Kolor też bym dorzucił i może po eksperymentował z HDR-em
Kolor też bym dorzucił i może po eksperymentował z HDR-em
Oj HDR znacznie by pomógł temu zdjęciu, bo jest robione niemal pod słońce (niemal, bo nie na wprost). Niestety jeszcze żaden HDR z mojej ręki nie powstał... Robię foty w Rawach, ale składanie - czarna magia. Mam już za sobą kilka nieudanych prób...
pozwoliłem sobie za HDR-ować Twą fotkę - wyszło takie coś:
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
Chyba fajniej, ale coś się niebo podzieliło jeśli chodzi o jasność - na strefę powyżej i poniżej pręta, po lewej stronie. Btw - jak zrobiłeś HDR-a z jednego jpg-a? Czy miałeś RAW... A ogólnie rzecz biorąc, fotka stodoły mi się podoba, ale można jeszcze kombinować z obróbką. Ja bym się zastanawiał nad jakimś bardziej kontrastowym b&w, może ciekawie wyjdzie..? Warto eksperymentować.
Zapraszam do oglądania, komentowania i krytykowania na moim wątku
ooo tak. W tej fotce HDR idealnie pasuje. Mi się bardzo podoba. Teraz widać jaka to stara stodoła, stare maszyny, a wszystko ożywiene wieloma barwami. Paszczol znalazłeś wreszcie interesujące miejsce. Myślę, że jeszcze możesz tam wrócić i porobić jeszcze jakieś dobre fotki, może samych maszyn, może ich detali.
Wrócę do fotografii z ul. Długiej. Ta wersja B&W jest bardziej nostalgiczna i faktycznie intrygująca i mimo, że kolorowa ładniej wygląda to jednak nie skłania człowieka do zastanowienia się nad przekazem, a tylko ogląda się całość. Ta B&W wywołuje u mnie jakieś nieokreślone emocje i pobudza wyobraźnię.
Dziekan dał radęgdyby dopracować to niebo było by fajniusie, no i jeszcze odrobinę więcej drzewa z lewej - do spółki z prawą stroną kapitalnie zamknęło by kompozycję
Mi się podoba, ale umówmy się TO NIE JEST HDR! zdjęcie oryginalne mało LOW (256/kanał) dynamic range i poprzeciąganie poziomów nie uczyniło z tego HIGH.Zamieszczone przez dziekan
Jak to mówią "łatwiej gruby pocieńkować niż cienkiego pogrubasić" (o kijkach)
Ale i tak ta przeróbka pokazuje, że to zdjęcie ma potencjał, przynajmniej według mnie. Mając raw spece od HDR na pewno zrobią coś ładniejszego.
co racja to racja. Ale ważne , że jest efekt
Tak, oczywiście, widać ile w cieniach było do wyciągnięcia.Zamieszczone przez radlakos
Polecam program LightZone i narzędzia ZoneMapper i Relight.
Ale uwaga! można się uzależnić i jak się trial skończy trzeba będzie coś wysupłać.
PS. Ja tam jestem słabym autorytetem ale dzemski....