Dzięki, +ik poszedł![]()
Obiektyw nawet dość ostry jak na dekielek, trochę mało gnie i w rogach aberracje przeogromne, ale jest szeroko. Jak już się więcej pobawisz napisz coś jeszcze proszę o wrażeniach z użytkowania.
pozdrawiam
Dzięki, +ik poszedł![]()
Obiektyw nawet dość ostry jak na dekielek, trochę mało gnie i w rogach aberracje przeogromne, ale jest szeroko. Jak już się więcej pobawisz napisz coś jeszcze proszę o wrażeniach z użytkowania.
pozdrawiam
Cóż tu można powiedzieć o wrażeniach z użytkowanialekki, plastik, praktycznie ustawienie tylko ostrości na nieskończoność. Myślę że jako dodatek okazjonalny ok. W pomieszczeniach chyba słabo F8.0 ;-(. Ale za jakiś czas podzielę się wrażeniami.
![]()
OM-D E-M5 (Black) + parę stałek
Przy dobrej stabilizacji i matrycy to jak kadr nie ucieka można pewnie zrobić niezłe zdjęcie przy czasie 1/5 i ISO3200. Wówczas nawet przy f/8 nie musi być dużo światła.
W sumie - przy tych rozmiarach - można mieć go zawsze przy sobie- i to jego największa wpisująca się w założenia systemu - zaleta
![]()
Bardzo jestem ciekaw zdania na temat tego obiektywu. Będąc teraz przez tydzień w Oranie w Algerii bardzo brakowało mi czegoś szerszego. Za 3 tygodnie mam powtórkę więc zastanawiam się nad zakupem czegoś szerokiego.
X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,
Dzięki za zdjęcia. niestety nie mam jak punkcików przyznać, bo niedawno coś już Ci przelewałemZdjęcia o tyle cenne, że po ich obejrzeniu stwierdziłem, że chyba lepiej chyba nieco odczekać, poskładać na samyang FE. Jakość na brzegach moim zdaniem bardzo kiepska. Szczególnie jak się patrzy na drzewa
![]()
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
Dla mnie to taki wstęp - czy pasuje mi ogniskowa - jeśli tak - pewnie zmienię na Samyanga - a tak na ten moment nie jest źleMyślałem że będzie gorzej.
Mało Fishe-eye'owe ten fish-eyeto już bardziej wygląda na dużą dystorsję niż na rybie oko
Samyang to jednak Samyang tak jak widzę,często się zastanawiam czy nie wymienić go może na 9-18 ale on ciągle się trzyma i przy następnych sesjach udowadnia mi,że nie warto się go pozbywać
![]()
Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com
poszły punkciki![]()
X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,
Przyzwoita jakość zdjęć. Nad CA można "popracować" w LR, zazwyczaj dwa kliknięcia wystarczają.
Malutkie gabaryty - można go wetknąć w jakiś zakamarek torby i zawsze mieć pod ręką (czego nie można powiedzieć o Samyang'u 7,4mm - pomimo, ze też nieduży)
Niska cena.
Słowem, ciekawa propozycja.
PS
Być może w fishu 9mm nie ma po co bawić się w ustawianie ostrości, to jednak w dekielku 15mm warto się zastanowić jak ustawić dźwigienkę, a mozliwości są trzy: nieskończoność, średnio oddalone obiekty (kilka metrów) i blisko oddalone obiekty (kilkadziesiąt cm).