Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 71

Wątek: możliwość pracy w Fotopolis

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: możliwość pracy w Fotopolis

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Są dwa rodzaje testów - obiektywne i praktyczne.

Fotopolis i optyczne robią te pierwsze...
    W takim razie oni w ogóle nie robią testów.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

To mala, rodzinna firma, prowadzi ja moj kolega z dawnych lat. Bardzo sympatyczni ludzie, mila atmosfera, swego czasu popelnilem dla nich pare artykulow.
    A to co sie pisze w ogloszeniach, to czesto nijak sie ma do realu, wiem bo sam daje takowe co jakis czas. Nie doszukujcie sie podtekstow, bo one moga byc, ale nie musza, po prostu 50/50
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

No tak, czyli coś normalniejszego. Szkoda, że Wawa.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

barmichal76
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Krystyna1975 Zobacz posta
    Ale najlepsze jest to - "oferujemy wynagrodzenie za pracę". Padłam. Przecież to jest oczywista oczywistość (choć nie u nas w Polsce, pewnie dlatego o tym wspomnieli, a raczej pochwalili się ), że za pracę należy się wynagrodzenie, a pisanie o tym już powinno wzbudzić czujność u potencjalnego kandydata/tki (ja się nie łapię, za stara już jestem, sądzę, że szukają kogoś do 30).

http://cvexpert.pl/rekrutacyjny-bullshit/ - instrukcja jak należy interpretować ogłoszenia o pracę.
    Proponuję przeczytać źródłowe ogłoszenie bez emocji - to jest staż, a taki wedle Polskiego prawa może być niepłatny. To czy jest to uczciwe, czy nie to już inna sprawa.

Pozdr

Krystyna1975
    Gość

Czytałam. Staż to też PRACA, w dodatku trudniejsza, bo wzbogacona o element konieczności wykazania się, udowodnienia "pracodawcy", że podjął trafną decyzję zatrudniając Ciebie. Nie wiadomo o jaki staż chodzi - może załatwili sobie staż z UP i szukają osoby zarejestrowanej tam. To jest niecały 1000 PLN netto (nie z ich kieszeni!), w dodatku, jak się ostatnio dowiedziałam, nie liczy się on do stażu pracy, a więc i do emerytury też nie! (pisała tak osoba, która na stażu z UP była, więc chyba jest dobrze poinformowana) Nawet nie wiadomo ile by ten staż miał trwać, ale zapis o gotowości pozostania w firmie po stażu może sugerować, że jest to właśnie staż z UP - "pracodawca" ma obowiązek zatrudnić osobę po zakończeniu stażu, więc to żadna łaska, tylko wymóg przepisów.

Ps. Jak mam umrzeć z głodu, to wolę robić to leżąc brzuchem do góry, a nie zapierniczając na jakiegoś darmozjada na bezpłatnym czy też marnie płatnym stażu.
    Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 15.01.14 o 13:04

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Czytałam. Staż to też PRACA, w dodatku trudniejsza, bo wzbogacona o element konieczności wykazania się, udowodnienia "pracodawcy", że podjął trafną decyzję zatrudniając Ciebie.
    Staż zawodowy - forma nauki polegająca na zdobywaniu wiedzy w miejscu pracy.

U mnie też stażyści byli i bardziej była to dla nich możliwość nauczenia się czegoś, niż praca, bo jak gość przychodził pełen ideałów i przy zetknięciu z pierwszą pracą przeżywał lekki szok, że to nie tak jak w filmach pokazują, gzie wszyscy chodzą, gadają, kawę piją itp.

Nawet nie wiadomo ile by ten staż miał trwać, ale zapis o gotowości pozostania w firmie po stażu może sugerować, że jest to właśnie staż z UP - "pracodawca" ma obowiązek zatrudnić osobę po zakończeniu stażu, więc to żadna łaska, tylko wymóg przepisów.
    Nie ma obowiązku zatrudnienia pracownika po stażu, z prostej przyczyny, jeśli osoba się nie sprawdzi, to z jakiej racji masz go zatrudnić.

Jak mam umrzeć z głodu, to wolę robić to leżąc brzuchem do góry, a nie zapierniczając na jakiegoś darmozjada na bezpłatnym czy też marnie płatnym stażu.
    No ja bym tam wolał mieć jakąkolwiek robotę niż nie mieć w ogóle, ale to kwestia wyboru. Chyba że stać mnie na to, że siedzę nic nie robię i czekam na propozycję zatrudnienia na stanowisku dyrektorskim.
    The question is, who cares?

