Na coś wątek się przydałDodałem + dla Darekw1967 choć nie wiem czy ma jakieś oddziaływanie przy "wyłączonej" reputacji.
Na coś wątek się przydałDodałem + dla Darekw1967 choć nie wiem czy ma jakieś oddziaływanie przy "wyłączonej" reputacji.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Witam !
Jak ktos korzysta z GIMP-a polecam skrypt: BSSS-Sharpen.
Stosuje go do ostatecznego wyciagania z materialu subtelnych detali.
Ustawiam parametr 0.1 i powtarzam wyostrzanie raz albo pare razy aby
uzyskac precyzyjniej elementy trawy, wlosow, drobne nieregularne struktury.
Ten skrypt jak sie go odpowiednio wykorzysta to uzyskuje sie rewelacyjne efekty bez
dewastacji foty.
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Kiedys jak napisalem,ze do wyostrzania trza troche rozmyc,mediana jest tym czyms co sie sprawdza,to gromy sie na mnie posypaly.Sie naczytalem,o tym ze zeby wyostrzac to trzeba rozmyc i co jeszcze wymysle.
Teraz jak po angielsku ktos to napisal to kazdy glowa kiwa i sie dziwi z szacunkiem jakie to angliki mondre.Dlaczego?
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Zawsze działa.
---------- Post dodany o 15:18 ---------- Poprzedni post był o 15:17 ----------
Bo Amerykańscy Naukowcy odkryli, że ludzie uwierzą we wszystko co odkryją Amerykańscy Naukowcy?
---
edit:
A Ty pisałeś po polsku.
Ja tam medianuję i działa.
Ostatnio edytowane przez Saboor ; 17.01.14 o 16:21
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Wątek jest o skalowaniu, odniosłem się do Twojego postu o skalowaniu w dwóch krokach (zadałem pytanie). Tyle wspólnego ma mój post z tematem.
Czy to tak trudno zrozumieć czy moje pytanie wyprowadziło Cię z równowagi?
---------- Post dodany o 20:49 ---------- Poprzedni post był o 18:49 ----------
Spróbuj zainstalować skrypt multiscale.scm i przeskaluj tego Mercedesa. Ciekaw jestem porównania z metodą Darka.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Witam !
Zadales pytanie "Dlaczego nie robiłeś tego tym samym narzędziem?".
Dla mnie narzedzie to GIMP i jego mozliwosci, wiec nie za bardzo zrozumialem
o co dokladnie Ci chodzilo w tym pytaniu jezeli wszystko GIMP-em robilem.
Stad nie zrozumielismy sie.
Podales moj 1 przyklad i tam dodatkowo musialem wykonac skalowanie do 1024 na dlugim boku aby bylo ok.
Zainstalowalem sobie ten skrypt multiscale.scm
Zaczalem go testowac i jest zupelnie ok.
Jak sie dobierze odpowiednio parametry to wynik jest ok.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 18.01.14 o 00:22
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Powtórzę więc:
Najpierw użyłeś skrypt-Fu "Step resize" a do zmniejszenia po drugim boku, użyłeś standardowego skryptu "Skaluj obraz".
Dlaczego użyłeś dwóch różnych metod (narzędzi)?
---------- Post dodany o 23:30 ---------- Poprzedni post był o 23:27 ----------
Jak to w/g Ciebie wypada w porównaniu ze sposobem nr 2?
---------- Post dodany o 23:38 ---------- Poprzedni post był o 23:30 ----------
Wydaje się, że różnią się dodatkową obróbką. Tak jakby w wersji z metodą Darka, było robione coś przy kontraście lokalnym albo inne wyostrzanie po skalowaniu
Ale wygląda MZ b. dobrze jeśli chodzi o skośne linie.