E-M1 MZD 45 f/1.8 AF-C Tryb seryjny F, auto ISO
Ja widać na początku miałem problem by złapać ostrość na aucie. Reszta powinna być w EXIF.
E-M1 MZD 45 f/1.8 AF-C Tryb seryjny F, auto ISO
Ja widać na początku miałem problem by złapać ostrość na aucie. Reszta powinna być w EXIF.
czyli - jak już złapie to jedzieciekawe gdzie jest limit prędkości przy którym AF-C zaczyna się gubić
Taki długi wątek i za każdym razem jest tylko wymieniony C-AF. Czy to tylko uproszczenie wypowiedzi, czy pominięcie innej funkcji, tzn. C-AF + TR? (TR oznacza "tracking", jakby kto pytał)Tego się nie dowiedziałem
![]()
Czyli ustawia ostrość w trybie seryjnym pomiędzy klatkami w trybie L pomimo, że w instrukcji nie pisze (?) o tym. Te pierwsze 3 nieostre myślę to kwestia nabrania większej wprawy (może jakichś ustawień) w tego typu zdjęciach. Prędkość też trzyma. Z EXIF pomiędzy 1 i 11 klatką upłyneły 2 sekundy.
Testowałem dziś tez swojego G1 w ten sposób. Mi akurat wszystkie wyszły ostre tylko 12 klatek robił 5 sekund(to nieco powyżej 2 klatki na sekundę ale zgodnie z danymi technicznymi) Normalnie w seryjnym ma 3 kl/s.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
wspominałem o trackingu w poście #58. Miałem duże nadzieje związane z tą funkcją w aspekcie fotografii koni. Niestety punkt śledzenia się gubił... nie wiem, może sierść koni jest "za słabym punktem zaczepienia"?
Jeśli chodzi o żywe obiekty to mam wraże, że czysty CAF pracuje lepiej niż CAF+TR. Na samochodach czy autobusach działa.
E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?
Na jednym z forów użytkownik E-M1 stwierdził, że AF-C działa w miarę na "dużych" celach, a z trackingiem daje się żyć w przypadku obiektów, które poruszają się raczej przewidywalnie, jak samochody. Natomiast w przypadku fotografowania ludzi w ruchu w większych grupach AF-C z trackingiem zawodził i focus przestawiał się na najbliższą osobę.
W teście chyba pominąłem jeden ważny aspekt. No może nie pominąłem, bo coś tam wspomniałem, ale warto to bardziej podkreślić. Aparat przyrasta do ręki, chce się go mieć. Kilka zdjęć i już się zaczyna kombinować co zrobić by E-M1 kupić. Jak silne jest to uczucie niech zaświadczy wyznanie nynego :
https://forum.olympusclub.pl/threads...MD-M5-mZD12-50
nyny - spokojnie, to uczucie przechodzi, przecież nie kupisz aparatu z niedziałającym AF-C!
![]()
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów