Strona 28 z 59 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 584

Wątek: Zdjęć kilka Seby

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Seba Zobacz posta
    ... Upraszczając, przeginam z kontrastem, może jeszcze coś...
    Jeśli używasz do wywołania RAW-a PS Elements to zwróć uwagę czy masz w module Adobe Camera RAW zaznaczone Głębie koloru 16bit/kanał. Jak otworzysz go później w Elements obrazek będzie dalej w 16 bit. i najlepiej w takim trybie w Elements ewentualne korekty wprowadzać (nie wszysto co prawda w trybie 16bit. mozna w Elements zrobić). Bezwzględnie unikaj obróbki pomniejszonego już zdjęcia (z wyjątkiem podostrzenia) i w trybie 8 bit. To można tylko tak na forum aby pokazać kierunek obróbki.
    Tu trochę o tym pisałem.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 3.02.15 o 22:43
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    Czyli miałem rację, fajne te kadry są, warto ad nimi popracować. I z winietą nie przesadzać, choć ostatnio sporo zdjęć z winietą dodaną widać, może jakaś moda wraca...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    Czyli miałem rację, fajne te kadry są, warto ad nimi popracować. I z winietą nie przesadzać, choć ostatnio sporo zdjęć z winietą dodaną widać, może jakaś moda wraca...
    Z tą winietą Robercie to sprawa obróbki. Gdy użyjesz korekcji profilu obiektywu, to winieta zniknie. Czyli jak wszyscy poprzednicy pisali - to jest błąd obróbki. Mój program troszkę się pluł, bo do M10 użyto ZD 12-60
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    Bogdan, toć to ja pierwszy zwróciłem uwagę na winietę. Wygląda mi na to że została w tych zdjęciach celowo użyta bo tak mocnej to obiektyw nie robi. Napisałem też, że dziwne jest dla mnie że to wina filtra szarego. Filtr połówkowy nie robi winiety i nie na takich przejść. Rozumiem iż dodana została by wzmocnić klimat, tyle że nazwijmy to nieumiejętnie. Niekoniecznie jest to wina wywoływania w 8 bitach. Sprawd,iłem i nie miałem takiego efektu. Nie wiemy w jakim momencie Seba ją dodawał, i w jakim robił to programie. Dlatego napisałem by ją dopracował. Dodam jeszcze że mogła by być nieco delikatniejsza.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Bogdan, toć to ja pierwszy zwróciłem uwagę na winietę. Wygląda mi na to że została w tych zdjęciach celowo użyta bo tak mocnej to obiektyw nie robi. /.../Nie wiemy w jakim momencie Seba ją dodawał, i w jakim robił to programie. Dlatego napisałem by ją dopracował. Dodam jeszcze że mogła by być nieco delikatniejsza.
    Wygląda mi że Bogdan ma (może mieć) tu sporo racji i ten obiektyw ZD 12-60 przy 12mm daje sporą winietę. Wzmocniona została dodatkowo użyciem szarej połówki. Nie byłbym pewny czy została tu winieta programowo jeszcze dodana (już po samym wyglądzie .ORF-a wnioskuję). Wystarczyło podnieść kontrast (co autor przyznał, że zrobił) aby efekt jeszcze wzmocnić. Także w sumie trzy rzeczy, obiektyw, filtr, kontrast i mamy ten efekt winiety.
    Jeśli zgodzimy się, ze wywoływarka DxO Optics Pro ma najlepiej dopracowane korekcje wad obiektywów to różnica jest spora w porównaniu do Lightroom czy nawet OV3.
    Wywołałem to zdjęcie jeszcze raz tylko na domyślnych ustawieniach programów OV3, LR4 i DxO (v.8 ). Programy zastosowały swoje korekcje obiektywu i tak to wygląda:

OV3Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	OV3_2010560.jpg
Wyświetleń:	74
Rozmiar:	449,7 KB
ID:	140131 LR4Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	LR_2010560.jpg
Wyświetleń:	75
Rozmiar:	751,4 KB
ID:	140132 DxOKliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_2010560_DxO_mora.jpg
Wyświetleń:	81
Rozmiar:	869,8 KB
ID:	140133

JPG wyeksportowane bezpośrednio z wyżej wymienionych programów. Takie spostrzezenia. Wybierałem najniższa kompresję i w OV3 plik waży ok. 450KB, w LR ok. 750KB, w DxO ok. 1MB (musiałem nieco skorygować aby było mniej). Każdy program choć miał balans bieli prosto z aparatu inaczej oddał kolory. W OV3 co mnie bardzo zdziwiło zaczynają być widoczne (po wywołaniu do jpg) przejścia tonalne. Wniosek na szybko: unikałbym w OV3 eksportu do jpg. Spora kompresja i już widoczny negatywny wpływ na zdjęcie.

Napisałem też, że dziwne jest dla mnie że to wina filtra szarego. Filtr połówkowy nie robi winiety i nie na takich przejść.
    Sam z siebie filtr połówkowy nie robi winiety ale wzmacnia tą z obiektywu (w górnych partiach zdjęcia). Jest jeszcze kwestia czy filtr jest w wersji Slim czy nie. Tu w zdjęciach samiutkie narożniki są nieco ciemniejsze. Jakiś powiedzmy mały wpływ może mieć na winietę. Co do przejść tonalnych to się całkowicie zgadzam.

