Zróbcie, pokażcie, pogadamy i posobaczymy na to, czy inne. Ale po testach, ok?
Zróbcie, pokażcie, pogadamy i posobaczymy na to, czy inne. Ale po testach, ok?
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Cóż, zostawmy na chwilę test AF-u, mam nadzieję że kolejne OlyTesty rzucą więcej światła na zagadnienie a zajmijmy się innymi cechami E-M1.
Jednym z najmocniejszych punktów nowego aparatu jest stabilizowana matryca. To w sumie nie nowość bo już w E-M5 było bardzo dobrze. Wszakże zawsze miło jest wiedzieć, że przy ogniskowej 25 mm można zejść z czasem do 1/5 sekundy.
16. (E-M1 + PL25/1,4, f=4,5 t= 1/5s ISO=6400)
Matryca to generalnie mocny punkt aparatu,
17. (E-M1 + mZD 75/1,8, f=2,5 t=1/320s ISO=800)
Dla zainteresowanych grzebaniem w RAWach załączam zdjęcie latarni...
Dodam jeszcze tak od siebie co zauważyłem bawiąc się E-M5, że trzeba ustawić w ustawieniach wyzwalania, zwolnienie C (od trybu C-AF) na wyłączone, aby aparat wykonał zdjęcie dopiero po ustawieniu ostrości. W przypadku kiedy ta funkcja jest włączona, aparat wykona zdjęcie bez względu czy mamy ostrość w pkt ostrości czy nie. Nie mam w domu jeżdżących samochodów, także nie sprawdzę tego tak jakbyście chcieli, ale podczas przekadrowywania wykonując wolną serię zdjęć (tryb L) z włączonym C-AF oraz WYŁĄCZONĄ funkcją zwolnienia C w ustawieniach, aparat łapie ostrość bez przerywania serii. Faktycznie czasem się gubi i ta przerwa między klatkami jest dłuższa, ale aparat ostrzy między klatkami.
Przepraszam że tak dzielę tę recenzję na liczne posty ale tak łatwiej jest niepomieszać RAWów. A teraz chcę wrzucić większą ich porcję. Korzystając bowiem z okazji zrobiłem porównanie - trzy zdjęcia z E-M1, E-M5 i X100s na tych samych parametrach. t=1/60s, f=4,0, ISO=6400. Temperatura barwowa bodaj na 3200K. W przypadku Olympusów użyłem obiektywu PL25/1,4 gdyż nie miałem żadnego innego mogącego dać mi ekwiwalent 35mm.
(uwaga: ze względu na ograniczenia Forum RAW z X100s jest do pobrania w pliku http://janstech.pl/OlyTest/X100s.raf )
Do powyższej próby skłoniły mnie rozbieżności w testach. Wg dpreview i dxomark E-M1 ma lepszą matrycę od E-M5. Wg testów Optycznych jest na odwrót. Jeśli miałbym oceniać po krótkiej znajomości z nowym flagowcem to jednak przyznałbym rację obu zagranicznym serwisom. Moje subiektywne wrażenia są takie że E-M1 nie degraduje tak niebieskiego koloru jak robił to E-M5. Jest także nieco bardziej światłoczuły. Jednocześnie wydaje się że do poziomu X100s jeszcze trochę Olympusowi brakuje, chociaż, porównując oba zdjęcia można zaryzykować stwierdzenie że właśnie w Fuji skalowanie światłoczułości jest najbardziej zawyżone.
E-M1
E-M5
X100s
ps. niestety wygląda na to że scrypt Forum skaluje duże obrazki. Jest jakaś opcja by je w pełnej rozdzielczości zamieścić?
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Sprawdziłem. AF-C działa w E-M5. Bez rewelacji ale działa.
Niestety C-AF w zdjęciach seryjnych nie działa. Zrobiłem to na turlajacym się 'paluszku'. Mimo, że śledziłem w wizjerze cały czas turlajacego się powoli paluszka to ostatnie zdjęcia pokazywały pusty kadr [czyli tam gdzie był pierwszy paluszek]. Czyli nie da się robić zdjęć serią przelatującego ptaka, tzn. da się zrobić tylko nic z tego nie wynika
Robione przy sztucznym oświetleniu [żyrandol + 2 lampki] przy czasie 250 i przysłonie 2.8. ale to w sumie chyba nie ma znaczenia.
Czytam i powiem, że bardzo mnie tym AF zaintrygowaliście.
The question is, who cares?
Pora kończyć te reminescencje sprzed dwóch tygodni gdy dzięki życzliwości Firmy Olympus, oraz wsparciu Saboor'a i Pani Eweliny mogłem bliżej zapoznać się z E-M1. Wrażenie po teście generalnie mam bardzo pozytywne. Zaimponowała mi przede wszystkim szybkość działania i niezła, albo nawet bardzo dobra jakość generowanego obrazka. Podobać się może jakość i staranność wykonania. Aparat robi wrażenie solidnej konstrukcji która nie powinna się szybko rozlecieć. Wpadka z AF-C pozostawiła pewne wątpliwości ale tak jak poprzednio pisałem - bardzo prawdopodobne jest że wina leżała całkowicie po mojej stronie. Do mankamentów można też ewentualnie zaliczyć cenę ale z drugiej strony nie ma chyba drugiego takiego aparatu który łączyłby 4 cechy o których pisałem kiedyś w wątku ogólnym o E-M1:
Na zakup się nie zdecydowałem (choć było blisko), może kupię kolejną wersję? taką z GPSem? a może... Niedawno zaprezentowany Samsung NX30 a zwłaszcza zapowiadany Fuji X-T1 będą na pewno konkurencją dla flagowego Olympusa. Może też Sony przestanie grać głupa i do fajnych aparatów (A7 / A7R) zaprezentuje jakąś fajną optykę w normalnych cenach? Być może Olympus weźmie na to poprawkę i nie powtórzy się sytuacja gdy zamiast, jakby się wydawało naturalnego wybroru, E-P5 + 17/1,8 w mojej torbie wylądował X100s?
W cenie E-M1 można przecież też myśleć o Bieda-FF ale powiem szczerze - brakowałoby mi odchylanego ekraniku. Bardzo często zeń korzystam.
Zobaczymy co przyniesie przyszłość, na razie pozostaję z E-M5 ale cieszy bardzo że oferta rynkowa robi się coraz większa i że jest w niej tak ciekawa konstrukcja jak flagowy OMD.
18. (E-M1+P7-14/4,0@10mm t=1/640s, f=4,0 ISO=200)
19. (E-M1+PL25/1,4 t=1/25s, f=4,5 ISO=6400)
![]()