nie prosciej zrobic foto na tle spolaryzowanego nieba?
nie prosciej zrobic foto na tle spolaryzowanego nieba?
zdaje sobie sprawę, no ale przecież nie będę pokazywał 8 Mpix zdjęciaZamieszczone przez Woytec60
nie wiem czy prościej, to tutaj nie zajęło mi nawet 5 minut, które poświęciłem jedynie na przycięcie i dobranie koloruZamieszczone przez black_bird
panterra, chodzi o te okropne artefakty, które widać na fotce. Niestety, bo oprócz tego fotka jest ok, bardzo psuje to odbiór i naprawdę da się wrzucać zdjęcia bez takich artefaktów w rozmiarach 800x600 lub mniejszych. Zapewne kompresje ustawiłeś bardzo wysoką.
hmmm... najpierw w PSie ustawiłem High (Zamieszczone przez suchar
, a potem jak zmniejszałem w IrfanView ustawiłem na 80%, zawsze myślałem, że to jest wystarczający poziom
i jeszcze jedno, czy rozdzielczość ekranu ma wpływ na te artefakty?
No jeśli kompresowałes dwa razy, to nic dziwnego :/
W PSie wybierz opcję Save to WEB (Zapisz dla WEBa albo Zapisz dla internetu i urządzeń jak jest w PS3), wybierz jakość i tyle.
Ponowne otwieranie w Irfan View i ponowne kompresowanie bardzo pogarsza jakość.
prowokator jestes ;) zmniejszenie powinno robic sie w najlepszym jakosciowo pliku np. tiff stopniowo zmniejszajac wielkosc zdjecia np. o 400 pix az do żądanego rozmiaru kazdorazowo lekko wyostrzajac w masce wyostrzajacej PS w trybie koloru LAB. Na samym koncu ostrzy sie mocnej bacznie przygladajac sie focie i finalowe zdjecie dopiero zapisujesz w jpg.Zamieszczone przez panterra
To proste napisze ci na szybko: kopiujesz warstwe z niebem i odbijasz ją w pionie (żeby byla "do góry nogami") i gumką wymazujesz tu gdzie odbicia ma nie być. Następnie zmiejszasz krycie warstwy z odbiciem i gotowe. Można jescze ją porozciągać w pionieZamieszczone przez panterra
Pomysł był, ale jest niestety nieostro i w tle jest chaos, jakieś brzydkie ciemne plamy, szczególnie na dole. MZ kadr wymaga dopracowania.
Pzdr