Niekoniecznie jest to wina wywoływania w 8 bitach. Sprawdziłem i nie miałem takiego efektu.
    Niekoniecznie ale prawdopodobne. Jakaś przyczyna była tych wyraźnych przejść tonalnych.

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Z tą winietą Robercie to sprawa obróbki. Gdy użyjesz korekcji profilu obiektywu, to winieta zniknie. Czyli jak wszyscy poprzednicy pisali - to jest błąd obróbki. Mój program troszkę się pluł, bo do M10 użyto ZD 12-60
    Do E5 użyto ZD 12-60
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 4.02.15 o 10:04

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    Fociłem 12-60 na em5 i tak mocnej winiety nie mam na ani jednym zdjęciu. Na 12-50 który gorszy jest nawet z filtrem szarym takiej nie udało mi się uzyskać, ale ok upierać się nie będę. (Piszę o , zdjęciu Seby, a nie pozostałych wołanych z orfa)

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Fociłem 12-60 na em5 i tak mocnej winiety nie mam na ani jednym zdjęciu. Na 12-50 który gorszy jest nawet z filtrem szarym takiej nie udało mi się uzyskać, ale ok upierać się nie będę. (Piszę o , zdjęciu Seby, a nie pozostałych wołanych z orfa)
    Nie chodzi o upieranie się To "pozostałe", co powyżej zamieściłem, jest bardzo podobne do tego 104. Niezaprzeczalnym faktem jest, iż jest na nim duży efekt winiety, a to z orf, bez żadnej obróbki. Przecież ja tu winiety nie dodałem Skąd się zatem wzięła? Zapewne większy wpływ na taki wygląd zdjęcia miało użycie filtra szarego połówkowego niż samo winietowanie obiektywu, które notabene w/g optycznych jest spore przy 12mm ale wówczas gdy obiektyw w pełni otwarty (f2.8 ). Sięga wówczas 30% (1EV). Tu przysłona była na znacznie wyższą wartość więc winietowanie nie było (nie powinno być) duże. W każdym razie wywołując to zdjęcie (powyższe i 104) w LR, Elements, czy OV3 do głowy by mi nie przyszło aby dodać jeszcze winietę i sądzę autor tego nie zrobił tylko podniósł kontrast (skutek odniosło podobny).
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 4.02.15 o 15:02 Powód: literówki, interpunkcja

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    To może jeszcze dwa słowa o tej "pseudo" winiecie. Wnioski wynikające z moich obserwacji.
    Z półki mikro miałem najpierw E-PL3. Będę tu mówił o obiektywie 14-150. Skądinąd węższym niż 12-60.
    Klasyczne zdjęcia robione na 14 mm dawały mi winietę w rogach. Twardą, czarną winietę - która znikała p zastosowaniu programowej korekcji obiektywu.
    Nigdy takie zjawisko nie wystąpiło, gdy podpiąłem ZD 14-54 z dużego systemu. Po prostu, ten obiektyw ma korekcję optyczną.
    Gdy wymieniłem model 3 na E-PL5 zjawisko to zniknęło. Mówię o winiecie w rogach. Oczywiście korekcję obiektywu programową trzeba było stosować aby usunąć m.in. beczkowatość.
    Nie wiem czym to idzie - może mikronowe ustawienie matrycy w stosunku do gniazda zatrzasku obiektywu swoje robi. Nie wiem.
    ...
    Teraz ad meritum. W RAW-ie który obrabiałem, jest identyczna winieta, zwłaszcza w LG, która znika po zastosowaniu korekcji. Dziwi mnie to trochę, bo to obiektyw ze starego 4/3 i powinien mieć korekcję optyczną. Przypominam sobie jednak sprzed kilku lat dyskusję gdy wchodził ten obiektyw na rynek, że nawet na dużym systemie potrafił tak robić. Oczywiście zależało to od egzemplarza.
    No cóż - tyle moich przemyśleń, którymi chciałem się z Wami podzielić na temat tej winiety w tym konkretnym przypadku
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar Seba
    Mieszka w
    Busko Zdrój
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Sorki że mnie nie było, ale pracowałem. Już wyjaśniam. Nie dodawałem winiety przy obróbce. Filtr jaki zastosowałem to: cokin P 121F ND8, z miękkim przejściem na całej długości filtra. Jestem pewien, że on dał taki efekt, który wzmocniła moja nieudolna obróbka. Nie mogę znaleźć w tej chwili, podobnych kadrów z filtrem i bez, ale jak pstryknę to pokażę.
    moje zdjęcia | Pozdrawiam, Sebastian

| OlyJedi Awatar Seba
    Mieszka w
    Busko Zdrój
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Dziś, Wenus wędrowała po niebie wspólnie z Księżycem: 108.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_3221355_.jpg
Wyświetleń:	92
Rozmiar:	423,3 KB
ID:	143451 109.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_3221356__1.jpg
Wyświetleń:	87
Rozmiar:	291,7 KB
ID:	143452 110.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_3221349__.jpg
Wyświetleń:	89
Rozmiar:	186,5 KB
ID:	143450 111.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_3221358_.jpg
Wyświetleń:	91
Rozmiar:	450,8 KB
ID:	143453 Na ostatnim zdjęciu po prawej, nad horyzontem, ledwo widoczny Mars.
    moje zdjęcia | Pozdrawiam, Sebastian