Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: E-30 problem ((

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E-30 problem ((

Witam ostatnio pojawił się dziwny problem w moim body E-30. Podczas włączenia aparat uruchamia się jakby miał zacięty spust migawki. Próbuje złapać ostrość i nic nie można zrobić. Problem znika gdy aparat podłącze do kompa przez kabel usb i odłączę, wtedy mam normalne menu i wszystko działa jak należy. Obawiam się, że nie posiadam już na niego gwarancji, bo kupiłem z drugiej ręki więc mam poważny problem.
    Chciałem od nowa wgrać software, ale mogę tylko zrobić update który jest już zrobiony do najnowszej wersji więc nie mogę wgrać ((
    Może ktoś miał podobny problem, może znalazł rozwiązanie, może wiecie jak ponownie wgrać software ?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Odp: E-30 problem ((

Nie zmieniałeś czasami obiektywu przy włączonym aparacie, bo podobne objawy... .
    Mimo tego , spróbuj coś takiego; przy wyłączonym aparacie zmień obiektyw/lub odepnij obiektyw z body i włącz aparat, następnie wyłącz aparat i zapnij poprawnie obiektyw. Ponownie włącz aparat. Zobacz czy wszystko jest w porządku
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

A jak nie pomoże - zrób reset główny.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Kaz de Wro Zobacz posta
    Nie zmieniałeś czasami obiektywu przy włączonym aparacie, bo podobne objawy... .
    Mimo tego , spróbuj coś takiego; przy wyłączonym aparacie zmień obiektyw/lub odepnij obiektyw z body i włącz aparat, następnie wyłącz aparat i zapnij poprawnie obiektyw. Ponownie włącz aparat. Zobacz czy wszystko jest w porządku
    Zawsze wymieniam obiektyw przy włączonym aparacie i nigdy nie miałem z tego tytułu kłopotów...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Zawsze wymieniam obiektyw przy włączonym aparacie i nigdy nie miałem z tego tytułu kłopotów...
    No ja miałem. Zmieniałem 14-54 na 9-18 przy włączonym aparacie i po zapięciu 9-18 widziałem kreseczki zamiast przesłony. Widać zależy to od aparatu, może firmware, może temperatury, kaprysu
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar ajan
    Mieszka w
    SIEDLCE
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria

Aby zrobić reset aparatu E 30:
    1. Włącz aparat ON
    2. Otwórz klapkę zasłaniającą gniazda kart pamięci.
    3. Naciskasz razem klawisze 'MENU' i 'OK' – na ekranie pojawi się napis 'OLYMPUS
    E-30 '.
    4. Następnie jeszcze raz naciskasz razem te same klawisze co wcześniej i tak trzymasz je przez 5 sekund aż pojawi się zapytanie o reset.
    5. Potwierdzasz przez naciśnięcie 'OK'.
    Póżniej „kluczyk 2” i wybór języka POLSKI
    W „MENU” kluczyk 2 ustawiasz zegar i przechodzisz na język polski.

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    A jak nie pomoże - zrób reset główny.
    Ostatnio edytowane przez ajan ; 20.01.14 o 20:33
    " Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

za serwis E30 musiałem wyłożyć ponad 800zł zryczałtowanej opłaty, więc będzie bolało. Za to jaki później miałem szacun do aparatu... do dziś go mile wspominam.
    Lepiej żeby reset pomógł.
    XZ-2|D800E|moje 500px

| OlyJedi Awatar zulka
    Mieszka w
    koniec świata - ostatni dom po lewej :)
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

A jakąś poradę na samodzielne przeskakiwanie aparatu między trybami macie? Ja rozumiem, że inteligentne urządzenie ale ja wiem lepiej czy chcę A czy P a on swoje ( a może to ona...)

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Właśnie tego ryczałtu się boję (( Reset robiłem od razu jak tylko po raz pierwszy zaistniał ten objaw czyli tydzień temu, nie pomogło ((
    Wyjmowałem obiektyw i nawet dociskałem spust by zrobić fotkę bez obiektywu następnie wyłączałem i zakładałem obiektyw nic ((
    Aparat potrafi dwie doby prze leżakować i włączy się ok, a następne włączenie i jest jakby migawka była wciśnięta do połowy czyli szuka ustawienia ostrości ((
    Po złych doświadczeniach 620 nie trzymam aparatu z błyskiem ani nie zdejmuje przy włączonym obiektywu. Traktowałem go dobrze i tak się odpłacił ((

---------- Post dodany o 19:12 ---------- Poprzedni post był o 19:09 ----------

Dziś po zablokowaniu przy włączonym aparacie włożyłem wtyczkę najpierw w komputer w usb a potem dotknąłem tylko do wejścia w aparacie i sie odblokował. Jak kolejny raz się zablokuje włożę tylko w aparat i zobaczę co to da.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez okram12 Zobacz posta

Dziś po zablokowaniu przy włączonym aparacie włożyłem wtyczkę najpierw w komputer w usb a potem dotknąłem tylko do wejścia w aparacie i sie odblokował. Jak kolejny raz się zablokuje włożę tylko w aparat i zobaczę co to da.
    Na 99% są zwarcia w tym gniazdku pseudo-USB 12pin w aparacie (podłączenie do PeCeta jest kompletnie bez znaczenia).
    Tam są wyprowadzone od głównego przycisku przewody aby móc podłączyć wężyk spustowy - i na tych 2 przewodach jest zwarcie do masy.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1