Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Nie chcę oceniać kadrów, bo na początku drogi wszyscy popełniamy ten sam błąd: dajemy pod ocenę
fotki, które winny znaleźć się w albumie, takie bardzo nasze. Więcej tam naszych emocji niż czegoś czytelnego
dla mas.
Na plus, szerokie spektrum: próby portretu, pejzażu, quasi street'a. Widać że węszysz, szukasz swojego
miejsca. Fajnie tak trzymaj.
Ponieważ to początek staraj się zakuć podstawy: podział kadru(np. złoty podział), jego budowę(pierwszy, drugi plan, tło)
super ważną sprawę: robiąc zdjęcie malujesz światłem, postaraj się żeby ten pędzel był dobrej jakości a obraz Ci się
odwdzięczy.
I może na mnie bracia i siostry forumowicze nakrzyczą: zainteresuj się obróbką.
Pozdrawiam i Powodzenia życzę
Ja
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Dzięki wszystkim za oceny które na pewno mi pomogą. I może też fakt koledzy i koleżanki wybrałem złe zdjęcia bo sam wiem nie są one najlepsze, ale mi się podobają przez pewne sentymenty do nich. Postaram się niedługo wrzucić inne zdjęcia.
foto: Olympus E-PL1 + kit 14-42 ED M42: Helios 44-4 58mm/f2 + Jupiter 21 200mm/f4
oczekuję na: Jakaś lampka i dobre szkło stritowe z dobrym światłem
Z swej strony na początek polecałbym czerpać informacje, porady, na temat robienia zdjęć z internetu. Takich stron jest dużo. Dla przykładu:
http://www.szerokikadr.pl/poradnik+s...ania+najnowsze
http://www.fotoporadnik.pl/fotografowanie.html
Jak to hobby Cię wciągnie bardziej wtedy może książki. Także dobrą nauką jak już było mówione jest też podglądanie dobrych zdjęć.
Co do obróbki początkowo należałoby poznać podstawy i nie przesadzać z nią (mam takie wrażenie co do zdjęcia nr 6)
Pisząc o podstawach mam m.in. na myśli przygotowanie (rozmiar i waga KB) zdjęcia do wstawienia na forum. Twoje wszystkie zdjęcia mają dłuższy bok 806pix (po co te 6 więcej). Na forum mieści się bez przeskalowania 800pix (w poziomie), więc Twoje są tu już przeskalowane, a to nie wpływa korzystnie. Nie chce przez to powiedzieć aby nie wstawiać większych np. 900pix czy 1000pix dłuższy bok ale akurat te 6pix to więcej szkody niż pożytku. Waga też mogłaby być większa przy boku 800pix, np foto nr3 ma tylko 66 KB.
W zdjęciu nr10 nie trafiłeś z ostrością, w 9 można było wyprostować, w 1 zbyt mocne kontrasty (przepalenia i całkowita czerń). Ogólnie jak na początek nie jest tak źle myślę i z czasem będzie lepiej.
pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 18.01.14 o 13:08
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Jeśli to nie są rady by uciec w fotoszop (ogólnie rozumiany) to sorry..
Nie, nie nie... nie to, ze na przekór ogółowi, ale kolega zaznaczył, że jest na początku fotograficznej drogi, a rady, które uzyskuje są skierowane do osób, które zrobiły już kilka kroków.
Po prostu sądzę, że te porady są przedwczesne i przyniosą skutek odwrotny od zakładanego. Tylko tyle i nic ponadto.
Nawet na nauce jazdy dobry instruktor pokazuje podstawy i pozwala cieszyć się pierwszą jazdą, trudniejsze manewry zostawiając na później, by nie zrazić kursanta.
To są rady na ratowanie czegoś, co się schrzaniłoAle generalnie rady są co robić, by nie schrzanić
![]()
Ja się uczyłam zupełnie sama. Z książek, z prasy fachowej - wtedy był CHIP Foto Video, a potem z kontynuacji, czyli Digital Foto Video (nie mam udziałów w spółce FPlus, która wydaje to czasopismo, więc to nie jest z mojej strony reklama napędzająca sprzedaż :P ). Było ciężko, nie przeczę, ale szkoda mi było inwestować kasę na warsztaty, kiedy nie wiedziałam czy to hobby przetrwa. Przetrwało. Dalej mi szkoda kasy na warsztaty, bo teraz na tym etapie, na którym jestem, nieskromnie uważam, że ich po prostu nie potrzebuję. Wyjazdy organizuję sobie sama. Nawet na swoje potrzeby zrobiłam w tym celu licencję pilota wycieczek.
Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 18.01.14 o 13:14
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Ciekawe, czy na kursach fotograficznych uczą, by nie fotografować po spożyciu alkoholuDotyczy to zwłaszcza fotografowania z użyciem statywu bądź monopodu.
Akurat po spożyciu alkoholu statyw nie jest potrzebny - testowane na wielu![]()