Strona 4 z 25 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 241

Wątek: Foto paszczol

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    mnie się podobają takie ciepłe kolorki.

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paszczol
    Kolejna fota. Tym razem proszę o uwagi - kostruktywne.
    Jesień i las piękne, ale zdjęcie imho nudne. Brakuje mi wiodącego motywu. Jakiegoś punktu zaczepienia dla oka. Nie wiem może jakiś omszały pień, drzewka, ciekawej kompozycji...
    Może popróbuj zabawy z go? Pozycją aparatu ...
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar majkelx
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    spróbuj z mniejszym GO, spróbuj z innej pozycji - żabiej, spróbuj znależć jakiś akcent, główny obiekt

| OlyJedi Awatar paszczol
    Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kapir
    Kolejna fota. Tym razem proszę o uwagi - kostruktywne.
    Jesień i las piękne, ale zdjęcie imho nudne. Brakuje mi wiodącego motywu. Jakiegoś punktu zaczepienia dla oka. Nie wiem może jakiś omszały pień, drzewka, ciekawej kompozycji...
    Może popróbuj zabawy z go? Pozycją aparatu ...
    Dziękuje za wypoowiedzi. Kapir - zgadzam się w 100%. Wieje nudą i to ostro, ale patrzyłem na foto i brakowało mi ostrości w najdalszej części kadru, chciałem poznać
    Wasze opinie i rady co do Go. Kadr JEST kiepski. Pewnie był zły punkt ostrości (głównej) , ale nie wyostrzałem ręcznie. Zresztą ostrzenie ręczne nie bardzo mi się widi w kitowym obiektywie. Nie wiem czy dobrze działa, ale na M42 to czułem co robię. Tutaj nie mogę wyczuć, jest taki jakby martwy poślizg przy kręceniu pierścieniem. A co do pozycji aparatu - mam stary niemiecki statyw za 10zł - tylko wyciągane, teleskopowe nóżki ok. 1m i nie ma możliwości innej pozycji aparatu niż pozioma.

P.S. Kto ma E-500 - jak u Was z pierścieniem podostrzania, też tak dziwnie chodzi ???

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar majkelx
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja tu nie widzę nieostrości przynajmniej w tej rozdzielczości. Jak chesz się pobawić ostrością to rób przy małej przysłonie (a nie F22).

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    patrzyłem na foto i brakowało mi ostrości w najdalszej części kadru, chciałem poznać Wasze opinie i rady co do Go.
    Pierwsza kwestia - jeśli chcesz uzyskać dobrą ostrość unikaj małych przysłon. f22 znacząco obniża parametr rozdzielczości optyki (dyfrakcja). Postaraj się nie iść na łatwiznę i tak dobierać kadr, ogniskową i przysłonę, aby zachować optymalne parametry przy zaplanowanej głębi ostrości. Postaraj się wykorzystywać podgląd głębi ostrości (da się zaprogramować tę funkcję w E-500!). Wykorzystuj pełen zakres go wykorzystując głębie hiperfokalną, czyli ustawiając ostrość na punkt pomiędzy pierwszym, a ostatnim planem.
    Ot i tyle.

Pozdrawiam.
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.

Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kapir
    patrzyłem na foto i brakowało mi ostrości w najdalszej części kadru, chciałem poznać Wasze opinie i rady co do Go.
    Pierwsza kwestia - jeśli chcesz uzyskać dobrą ostrość unikaj małych przysłon. f22 znacząco obniża parametr rozdzielczości optyki (dyfrakcja). Postaraj się nie iść na łatwiznę i tak dobierać kadr, ogniskową i przysłonę, aby zachować optymalne parametry przy zaplanowanej głębi ostrości. Postaraj się wykorzystywać podgląd głębi ostrości (da się zaprogramować tę funkcję w E-500!). Wykorzystuj pełen zakres go wykorzystując głębie hiperfokalną, czyli ustawiając ostrość na punkt pomiędzy pierwszym, a ostatnim planem.
    Ot i tyle.

Pozdrawiam.
    Niechcący kliknąłem ignoruj, zamiast cytuj...ale już poprawiłem
    Rozumiem zatem, że nie ma co szaleć z przysłoną i najlepiej było dać 8 -11, żeby była duża głębia ostrości i uniknąć dyfrakcji?

Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dotarła do mnie przelotka na M42. Popełniłem parę fotek, ale nie oceniajcie kadru, czy oświetlenia. Chciałem tylko pokazać możliwości... Założyłem Heliosa, a drugi obiektyw przytrzymałem ręką przed Heliosem (drugi to Practika 135mm). Efekt :
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	m3_794.jpg
Wyświetleń:	57
Rozmiar:	130,3 KB
ID:	2422   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	m2_585.jpg
Wyświetleń:	53
Rozmiar:	135,7 KB
ID:	2423   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	m1_982.jpg
Wyświetleń:	52
Rozmiar:	131,4 KB
ID:	2424  

Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jest aż tak źle ???

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Jest aż tak źle ???
    Zacytuję Cię "Popełniłem parę fotek, ale nie oceniajcie kadru, czy oświetlenia. Chciałem tylko pokazać możliwości...". Czyli co mamy napisać? Chyba nic... Ja też już tak robiłem i ze względu na malutką GO nie używam tego patentu w ogóle.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka