Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 144

Wątek: [OlyTest] Sceptyka słów kilka o E-M1

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

[OlyTest] Sceptyka słów kilka o E-M1

Dokładnie rok temu popełniłem tekst Sceptyka słów kilka o OMD. Wtedy opisywałem swoje wrażenia po pierwszym miesiącu z topowym wówczas aparatem m4/3. Nie ma co ukrywać E-M5 nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia. Nawet nie o to chodziło że aparat byłby jakiś beznadziejny, bo tego powiedzieć nie można, ale brakowało jakiegoś smaczku, takiej przysłowiowej "kropki nad i". Bo sprzęt kosztujący wówczas zawrotną kwotę ponad 4 tys. zł. nie wybijał się w jakiś wyraźny sposób ponad konkurencyjną ofertę.

Spostrzeżenia i uwagi wówczas zebrane zostały potwierdzone w trakcie eksploatacji. Nienajlepsza ergonomia, degradacja niebieskiego koloru, szybkość migawki ograniczona do 1/4000s dawały czasami o sobie znać. Do tego brak nowinek technicznych które już u konkurencji od jakiegoś czasu były obecne i to w tańszych aparatach - zdjęć z interwałometrem, składanych automatycznie panoram czy HDR-ów. No i kwestia zasilania - 2 bateria to podstawowy zakup zaraz po nabyciu aparatu.

W okresie świątecznym miałem okazję testować młodszego brata E-M5tki. Aparat w którym usunięto znaczącą większość słabych punktów poprzednika. Czy więc wreszcie aparat idealny? Prawie! Postaram się to pokazać w niniejszym tekście. Ale dlaczego tylko "prawie idealny"? niestety, firmie Olympus nie udało się usunąć jednej dosyć ważnej wady - wysokiej czy wręcz bardzo wysokiej ceny. Jednak, uciekając się do porównań ze świata motoryzacji, czy ktoś recenzując Mercedesa s-klasy albo BMW serii 5 wymienia wysoką cenę wśród wad?

1. (E-M1 + PL25/1,4; t=1/25s f=3,5 ISO=6400)
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1050019raw.jpg
Wyświetleń:	1013
Rozmiar:	264,5 KB
ID:	108639
    Załączone pliki Załączone pliki
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Obiekt luksusu, Obiekt pożądania

Porównanie E-M1 do BMW jest bardzo na miejscu z dwóch powodów.

1) Aparat jest niezwykle szybki. W porównaniu do E-M5 różnica jest zasadnicza:

a) Aparat szybciej reaguje na zmiany parametrów pokrętłami (w E-M5 daje się zauważyć minimalną zwłokę)
    b) Dostępny jest krótszy czas migawki - wreszcie jest 1/8000s a sama migawka pracuje jakby ciszej i łagodniej
    c) Skrócony został czas synchronizacji z lampą błyskową do 1/320 s (zysk 1/3 eV w stosunku do E-M5)
    d) Większa jest szybkość zdjęć seryjnych - ale to nie jest najważniejsze bo różnica to niespełna 10%, ale istotnie została wydłużona długość serii. W efekcie z E-M1 niezmiernie rzadko dochodzi sytuacji gdy po wciśnięciu spustu migawki aparat nie wykona zdjęć z powodu przepełnienia bufora. W E-M5 był z tym problem, bo po sekundowej sekwencji zdjęć seryjnych aparat zamierał. E-M1 jest w stanie natychmiast wykonać kolejną serię ujęć. Przy buforze 41 zdjęć JPG+RAW trudno mi sobie wyobrazić sytuację gdy aparat by się zatkał.

Cechę tą uważam za największą zaletę E-M1.

Przeglądałem trochę specyfikację innych aparatów i chyba nawet debeściak D300s młokosowi kroku nie będzie w stanie dotrzymać.

2) drugim powodem dla którego zaliczenie E-M1 do kategorii przedmiotów luksusowych wydaje się być zasadne to niezwykle staranne wykonanie i wykończenie. Widać dbałość o detale. Ot choćby pasek na ramię z wyszywanym logotypem i oznaczeniem. Po prostu klasa. Pisali o tym już i Rysiek_O i ajan.

Od siebie dodam, że od jakiegoś czasu jestem właścicielem, też przecież pozycjonowanego jako aparat luksusowy, Fuji X100s. Tam pasek na ramię, zrobiony jest z badziewnej tasiemki podszytej czymś w rodzaju imitacji skóry. Tasiemki tak cienkiej że jest nieustannie poskręcana i tak śliskiej że już w pierwszym dniu aparat o mały włos a upadł by na podłogę bo tasiemka zaczęła się wysuwać z zaczepów (ta sama konstrukcja co w Olympusie)

Łyżką dziegciu w tej beczce miodu jest że Olympus nie zdecydował się dodawać drukowanej instrukcji obsługi. W tej klasie sprzętu instrukcja tylko w formie PDF jest nieporozumieniem. I niech nikt mi nie pisze że to z powodu ekologii i oszczędności papieru. Bo w zestawie jest instrukcja startowa z notą prawną wydrukowana w kilkunastu językach! Naprawdę nie rozumiem do czego miałoby mi być potrzebne!

2+3
    (E-M1+mZD75/1,8 @ 1,8 ISO 1600)

Nazwa:	PC290384.jpg
Wyświetleń:	1053
Rozmiar:	208,8 KB
ID:	108642Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PC290382.jpg
Wyświetleń:	990
Rozmiar:	229,4 KB
ID:	108644
    Załączone pliki Załączone pliki
    ---
    "Do Zobaczenia"

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Odp: [OlyTest] Sceptyka słów kilka o E-M1

Fajnie się czyta, wisi na Portalu. Masz może jakąś puchę z serii 6xx, ex?
    Tak by porównać fotkę przy wysokim ISO z przeszłości do chwili obecnej?
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar Namor1
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Odp: Obiekt luksusu, Obiekt pożądania

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    d) Większa jest szybkość zdjęć seryjnych - ale to nie jest najważniejsze bo różnica to niespełna 10%, ale istotnie została wydłużona długość serii. W efekcie z E-M1 niezmiernie rzadko dochodzi sytuacji gdy po wciśnięciu spustu migawki aparat nie wykona zdjęć z powodu przepełnienia bufora. W E-M5 był z tym problem, bo po sekundowej sekwencji zdjęć seryjnych aparat zamierał. E-M1 jest w stanie natychmiast wykonać kolejną serię ujęć. Przy buforze 41 zdjęć JPG+RAW trudno mi sobie wyobrazić sytuację gdy aparat by się zatkał.

Cechę tą uważam za największą zaletę E-M1.
    Ale te zdjęcia seryjne to niestety tylko przy AF ustawionym na pierwszym zdjęciu, wiec długa seria tutaj niekoniecznie jest istotna.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Namor1 Zobacz posta
    Ale te zdjęcia seryjne to niestety tylko przy AF ustawionym na pierwszym zdjęciu, wiec długa seria tutaj niekoniecznie jest istotna.
    A możesz powiedzieć , kiedy ten AF miałby się ustawiać? Poza tym to nie wada, warto mieć świadomość kiedy tego trybu użyć... Jest zresztą zapewne tryb z dodostrzaniem w C-AF. I zapewne ta seria będzie wolniejsza.

Miło poczytać tego właśnie autora chwalącego sprzęt który właśnie testuje. Kolejny raz zdarza się, że Olympus ma lepiej dopracowane drugie body w serii.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 21.01.14 o 12:19
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Aparat fotograficzny towarem luksusowym-dobre,naprawde dobre.
    Jak u arabow 4 kozy.Zawsze to wymienic na cos mozna.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Coś nowego

Bodaj z rok temu, w jakiejś dyskusji o E-M5 zarobiłem sporo "plusów ujemnych" bo ośmieliłem się skrytykować ówczesnego flagowca za to że nie został wyposażony w funkcję składania automatycznego panoram czy HDR-ów. Również brak interwałometru w aparacie w tej klasie cenowej wydawał mi się dziwnym i niezrozumiałym.

Moi oponenci pisali wówczas że panoramki i HDRy nie są wyznacznikiem nowoczesności i innowacyjności. Na szczęście firma Olympus miała na ten temat inne zdanie, bo choć debiut tych funkcjonalności jest sporo spóźniony wobec aparatów konkurencji to wreszcie trafił i do Olympusowego m4/3.

I muszę powiedzieć że powitałem tę nowinkę z zaciekawieniem. W zakresie HDR mamy opcje automatyczne jak i półautomatyczne (aparat robi serię zdjęć do późniejszego składania ręcznego).

Mnie najbardziej do gustu przypadła opcja 1 - z łagodnym działaniem efektu HDR. Obraz traci nieco na ostrości ale do netu wystarczy

4 - zwykły

Nazwa:	PC190447raw.jpg
Wyświetleń:	1034
Rozmiar:	351,4 KB
ID:	108648

4 - HDR

Nazwa:	PC190447.jpg
Wyświetleń:	1001
Rozmiar:	366,9 KB
ID:	108647

---
    Drugą miłą cechą jest funkcjonalność zdjęć z interwałometrem. Możemy wybrać same zdjęcia lub zdjęcia + gotowy film poklatkowy. Jedynie czego żal to problem zasilania - na standardowej baterii długo nie pociągniemy. Poniżej 9 sekundowa sekwencja ze zdjęć robionych co 5 sekund.

I znów - skoro mam być głosem sceptyka muszę głośno zapytać. Dlaczego, taki wypasiony i wszystkomający aparat nie został wyposażony w moduł GPS. W wędrówkach, w podróży byłoby to niezwykle mile widziane. To przecież kwestia jednego scalaka więcej. Przecież tańsze aparaty to mają a w drogim E-M1 tego modułu brak. Dlaczego? nie dało się? nie, raczej producent zostawił sobie tę funkcjonalność do zaimplementowania w E-M1 mk II
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Namor1 Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    A możesz powiedzieć , kiedy ten AF miałby się ustawiać? Poza tym to nie wada, warto mieć świadomość kiedy tego trybu użyć... Jest zresztą zapewne tryb z dodostrzaniem w C-AF. I zapewne ta seria będzie wolniejsza.
    Tak, kwestia AF i ustawiania ostrości na obiektach w ruchu wciąż jest słabszą stroną. Będę o tym pisał w kolejnych odcinkach. Na szczęście szybkość działania aparatu pozwala na fotografowanie w sekwencji - doostrzenie - seria zdjęć - doostrzenie - seria zdjęć. Aparat bardzo podatnie i żwawo reaguje na wciśnięcie spustu migawki. E-M5 niestety zostaje daaaaaleko w tyle.

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta

Miło poczytać tego właśnie autora chwalącego sprzęt który właśnie testuje. Kolejny raz zdarza się, że Olympus ma lepiej dopracowane drugie body w serii.
    Trudno nie chwalić czegoś co wydaje się być dobrej jakości. Niestety, trudno też jest oprzeć się wrażeniu że wiele z nowinek z E-M1 dało się już w E-M5 zaimplementować. Tylko - kto wtedy by kupił E-M1? a ruch w interesie być musi. Więc to raczej nie jest kwestia dopracowania ale świadomego zarządzania procesem zaspokajania oczekiwań rynku.

---------- Post dodany o 11:46 ---------- Poprzedni post był o 11:42 ----------

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Fajnie się czyta, wisi na Portalu. Masz może jakąś puchę z serii 6xx, ex?
    Tak by porównać fotkę przy wysokim ISO z przeszłości do chwili obecnej?
    niestety, do rodziny Olympusa wstąpiłem już w czasach m4/3 a do tego E-P1 jakiś czas temu, całkowicie wbrew mojej woli zmienił właściciela. Natomiast przygotowałem zdjęcie porównawcze E-M5 + E-M1 + X100s które wkrótce zamieszczę.
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

W E-M1 brak trybu filmowania 50i i 25p po mimo, ze jest tryb 60i i 30p.
    Jak dla mnie niezrozumiala sprawa... tym bardziej, ze Sony i Panas nie maja z tym najmniejszych problemow od lat...

Na stronie olka reklamuja ten aparat jako WSZECHSTRONNY a czy faktycznie Olkowi zalezy na tym skoro
    przegapia KOLEJNY RAZ istotne tryby filmowania !

Przypominam, ze ten aparat sporo kosztuje a uzytkownik chce miec KOMPLETNE rozwiazania
    a nie polowiczne... pod wzgledem funkcji filmowania.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 21.01.14 o 13:07
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    ...

Przypominam, ze ten aparat sporo kosztuje a uzytkownik chce miec KOMPLETNE rozwiazania
    a nie polowiczne... pod wzgledem funkcji filmowania.
    Filmowanie to nie moja działka ale faktycznie konkurencja chyba Olympusowi uciekła. Zwłaszcza że dołożenie tych trybów to raczej tylko kwestia kilku linijek kodu w oprogramowaniu...

Tak sobie myślę, że tak jak poprzednio napisałem - E-M1 mk II będzie miał i GPS i lepsze filmowanie i może nawet wbudowaną lampę błyskową no bo przecież musi mieć coś więcej niż obecny model bo czymś klientów trzeba zwabić.
    ---
    "Do Zobaczenia"