Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: dannel_pl - odtakfotograficznie

Awatar dannel_pl
    Mieszka w
    Brzeziny k/Łodzi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

dannel_pl - odtakfotograficznie

Witam

Na początku fotografii nie ma łatwo, więc wrzucam swoje zdjęcia do waszej oceny. Liczę na rzetelną ocenę.

zdjęcie: 1

zdjęcie: 2

zdjęcie: 3

zdjęcie: 4

zdjęcie: 6

zdjęcie: 7

zdjęcie: 8

zdjęcie: 9

zdjęcie: 10
    Ostatnio edytowane przez dannel_pl ; 17.01.14 o 22:40
    foto: Olympus E-PL1 + kit 14-42 ED M42: Helios 44-4 58mm/f2 + Jupiter 21 200mm/f4
    oczekuję na: Jakaś lampka i dobre szkło stritowe z dobrym światłem

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Odp: dannel_pl - odtakfotograficznie

Na drugim wyszło, jakby dziewczę miało zdrewniałą rękę
    Kadry jakoś nie porwały mnie oryginalnością. Widzę, że bardziej skupiasz się na kolorach i kontrastach.

Krystyna1975
    Gość

Na pierwszym przepały na łabędziach.
    Na drugim za duża głębia ostrości - korzenie konkurują z modelką o uwagę oglądającego.
    Na szóstym wypalone do białości niebo i w ogóle obróbka na nie - zdjęcie moim zdaniem wręcz zmasakrowane.
    Reszta nic specjalnego jeśli chodzi o kadr.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dr_feelgood
    Mieszka w
    www.fotowizjer.net
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria

jak Koleżanki napisały, tako i jest. Nie ma na czym oka zawiesić. Trenuj, bo inaczej nic z tego nie będzie. Jak pisałem już , z kobiety piękno należy kadrem wyciągać, a Ona jakaś taka spięta , zadumana, zła, nieobecna... jakby duch to zdjęcie robił. Ty robisz - ty kreujesz. Ty nadajesz ton. Ty prowadzisz, wyłapujesz jej piękno. Samo się nie zrobi, tu widzę nie ma serca i polotu w tych fotach.
    Mnie zatrzymało zdjęcie 3. fajne tło starego miasta w dole, aż się prosi by modelka przede wszystkim nie była w tej kapocie strasznej i kapturze, i by jakąś fajniejszą minę miała. Kwadrat, odpowiednia tonacja i to zdjęcie mogło być naprawdę fajne.

Krystyna1975
    Gość

Powinieneś baczniej zwracać uwagę na światło. To na Twoich zdjęciach nie sprzyja fotografii kolorowej - kolory są spłowiałe, marny kontrast. To raczej warunki do fotografii czarno-białej. Fajnie, że nie ma ostrych kontrastów (głębokich czarnych cieni i świateł graniczących z przepałami), ale kolor bym zlikwidowała. Mam na myśli portrety.

Awatar dannel_pl
    Mieszka w
    Brzeziny k/Łodzi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

co do kolorów koleżanko pewnie dlatego że większość tych zdjęć jest robione manualem Helios a w tych szkłach te kolory no nie ukrywajmy nie są takie jak z dzisiejszych
    foto: Olympus E-PL1 + kit 14-42 ED M42: Helios 44-4 58mm/f2 + Jupiter 21 200mm/f4

Krystyna1975
    Gość

Cytat Zamieszczone przez dannel_pl Zobacz posta
    co do kolorów koleżanko pewnie dlatego że większość tych zdjęć jest robione manualem Helios a w tych szkłach te kolory no nie ukrywajmy nie są takie jak z dzisiejszych
    To tym bardziej skłania do pójścia w kierunku konwersji do czerni i bieli. W książce, którą Ci poleciłam jest sporo dobrych portretów w B&W. Oglądaj dobre zdjęcia, bo to bardzo dużo daje.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dr_feelgood
    Mieszka w
    www.fotowizjer.net
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria

kolor rzecz nabyta, zawsze można coś z nim zrobić obojętnie czy Helios czy Leica za 50 koła.

Awatar dannel_pl
    Mieszka w
    Brzeziny k/Łodzi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

zdjęcie: 11

zdjęcie: 12 (to samo co 7 w wersji B&W)
    zdecydowanie koleżanko miałaś racje co do tego że B&W w tych kolorach wygląda o wiele lepiej.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Kolory i kontrasty (o których pisałam) akurat rzuciły mi się w oczy. Nie wyglądają jak wyplute prosto z matrycy (np. 4, 6, 9). I żeby nie było - nic do kolorów ani do miziania nie mam.

Uprawnienia umieszczania postów