Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Adobe Camera RAW + kalibracja

  1. #1

    Dołączył
    Oct 2007
    Posty
    4
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

    Adobe Camera RAW + kalibracja

    Witam. Czy ktoś z użytkowników e-500 kalibrował ACR’a pod ten aparat? Jeżeli tak to jakie rzeczywiście dało to rezultaty (jakieś próbki)? Czy możecie udostępnić korekcję wartości po kalibracji? A może ktoś się natknął w sieci na „bazę” tego typu ustawień? Mnie się to nie udało niestety.

  2. #2
    | OlyJedi Awatar suchar
    Dołączył
    Oct 2006
    Mieszka w
    Wa-wa
    Posty
    3.193
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Ja tam mam ten problem, ze caly PS wyswietla mi zdjecia z nasyconymi barwami o jakies +15 w stosunku do tego, co widze jak je wrzuce do internetu (w roznych miejscach).
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

  3. #3
    Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Dołączył
    Jan 2006
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Posty
    5.396
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Ja tam mam ten problem, ze caly PS wyswietla mi zdjecia z nasyconymi barwami o jakies +15 w stosunku do tego, co widze jak je wrzuce do internetu (w roznych miejscach).
    Masz laptoka?
    Jak masz ustawione okienko Color settings?

    Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

  4. #4
    | OlyJedi Awatar suchar
    Dołączył
    Oct 2006
    Mieszka w
    Wa-wa
    Posty
    3.193
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Ja tam mam ten problem, ze caly PS wyswietla mi zdjecia z nasyconymi barwami o jakies +15 w stosunku do tego, co widze jak je wrzuce do internetu (w roznych miejscach).
    Masz laptoka?
    Jak masz ustawione okienko Color settings?

    Pozdrawiam
    Nie, mam zwyklego PC-ta. Teraz nie jestem w domu przy nim, ale jak wroce to sprawdze. Zawsze pozostaje pytanie: PS czy internet pokazuja prawde? Sadze, ze jesli w kilku miejscach w necie jest wlasciwie tak samo, to wlasnie PS przeklamuje.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

  5. #5
    | OlyJedi Awatar willow32
    Dołączył
    Apr 2005
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Posty
    1.203
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Ja tam mam ten problem, ze caly PS wyswietla mi zdjecia z nasyconymi barwami o jakies +15 w stosunku do tego, co widze jak je wrzuce do internetu (w roznych miejscach).
    Masz laptoka?
    Jak masz ustawione okienko Color settings?

    Pozdrawiam
    Nie, mam zwyklego PC-ta. Teraz nie jestem w domu przy nim, ale jak wroce to sprawdze. Zawsze pozostaje pytanie: PS czy internet pokazuja prawde? Sadze, ze jesli w kilku miejscach w necie jest wlasciwie tak samo, to wlasnie PS przeklamuje.
    a czy w PSie nie pracujesz w przestrzeni Adobe RGB? przegladarki sieciowe wyświetlają w sRGB pewnie to jest przyczyna.
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

    E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

  6. #6
    | OlyJedi Awatar suchar
    Dołączył
    Oct 2006
    Mieszka w
    Wa-wa
    Posty
    3.193
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez willow32
    a czy w PSie nie pracujesz w przestrzeni Adobe RGB? przegladarki sieciowe wyświetlają w sRGB pewnie to jest przyczyna.
    Tak wlasnie jest. Kurcze, ze tez od razu tego nie zczailem... Zaraz sprawdze, czy to na pewno to.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

  7. #7
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Dołączył
    Sep 2004
    Mieszka w
    wrocław
    Posty
    2.256
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    po co w ogóle uzywasz Adobe RGB? to raczej bez sensu przy założeniu że większość labów i tak używa sRGB.

  8. #8
    | OlyJedi Awatar suchar
    Dołączył
    Oct 2006
    Mieszka w
    Wa-wa
    Posty
    3.193
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    po co w ogóle uzywasz Adobe RGB? to raczej bez sensu przy założeniu że większość labów i tak używa sRGB.
    Tak, zgadzam sie, bez sensu. Jakos nigdy sie tym za bardzo nie przejmowalem (bez komentarza... ). Tak czy inaczej wyszlo z testu, ze to nie przestrzen byla klopotem.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

  9. #9

    Dołączył
    Oct 2007
    Posty
    4
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    ....Tak czy inaczej wyszlo z testu, ze to nie przestrzen byla klopotem.
    No jednak to kwestia przestrzeni kolorów. Jeżeli pracujesz w aRGB to przed wysłaniem plików w net przekonwertuj do sRGB.

    No ale wracając do tematu czy nie ustawialiście profilu aparatu w Camera Raw? Szukałem jakiś ustawień pod matrycę e-500 ale z miernym rezultatem. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

  10. #10
    | OlyJedi Awatar skow
    Dołączył
    Dec 2005
    Mieszka w
    Szczecin
    Posty
    1.087
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez index
    Szukałem jakiś ustawień pod matrycę e-500 ale z miernym rezultatem.
    1. Jak nie znalazłeś pod E-500 to może poszukaj pod E-300 (identyczna matryca)

    2. Wszystkie dane, nastawy itp oprogramowanie powinno brać z RAWu gdzie to wszystko jest zapisane dla konkretnego zdjęcia a nie ustawiać na sztywno pod konretny model.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. Adobe Camera Raw 5.4 i DNG Converter 5.4
    By Darekw1967 in forum Ciekawe strony www
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 26.05.09, 17:56
  2. Adobe Camera RAW - problem z kolorami
    By rafrog in forum Cyfrowa ciemnia
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 13.08.07, 07:23
  3. Adobe Camera RAW 3.5- po polsku
    By irupo in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 14.11.06, 17:53
  4. Adobe Camera RAW 3.4 - brak wyśiwetlania miniaturek.
    By herman in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 18.09.06, 12:51
  5. Adobe Photoshop Camera Raw
    By SatH^Raa in forum HydePark
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 30.09.03, 14:43

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.