Ostatnio edytowane przez dannel_pl ; 17.01.14 o 22:40
foto: Olympus E-PL1 + kit 14-42 ED M42: Helios 44-4 58mm/f2 + Jupiter 21 200mm/f4
oczekuję na: Jakaś lampka i dobre szkło stritowe z dobrym światłem
Na drugim wyszło, jakby dziewczę miało zdrewniałą rękę
Kadry jakoś nie porwały mnie oryginalnością. Widzę, że bardziej skupiasz się na kolorach i kontrastach.
Na pierwszym przepały na łabędziach.
Na drugim za duża głębia ostrości - korzenie konkurują z modelką o uwagę oglądającego.
Na szóstym wypalone do białości niebo i w ogóle obróbka na nie - zdjęcie moim zdaniem wręcz zmasakrowane.
Reszta nic specjalnego jeśli chodzi o kadr.
jak Koleżanki napisały, tako i jest. Nie ma na czym oka zawiesić. Trenuj, bo inaczej nic z tego nie będzie. Jak pisałem już , z kobiety piękno należy kadrem wyciągać, a Ona jakaś taka spięta , zadumana, zła, nieobecna... jakby duch to zdjęcie robił. Ty robisz - ty kreujesz. Ty nadajesz ton. Ty prowadzisz, wyłapujesz jej piękno. Samo się nie zrobi, tu widzę nie ma serca i polotu w tych fotach.
Mnie zatrzymało zdjęcie 3. fajne tło starego miasta w dole, aż się prosi by modelka przede wszystkim nie była w tej kapocie strasznej i kapturze, i by jakąś fajniejszą minę miała. Kwadrat, odpowiednia tonacja i to zdjęcie mogło być naprawdę fajne.
Powinieneś baczniej zwracać uwagę na światło. To na Twoich zdjęciach nie sprzyja fotografii kolorowej - kolory są spłowiałe, marny kontrast. To raczej warunki do fotografii czarno-białej. Fajnie, że nie ma ostrych kontrastów (głębokich czarnych cieni i świateł graniczących z przepałami), ale kolor bym zlikwidowała. Mam na myśli portrety.
co do kolorów koleżanko pewnie dlatego że większość tych zdjęć jest robione manualem Helios a w tych szkłach te kolory no nie ukrywajmy nie są takie jak z dzisiejszych![]()
foto: Olympus E-PL1 + kit 14-42 ED M42: Helios 44-4 58mm/f2 + Jupiter 21 200mm/f4
kolor rzecz nabyta, zawsze można coś z nim zrobić obojętnie czy Helios czy Leica za 50 koła.
Kolory i kontrasty (o których pisałam) akurat rzuciły mi się w oczy. Nie wyglądają jak wyplute prosto z matrycy (np. 4, 6, 9). I żeby nie było - nic do kolorów ani do miziania nie mam.