Moze ktos napisac poparty praktyka przyklad prostowania zdjecia z rybki. Sam robilem to w PS6 ale efekty malo zadowalajace
Moze ktos napisac poparty praktyka przyklad prostowania zdjecia z rybki. Sam robilem to w PS6 ale efekty malo zadowalajace
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
Zajrzyj do wątku https://forum.olympusclub.pl/threads...odrybiania-%29 - jest zarówno kilka przykładów jak i ciekawy program.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Moje przykłady są tu:
http://www.anglerfish.ajotte.com/ind...Przyk%C5%82ady
i tu:
http://www.anglerfish.ajotte.com/ind...ain.Porownanie
przy czym to są zdjęcia z "dorosłego" rybiego oka, czyli Samyang 7,5.
Oczywiście nie musisz kupować mojego programu w celu prostowania. Wiele narzędzi pozwala na uzyskanie projekcji rektilinearnej, można też skorzystać z darmowego Hugina, który w zasadzie służy do składania panoram, ale jak mu się zada zrobienie panoramy z jednego zdjęcia, to je ładnie prostuje. W dodatku można wybrać jedną z dużej liczby projekcji. Nie sprawdzałem jednak, jak Hugin sobie poradzi z tytułowym obiektywem, który krzywi obraz dużo słabiej, niż typowe rybie oko.
Można też eksperymentować w Huginie ze złożeniem minipanoramy z dwóch lub trzech kadrów (poziomych lub pionowych) dość mocno zachodzących na siebie.
Generalna zasada przy prostowaniu jest taka, że nie każde zdjęcie się do tego nadaje. Już na etapie fotografowania należy zaplanować, czy i w jakiej projekcji zdjęcie będzie prostowane. Potem odpowiednio wykadrować, wyobrażając sobie, jak to będzie wyglądać po. Jeśli chcemy uzyskać pionowe linie (np. w zdjęciu architektury), należy dokładnie wypoziomować aparat, gdyż nawet niewielka odchyłka (zupełnie niewidoczna, gdy zdjęcie jest jeszcze nie wyprostowane), objawi się w postaci potężnych skosów zamiast pionów i poziomów. Wprawdzie można potem próbować korygować perspektywę i obracać, ale efekty będą gorsze, jeśli się od razu odpowiednio nie ustawi![]()
Corel Paint Shop Pro ma ciekawe narzędzie do prostowania. Do PSa jest plug-in HEMI - wg. mnie rzuca na kolana wszystkie inne wynalazki do prostowania ryby.
Wyjaśnijcie mi proszę, dlaczego chcecie prostować coś co "udaje" lub jest obiektywem typu rybie oko (ten dekielek aż tak nie zakrzywia, dla mnie to nawet lepiej niż Saymanga 7,5 ) jeśli to jego cecha a nie wada optyczna ogromne zniekształcenia.
Pasjonat amator
Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8
W pełni się z Tobą zgadzam. Ale są ludzie którzy nie mogą patrzeć na zakrzywione boki, ale fotografują fiszem, bo tak jest cool.
Nie o to chodzi. Są kadry, które świetnie wyglądają zrobione rybim okiem i tych nie ma sensu prostować. Są jednak sytuacje, gdy ktoś ma rybie oko, a nie stać go na jeszcze jeden obiektyw, w postaci UWA, który na dodatek miejsce w torbie też zajmuje. Prostowanie daje, w pewnych sytuacjach, możliwość zastąpienia UWA rybim okiem. Po prostu można to traktować jako dodatkową opcję. Chodząc po mieście z aparatem mam prawie zawsze podpięty 14-150. Gdy 14mm okazuje się za wąsko, podpinam Samyanga 7,5. Potem tylko prostowanie, ewentualne kadrowanie i mam zdjęcie jak z szerokiego kąta![]()
Co do Saymanga, wiem, że jest świetny optycznie, ale kosztuje prawie 1k zł, to nieco za wiele dla okazyjnego fotografowania, ten dekielek to swoistego rodzaju kompromis, cena do przyjęcia jak na okazyjne foto, poza tym, on nie zakrzywia tak jak stricte prawdziwa "rybka" (a takiego za bardzo nie lubię ) załamanie "czasoprzestrzeni" którą robi 9mm bardziej mi odpowiada. Tylko to światło , ale coś za coś...ale przymierzam się do zakupu.
Pasjonat amator
Jak ustawisz f/3.5 to na zdjęciu zawsze coś będzie nieostre. ZAWSZE przymykałem fisza do f/8 żeby zdjęcie było ostre. Przecież o to chodzi w rybie. Dekielek sprawia że optymalne ustawienie przysłony mam "automatycznie"
Będąc w Czarnobylu zrobiłem w ciągu 10 dni ok 60GB zdjęć. 70% było robionych fiszem. 100% z nich było przymkniętych do f/8
Ostatnio edytowane przez shary ; 14.12.14 o 13:44
Tak nieco poza tematem, gdzie zdjęcia z tego niezwykłego miejsca można obejrzeć?
Pasjonat amator