Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 79

Wątek: [Oly Test] Oly m. ZD 75/1.8 opinia amatora

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Odp: [Oly Test] Oly m. ZD 75/1.8 opinia amatora

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Obawiam się ze 45 przy zdjęciach całej postaci nie da rady.
    Dlaczego? Pytanie było o substytut 75mm a ten wymaga jeszcze dłuższego korytarza

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Nie żałujcie grosza na 75-tke Jest warta każdej wydanej złotówki. Ja po jej zakupie sprzedałem 45
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Duże S30/1,4 jest doskonałe.
    Potwierdzam.

---------- Post dodany o 14:08 ---------- Poprzedni post był o 14:04 ----------

Cytat Zamieszczone przez POLM Zobacz posta
    Nie żałujcie grosza na 75-tke Jest warta każdej wydanej złotówki. Ja po jej zakupie sprzedałem 45
    A ja wcale nie kupowałem 45 tylko od razu S60 (w roli taniutkiego, mobileable, substytutu mZD75).

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Sigma 60mm2.8 + jeden krok w przód
    Oj, raczej nie. Przy 2.8 dla tej ogniskowej w systemie m4/3 nie będzie takiej zabawy z głębią ostrości...
    Ostatnio edytowane przez WUJEK MARO ; 31.08.14 o 17:34
    Full speed ahead!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

A ja ciągle mam oba i sprzedawać żadnej nie myślę. 75 często jest za długa i wtedy ratuje mnie 45. Ostatnio byłem gościem na weselu, oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie zabrał aparatu. 45 się sprawdziła idealnie w kościele podczas fotografowania z ławki w świetle zastanym.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Keron
    Gość

Witajcie,
    a czy mógłbyś zamieścić kilka fotografii tego smakowitego obiektywu? Z wyostrzeniem, a aparacie na maxa , i fotografie portretu najlepiej jakiejś kobiety. Wole patrzec na kobiety, niz na facetów
    Chce wejść w system m4/3 i kupić właśnie 45 1.8 albo 75 1.8, zastanawiałem się nad Panasonic Leica 42,5 ale kiedy zobaczyłem parametry Olympus 45 1,8 jest równie dobry co Leica, to dałem sobie spokój z leica.
    Ostatnio edytowane przez Keron ; 8.09.14 o 12:14 Powód: pomyłka w cytowanym txt

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Keron Zobacz posta
    Chce wejść w system m4/3 i kupić właśnie 45 1.8 albo 75 1.8, zastanawiałem się nad Panasonic Leica 42,5 ale kiedy zobaczyłem parametry Olympus 45 1,8 jest równie dobry co Leica, to dałem sobie spokój z leica.
    Każdy wybór w okolicach ~ 50mm jest super. Nie rezygnuj zbyt szybko / nie zapominaj o Sigmie 60/2.8.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Keron
    Gość

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    A ja ciągle mam oba i sprzedawać żadnej nie myślę. 75 często jest za długa i wtedy ratuje mnie 45. Ostatnio byłem gościem na weselu, oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie zabrał aparatu. 45 się sprawdziła idealnie w kościele podczas fotografowania z ławki w świetle zastanym.
    To pochwal się fotografiami. Szoda, że mało osób, nie ustawia maksymalanego ostrzenia w aparacie (body). Ja w swoim sprzedanym już Nikon'ie D7000 ustawilem ma maxa "+9" ostrzenie. Elekty były rewelacyjne. Nie musiałem nic robić w fotoshopie itp.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

To pochwal się fotografiami. Szoda, że mało osób, nie ustawia maksymalanego ostrzenia w aparacie (body). Ja w swoim sprzedanym już Nikon'ie D7000 ustawilem ma maxa "+9" ostrzenie. Elekty były rewelacyjne. Nie musiałem nic robić w fotoshopie itp.
    To rodzinne zdjęcia, nie do chwalenia. A po co ustawiać maksymalne ostrzenie, jak w PS czy innych programach można to zrobić znacznie lepiej?
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Elekty były rewelacyjne. Nie musiałem nic robić w fotoshopie itp.
    Przepraszam, ale trąci mi to prowokacją.
    FYI: Olympus na najmniejszej wartości wyostrzania i tak wyostrza swoje pliki, ustawienie maksymalnego wyostrzania ma sens - imho - tylko w trybie zapisu .orf +.jpg, dla bardziej widocznego progu ostre/nieostre w VF-2/4. Innymi słowy ułatwia ostrzenie manualnymi szkłami, po zdjęciu jotpeg do kosza a raw (łatwiej) wyostrzony w punkt do Lajtruma.

Poza tym jeżeli znajdziesz gdzieś w Sieci orf'a z mZD75, łatwo możesz przy pomocy Olympus Master cośtam zasymulować wyostrzonego na maksa jotpega z aparatu. Zgadaj się z kimś z Wrocka na PM, przepali ci płytkę i się pobawisz na kompie.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 8.09.14 o 12:40
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.