Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 144

Wątek: [OlyTest] Sceptyka słów kilka o E-M1

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Odp: [OlyTest] Sceptyka słów kilka o E-M1

Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom

dzięki, fajnie się czytało test.

Co do AFC w trybie zdjęć seryjnych, nie wiem jak w E-M1, ale w G3 ustawianie ostrości dla zdjęć seryjnych w trybie AFC może działać w dwóch wariantach, w zależności od ustawień parametru Priorytet Migawki (czyli opcji, która mówi czy zdjęcie ma być wykonane bezpośrednio po wciśnięciu spustu migawki, obojętnie czy aparat zdołał nastawić ostrość, czy dopiero po ustawieniu ostrości). W pierwszym przypadku AF będzie ustawiał ostrość pomiędzy każdym zdjęciem z serii, w drugim zostanie zastosowana predykcja ostrości, "ostrość jest szacowana w dowolnym zakresie" (cokolwiek by to miało znaczyć).

Wątpię, żeby flagowy model Olympusa z czujnikami fazowymi na matrycy był pozbawiony możliwości ustawiania ostrości pomiędzy zdjęciami serii. Może faktycznie w najszybszym trybie ostrość jest blokowana na pierwszym zdjęciu, ale w trybach "wolniejszych" powinna być nastawiana ciągle (albo jak np. w Fuji X-E2, co drugie zdjęcie).

| OlyJedi Awatar Namor1
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Wątpię, żeby flagowy model Olympusa z czujnikami fazowymi na matrycy był pozbawiony możliwości ustawiania ostrości pomiędzy zdjęciami serii. Może faktycznie w najszybszym trybie ostrość jest blokowana na pierwszym zdjęciu, ale w trybach "wolniejszych" powinna być nastawiana ciągle (albo jak np. w Fuji X-E2, co drugie zdjęcie).
    Też chciałbym wątpić.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Coś dla niedowiarków. Seria L w trybie AF-C z E-M5. 40mm, 2.8. Pierwsze zdjęcie z odległości ok. 6m, ostatnie z 2m. GO dla pierwszego ok. 1,5m, dla ostatniego 0,18m. Nie ma możliwości by ostatnie zdjęcie było ostre bez przeostrzenia.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Arkusz z miniaturami-1.jpg
Wyświetleń:	360
Rozmiar:	380,8 KB
ID:	108730

Poniżej wycinki z pierwszego, piątego i dziesiątego z serii.

Nazwa:	P1210258-1-2.jpg
Wyświetleń:	346
Rozmiar:	261,8 KB
ID:	108727

Nazwa:	P1210262-2.jpg
Wyświetleń:	349
Rozmiar:	252,4 KB
ID:	108728

Nazwa:	P1210266-3.jpg
Wyświetleń:	345
Rozmiar:	250,5 KB
ID:	108729

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Namor1 Zobacz posta
    Niestety C-AF w zdjęciach seryjnych nie działa. Zrobiłem to na turlajacym się 'paluszku'. Mimo, że śledziłem w wizjerze cały czas turlajacego się powoli paluszka to ostatnie zdjęcia pokazywały pusty kadr [czyli tam gdzie był pierwszy paluszek]. Czyli nie da się robić zdjęć serią przelatującego ptaka, tzn. da się zrobić tylko nic z tego nie wynika

Robione przy sztucznym oświetleniu [żyrandol + 2 lampki] przy czasie 250 i przysłonie 2.8. ale to w sumie chyba nie ma znaczenia.
    Robiłeś to na szybkich seryjnych czy wolnych?

---------- Post dodany o 21:14 ---------- Poprzedni post był o 21:12 ----------

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Coś dla niedowiarków. Seria L w trybie AF-C z E-M5. 40mm, 2.8. Pierwsze zdjęcie z odległości ok. 6m, ostatnie z 2m. GO dla pierwszego ok. 1,5m, dla ostatniego 0,18m. Nie ma możliwości by ostatnie zdjęcie było ostre bez przeostrzenia.
    Ja wierzę, sam sprawdziłem i też działało
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi Awatar Namor1
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Na szybkich seriach.

Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta

Ja wierzę, sam sprawdziłem i też działało
    Ja nie wierzę, ja sprawdzam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

A propos AF w trybie seryjnym E-M1. Właśnie to sprawdziłem. AF-C poprawia focus między klatkami w trybie seryjnym "low" tj. Do 6.5 kl/s. W trybie "high" tj. do 10 kl/s, focus jest na pierwszej klatce i tam zostaje.

| OlyJedi Awatar Namor1
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Ja nie wierzę, ja sprawdzam
    Być może przy sztucznym oświetleniu i małej odległości jest gorzej [tzn. ciąły i tak by nie dał rady]. Robiłem przy minimalnym nachyleniu stołu, gdy 'paluszek' roluje się dość wolno. Robiłem też przy sterowaniu smartfonem gdy paluszek najeżdżał na obiektyw.

Ale faktycznie przy ciągły AF i zdjęciach pojedynczych co najwyżej na całym przebiegu udawało mi się zrobić 2 ostre zdjęcia. Tym samym moje doświadczenie staje się niemiarodajne. Niestety wychodzę do pracy jest jeszcze ciemno, wracam już jest ciemno i dopiero w weekend mogę coś zrobić przy dziennym oświetleniu.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

My nie piszemy o M5 tam jest jasno i klarownie to opisane, i powiedzmy wytestowane.
    Tutaj dywagujemy o M1 i trybie 10kl/s, dopiero pozniej zwatpienia naszly czy jest tak tez dla trybu L.

Dlatego tez podsunalem pomysl z jadacym autem, ostrosc np. froncie i wio.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Mylisz się nyny. Zakwestionowałeś, że AF-C w ogóle działa...

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Oj chyba nie rozumiesz.

Tryby seryjne roznia sie w tych aparatach fakt (niecale 10kl/s dla M1 i po dolozeniu gripa 8kl/s D300s) i tutaj dyskusji nie ma.
    Ale....
    M1 niewazne od trybu AF, czy trybu zdjec seryjnych to po zlapaniu ostrosci dla pierwszego zdjecia nie mierzy jej dla pozostalych, czyli krootko piszac blokuje ja na 1 klatce i wali pozostale 9 albo 5 (zaleznie od wybranego trybu).
    Natomiast D300s dla kazdej z 8kl/s mierzy i ustawia AF, i tu jest pies pogrzebany.
    To ile zapisze to juz kwestia plikow wynikowych, wielkosci bufora, uzytego procka, magistrali i wreszcie szybkosci karty.

pozdro

Ja kojarze, ze krzyczal ze w koncu potarfi sledzic, i ze ma 10 kl/s w serii.
    Nigdzie nie znalazlem by sie chwalil, ze przy jakimkolwiek trybie seryjnym ciagle sledzi, nawet jak ktos pytal to podkreslali ze sledzi do momentu wyzwolenia migawy i blokuje ja na 1 fotce.
    Oczywiscie moze sie zdazyc, ze i w takim wypadku kilka pierwszych zdjec z roznych powodow bedzie ostre.

p.s. Cos mi swita, ze jak wchodzilo M5 to wlasnie to o czym piszesz bylo podkreslane (i o ile pamietam nawet wzmianka o tym w instrukcji jest).

p.s.1. Nie wiem tez czy to ograniczenie do L jest spowodowane dzialaniem stabilizacji.

pozdro

EDIT: znalazlem strony 43,56, 86. instrukcji M5 (z wykluczeniem szkiel z 4/3, w ktorych tylko tryb AF-S dziala). Przy czym uczciwie nalezy przyznac, ze tryb AF-C w M5 to farsa
    Wiec moze zrezygnowano w M1 z tej uzytecznosci skoro to nie dziala jak nalezy.

pozdro
    Chlopy nie macie nad czym deliberowac, jest tak jak stoi w instrukcji (nie wazne czy H czy L) i nic z tym nie zrobicie.

pozdro
    No ale nyny do pomyłek się nie przyznaje, czego wielokrotnie doświadczyliśmy.