Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 136

Wątek: M.Zuiko Digital 9mm f/8,0 BCL-0980 czyli obiektyw rybie oko / Dekielek od Olympusa

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria
    Moze ktos napisac poparty praktyka przyklad prostowania zdjecia z rybki. Sam robilem to w PS6 ale efekty malo zadowalajace
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Zajrzyj do wątku https://forum.olympusclub.pl/threads...odrybiania-%29 - jest zarówno kilka przykładów jak i ciekawy program.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Moje przykłady są tu:
    http://www.anglerfish.ajotte.com/ind...Przyk%C5%82ady
    i tu:
    http://www.anglerfish.ajotte.com/ind...ain.Porownanie
    przy czym to są zdjęcia z "dorosłego" rybiego oka, czyli Samyang 7,5.

Oczywiście nie musisz kupować mojego programu w celu prostowania. Wiele narzędzi pozwala na uzyskanie projekcji rektilinearnej, można też skorzystać z darmowego Hugina, który w zasadzie służy do składania panoram, ale jak mu się zada zrobienie panoramy z jednego zdjęcia, to je ładnie prostuje. W dodatku można wybrać jedną z dużej liczby projekcji. Nie sprawdzałem jednak, jak Hugin sobie poradzi z tytułowym obiektywem, który krzywi obraz dużo słabiej, niż typowe rybie oko.
    Można też eksperymentować w Huginie ze złożeniem minipanoramy z dwóch lub trzech kadrów (poziomych lub pionowych) dość mocno zachodzących na siebie.

Generalna zasada przy prostowaniu jest taka, że nie każde zdjęcie się do tego nadaje. Już na etapie fotografowania należy zaplanować, czy i w jakiej projekcji zdjęcie będzie prostowane. Potem odpowiednio wykadrować, wyobrażając sobie, jak to będzie wyglądać po. Jeśli chcemy uzyskać pionowe linie (np. w zdjęciu architektury), należy dokładnie wypoziomować aparat, gdyż nawet niewielka odchyłka (zupełnie niewidoczna, gdy zdjęcie jest jeszcze nie wyprostowane), objawi się w postaci potężnych skosów zamiast pionów i poziomów. Wprawdzie można potem próbować korygować perspektywę i obracać, ale efekty będą gorsze, jeśli się od razu odpowiednio nie ustawi

Awatar shary
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria
    Corel Paint Shop Pro ma ciekawe narzędzie do prostowania. Do PSa jest plug-in HEMI - wg. mnie rzuca na kolana wszystkie inne wynalazki do prostowania ryby.

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Wyjaśnijcie mi proszę, dlaczego chcecie prostować coś co "udaje" lub jest obiektywem typu rybie oko (ten dekielek aż tak nie zakrzywia, dla mnie to nawet lepiej niż Saymanga 7,5 ) jeśli to jego cecha a nie wada optyczna ogromne zniekształcenia.
    Pasjonat amator
    Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
    Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8

Awatar shary
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria
    W pełni się z Tobą zgadzam. Ale są ludzie którzy nie mogą patrzeć na zakrzywione boki, ale fotografują fiszem, bo tak jest cool.

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Nie o to chodzi. Są kadry, które świetnie wyglądają zrobione rybim okiem i tych nie ma sensu prostować. Są jednak sytuacje, gdy ktoś ma rybie oko, a nie stać go na jeszcze jeden obiektyw, w postaci UWA, który na dodatek miejsce w torbie też zajmuje. Prostowanie daje, w pewnych sytuacjach, możliwość zastąpienia UWA rybim okiem. Po prostu można to traktować jako dodatkową opcję. Chodząc po mieście z aparatem mam prawie zawsze podpięty 14-150. Gdy 14mm okazuje się za wąsko, podpinam Samyanga 7,5. Potem tylko prostowanie, ewentualne kadrowanie i mam zdjęcie jak z szerokiego kąta

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Co do Saymanga, wiem, że jest świetny optycznie, ale kosztuje prawie 1k zł, to nieco za wiele dla okazyjnego fotografowania, ten dekielek to swoistego rodzaju kompromis, cena do przyjęcia jak na okazyjne foto, poza tym, on nie zakrzywia tak jak stricte prawdziwa "rybka" (a takiego za bardzo nie lubię ) załamanie "czasoprzestrzeni" którą robi 9mm bardziej mi odpowiada. Tylko to światło , ale coś za coś...ale przymierzam się do zakupu.
    Pasjonat amator

Awatar shary
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bart_1985 Zobacz posta
    Tylko to światło , ale coś za coś...ale przymierzam się do zakupu.
    Jak ustawisz f/3.5 to na zdjęciu zawsze coś będzie nieostre. ZAWSZE przymykałem fisza do f/8 żeby zdjęcie było ostre. Przecież o to chodzi w rybie. Dekielek sprawia że optymalne ustawienie przysłony mam "automatycznie"

Będąc w Czarnobylu zrobiłem w ciągu 10 dni ok 60GB zdjęć. 70% było robionych fiszem. 100% z nich było przymkniętych do f/8
    Ostatnio edytowane przez shary ; 14.12.14 o 13:44

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Tak nieco poza tematem, gdzie zdjęcia z tego niezwykłego miejsca można obejrzeć?
    Pasjonat amator