|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
A ja... to Wam powiem coś odmiennego od tego co przeczytałam w pierwszym poście
Mam to szkiełko kilka godzin, zdążyłam je wziąć już na spacer i... moim zdaniem AF BYWA szybki, nie jest szybki zawsze. Portret, postać, kawałek architektury - proszę bardzo - bzyt i już. Podobnie musiało być z czołgiem zabawką
Jednak liściasta gałąź, na której zamarzyło się Wam ustrzelić jakiś ciekawie oświetlony liść, listeczek, coś? - porzućcie nadzieję.
Szybko nie będzie. Do tego jeśli sam obiekt i tło mocno wymagające (dużo szczegółów) nigdy chyba do końca nie można być pewnym na co ten AF konkretnie wyostrzy - jak się łatwo domyślić - złośliwość przedmiotów martwych nie zna granic....
Może potrzeba nam więcej czasu, aby te humory okiełznać, ale moje pierwsze wrażenia są jak wyżej![]()
Acha i co złego to nie ja...
----
moje zdjęcia
Tak też starałam sobie radzić, jednak moim zdaniem skoro szkło ma AF, to ten powinien działać. Za cenę, w jakiej ten obiektyw jest sprzedawany, af powinien działać zawsze jednakowo szybko. Tak mi się wydaje.
Nie chcę jednak, aby ktokolwiek odczytywał moje powyższe uwagi jako ostateczny osąd, mam ten obiektyw zbyt krótko, aby takie kategoryczne opinie wydawać. Kilka kolejnych spacerów może sytuację wyjaśnić
Stay tuned![]()
12-40 miałam podpięte do swojego EM10 dość krótko - może kilkadziesiąt fotek zrobiłam tym zestawem. Takiego działania AF nie zaobserwowałam.
Natomiast znajomy ma EM1 + 12-40 i nie narzeka na szybkość AF, jednak zdarza mu się, że ostrość jest zupełnie gdzie indziej niż celował, np celuje na postać, a ostrość beztrosko idzie gdzieś wgłąb kadru, na tło. Mowa o kadrach, do których się przykłada, robi ostrożnie. Nie jest tak zawsze ale zdarza się.
Natomiast takie jeżdżenie AF wte i nazad...(jak w 75mm w niektórych sytuacjach) pamiętam to z sigmy 70-300... lat temu kilka.
Jednocześnie mam 17/1.8 - ten ostrzy zawsze i błyskawicznie.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska