książkach o fotografii albo gdzie to jest.

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Hej
    Przeglądam ostatnio dużo swoich książek i z przykrością stwierdzam że brakuje dużej ilości tematów. Strasznie dużo zaś jest powielana w kółko w każdej książce ( głebia ostrości, czas, dobór aparatu... )
    Moze dlatego,ze latwiej przepisac,pozamieniac przecinki inaczej zdanie zbudowac jak konkretnie przekazac to co sie wie,czego sie doswiadczylo,co poznalo i jak do tego doszlo.
    80-90% terazniejszych ksiazek to powielane teksty z poprzednich.

Rozumiem,ze "swoje ksiazki"to te ktore kupiles a nie ktore napisales

| OlyJedi Awatar kolba
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry, Lasowice
    Siła reputacji
    160
    Moja galeria

Może związane jest to z komercją. Więcej książek sprzeda się z tematami jak napisałeś głębia, ostrość itp. Znaczna część czytelników hobbistów po przeczytaniu jednej, dwóch książek uważa, że zdobyta wiedza wystarczy. Książki opisujące inne tematy może nie dałyby sukcesu komercyjnego (niska sprzedaż).
    Mirek ma racje łatwiej jest napisać książkę o tematyce już oklepanej.
    Pozdrawiam.
    E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
    http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=

diabolique
    Gość

Problem w tym, ze ludzie z naprawdę ogromną wiedzą przekazują ją na warsztatach i szkoleniach dla małej grupy osób a nie w książkach.
    I nie chodzi tu o to, że strzegą jakoś zazdrośnie swoich tajemnic. Raczej polega to na obopólnej wymianie zdań, gdzie zainteresowany "wyciąga" od mistrza informacje istotne dla siebie, pomijając cały "szum", który go nie interesuje. Weryfikuje swój warsztat i sposób postrzegania rzeczywistości. Zadaje precyzyjne pytania i otrzymuje wyczerpującą odpowiedź.
    Książki w ten sposób nie da się napisać. Zawsze będzie to mydło i powidło by znaleźć jak najszersze grono odbiorców.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Problem w tym, ze ludzie z naprawdę ogromną wiedzą przekazują ją na warsztatach i szkoleniach dla małej grupy osób a nie w książkach.
    Ale trzeba tez powiedziec,za sa warsztaty i warsztaty.Jedne sa do wymiany doswiadczen i przekazywania wiedzy zarowno praktycznej jak i teoretycznej.Drugie to tylko sposob na wyrwanie kasy.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria

Cześć,

Moim zdaniem brakuje inspiracji - zachęcenia do robienia własnych zdjęć. Jest dużo o technikaliach, jest o kadrowaniu, ale niewiele zachęty
    Ja też chętnie dowiedziałbym się o fotoedycji - w rozumieniu wyboru, selekcji zdjęć, w zależności od potrzeb.

pozdrawiam,

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    /.../.Drugie to tylko sposob na wyrwanie kasy.
    I to na prawdę niezły.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Mnie się bardzo podoba język i sposoby opisów B. Petersona. Razem z filmami w necie, stanowi ciekawy zestaw ciekawie opisanych technik fotograficznych.
    Fotografia bez tajemnic to lektura do której często zaglądam.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Dobas - a jakich tematów brakuje? Bo jak tak sobie patrzę to jest sporo książek dla początkujących gdzie faktyczne w kółko powielane są te same tematy. Przykładem może być wymieniony Peterson. Są też książki które koncentrują się na konkretnych aspektach dotyczących samego fotografowania jak i post procesingu. No i na końcu są książki z natury filozoficznej - jak podchodzić do fotografowania, na co zwracać uwagę, po prostu "jak żyć"

Mnie brakuje książki, która nauczyłby dostrzegania tematów i kadrów - ale to nierealne bo to jest talent, który się ma albo nie (ale takie książki/poradniki też w sumie są). Rzemieślnik raczej wszystko znajdzie co potrzebne mu do rozgryzienia danego tematu, który w danym momencie chce zagłębić.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Brakuje książki, która łączyłaby wiedzę o robieniu zdjęć z wiedzą o ich obróbce. Jest mnóstwo książek, które te tematy podejmują, ale zawsze osobno. A przecież dużą część zdjęć wykonuje się z zamiarem ich późniejszej obróbki i wówczas proces fotografowania może czasem przebiegać nieco inaczej, niż gdy naszym zamiarem jest wyprodukowanie możliwie najlepszego zdjęcia prostu z puszki.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb