Strona 11 z 28 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 271

Wątek: M.ZUIKO DIGITAL 25mm F1.8 - już oficjalnie

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Odp: M.ZUIKO DIGITAL 25mm F1.8 - już oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Z drugiej strony 35 f/1,4 pod APS-C kosztuje mniej więcej tyle samo, co ten Olek.
    1.4, szkła 1.4 zawsze były zauważalnie droższe niż 1.8 (vide Canon 50 1.8 za 400zł i 50 1.4 za 1400zł)

Bardziej niż cena przeszkadza mi to, że jeśli chodzi o użyte materiały jest to konstrukcja budżetowa, jak m.ZD 45 f/1,8, a nie "premium", jak np. m.ZD 17 f/1,8. Ale sądzę, że cena szybko spadnie, a kto ma kupić, ten i tak kupi (zaś kto ma narzekać, ten będzie narzekał, nawet jeśli cena spadnie o połowę ).
    Ja rozumiem że nowoczesne szkło może być droższe niż badziewny Canon 50 1.8, stanieje do ceny m43 45 1.8 to się zastanowię, a tak póki co to Canon 50 1.8 na 12MPix daje radę całkiem nieźle
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    ...a tak póki co to Canon 50 1.8 na 12MPix daje radę całkiem nieźle
    Tylko że ogniskowa jakby inna i średnio do Olka pasuje
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

No właśnie - ile on kosztuje "na sklepie", że takie narzekanie? Przecież nie ma alkomatu wbudowanego więc na obowiązek kupna się nie zanosi. Kto chce to pewnie sobie kupi, kto marudzi to jeszcze ma do wyboru inne szkła o podobnej ogniskowej i jasności (a nawet jaśniejsze).
    Co do testu Fotopolis - nie ma jak zobrazowanie winiety na szarej ścianie z wzorkiem . Poza tym jak te ich % przeliczyć na EV?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Tylko że ogniskowa jakby inna i średnio do Olka pasuje
    Ale ja też nie do Olka tego Canona podpinam

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Masz rację z tym wróżeniem z fusów. Ja pisze na podstawie konkretnych danych z konkretnej firmy w konkretnym czasie i absolutnie nie twierdzę, że w Olympusie czy Nikonie jest tak samo. Może pracujesz w którejś z tych firm i wiesz więcej?

Ceny nie są ustalane przez idiotów i firmy dobrze wiedzą co chcą osiągnąć i cena jest jednym z elementów osiągnięcia tego celu.
    w żadnej z tych firm nie pracuję i pewnie pracować bym nie chciał bo wtedy nie miałbym czasu na Olympusclub i inne przyjemności

A co do cen - stratedzy i planiści w firmach wiedzą swoje a klient wie swoje. No chyba że mu się pranie mózgu zrobi... Nie twierdzę i nie twierdziłem że marketingowcy Olympusa czy innych firm są idiotami (chociaż paru się pewnie znajdzie jak w każdym środowisku) tylko że mi z ich polityką ceną niestety coraz mniej jest po drodze. I mam wrażenie że nie tylko mi...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Ale ja też nie do Olka tego Canona podpinam
    A no widzisz, i tu jest mały problem. Bo jak ktoś ma Olka, to niekoniecznie musi mieć Canona. A nawet jak dokupi Canona do tej 50-tki za 400 zł, to wcale nie wyjdzie to taniej, niż m.ZD 25
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    A co do cen - stratedzy i planiści w firmach wiedzą swoje a klient wie swoje. No chyba że mu się pranie mózgu zrobi... Nie twierdzę i nie twierdziłem że marketingowcy Olympusa czy innych firm są idiotami (chociaż paru się pewnie znajdzie jak w każdym środowisku) tylko że mi z ich polityką ceną niestety coraz mniej jest po drodze. I mam wrażenie że nie tylko mi...
    Firma jak każda chce zarabiać. My chcemy mieć jak najtańszy sprzęt. To oczywiste, tak samo jak fakt, że fotografia tanim hobby nie jest, szczególnie jak ktoś lubi dużo i nowe, a chłopcy zwykle lubią. Tylko, czemu mają służyć te wielopostowe lamenty na ceny, prawie po każdej premierze? Zaspokojeniu potrzeby narzekania?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

A no widzisz, i tu jest mały problem. Bo jak ktoś ma Olka, to niekoniecznie musi mieć Canona. A nawet jak dokupi Canona do tej 50-tki za 400 zł, to wcale nie wyjdzie to taniej, niż m.ZD 25
    Ale ja jestem w tej lepszej sytuacji że już miałem Canona .

Oczywiście kupowanie korpusu Canona specjalnie po to żeby mieć "tanie" 50mm jest trochę bez sensu, ale ja patrzę z mojego punktu widzenia

Jd
    Gość

Na obniżke ceny tego obiektywu nie ma co liczyć. Zwłaszcza w OJ. Przed chwila przejrzałem cenniki od premiery 17 mm f1.8. Na dzisiaj jest nawet droższy o kilkanascie zł w stosunku do ceny premierowej. Taniej bedzie za jakis czas tylko w biednych USA lub na Dalekim Wschodzie nawet po dodaniu VAT i cła.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

chyba 6D + 50/1,8 < E-M1 + 25/1,8 Więc to tylko kwestia priorytetów...

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Firma jak każda chce zarabiać. My chcemy mieć jak najtańszy sprzęt. To oczywiste, tak samo jak fakt, że fotografia tanim hobby nie jest, szczególnie jak ktoś lubi dużo i nowe, a chłopcy zwykle lubią. Tylko, czemu mają służyć te wielopostowe lamenty na ceny, prawie po każdej premierze? Zaspokojeniu potrzeby narzekania?
    błąd. Firma MUSI zarabiać. Tego nie kwestionujemy. Rozważamy tylko czy aby drogę do celu dobrą obrali. Z ostatniego piętra biurowca w Tokio trochę inaczej rynek widać niż z ulicy w Warszawie, Berlinie czy Nowym Jorku i z takiej wysokości łatwo przeoczyć to co się w normalnym świecie dzieje
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"