Krystyna1975
    Gość

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Staż zawodowy - forma nauki polegająca na zdobywaniu wiedzy w miejscu pracy
    No właśnie. A jak się ma to do tego?
    Od kandydatów oczekujemy:
    • dobrej znajomości zasad obsługi i działania sprzętu fotograficznego
    • bezbłędnego posługiwania się pisanym językiem polskim (doświadczenie dziennikarskie będzie dodatkowym atutem)
    • sumienności i dokładności w działaniu
    • znajomości języka angielskiego
    • wykształcenia wyższego lub studiów akademickich przynajmniej na poziomie 3 roku
    • dyspozycyjności w wybranych godzinach dnia
    • dobrej komunikatywności
    • gotowości podjęcia stałej pracy po zakończeniu stażu
    • doświadczenia fotograficznego
    Tu nie ma słowa o nauce, są za to konkretne wymagania, więc jaki to staż? Hallo, budzimy się!

---------- Post dodany o 12:37 ---------- Poprzedni post był o 12:33 ----------

No ja bym tam wolał mieć jakąkolwiek robotę niż nie mieć w ogóle, ale to kwestia wyboru.
    Zdecyduj się, bo przed chwilą napisałeś, że staż zawodowy, to nie praca.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

No właśnie. A jak się ma to do tego?
    Od kandydatów oczekujemy:
    • dobrej znajomości zasad obsługi i działania sprzętu fotograficznego
    • bezbłędnego posługiwania się pisanym językiem polskim (doświadczenie dziennikarskie będzie dodatkowym atutem)
    • sumienności i dokładności w działaniu
    • znajomości języka angielskiego
    • wykształcenia wyższego lub studiów akademickich przynajmniej na poziomie 3 roku
    • dyspozycyjności w wybranych godzinach dnia
    • dobrej komunikatywności
    • gotowości podjęcia stałej pracy po zakończeniu stażu
    • doświadczenia fotograficznego

Tu nie ma słowa o nauce, są za to konkretne wymagania, więc jaki to staż? Hallo, budzimy się!
    A tam opowiadasz, a to: "Odpowiedni kandydat przejdzie 3-miesięczne szkolenie z zakresu testowania sprzętu fotograficznego zgodnie z procedurami fotopolis.pl i DxO Labs"

Nie żebym ich bronił, ale osobiście też bym nie chciał przyjmować na staż np. osoby po szkole gastronomicznej, w sytuacji, gdy u mnie musiałaby się np. bazami danych zajmować.

---------- Post dodany o 12:42 ---------- Poprzedni post był o 12:38 ----------

Zdecyduj się, bo przed chwilą napisałeś, że staż zawodowy, to nie praca.
    Robotę w sensie "coś robić"
    Wiesz ja wychodzę z założenia, że jak mam przesiedzieć 3 miesiące w domu i howno z tego mieć, a ew. odbyć staż, gdzie jakby nie było jakieś wynagrodzenie jest, to jednak wybrałbym to drugie, ale ja to dziwny jestem, więc cóż
    The question is, who cares?

Krystyna1975
    Gość

A tam opowiadasz, a to: "Odpowiedni kandydat przejdzie 3-miesięczne szkolenie z zakresu testowania sprzętu fotograficznego zgodnie z procedurami fotopolis.pl i DxO Labs"

Nie żebym ich bronił, ale osobiście też bym nie chciał przyjmować na staż np. osoby po szkole gastronomicznej, w sytuacji, gdy u mnie musiałaby się np. bazami danych zajmować.
    W każdej firmie, w której zaczynałam pracę uczyłam się jej specyfiki, ale nigdzie nie było mowy o "stażu". To normalne, że trzeba się wdrożyć, ale to nie staż. Staż to ja rozumiem pierwsza praca po studiach - bez doświadczenia, tylko z kierunkową teorią, a praktyki absolwent uczy się w pracy. Tu wymagają doświadczenia fotograficznego. Dla mnie to nie staż, tylko próba zdobycia taniej siły roboczej.

---------- Post dodany o 12:59 ---------- Poprzedni post był o 12:42 ----------

ja to dziwny jestem, więc cóż
    Każdy robi jak uważa. W końcu konsekwencje swoich decyzji sami ponosimy. Nikt Ci nie każe siedzieć z założonymi rękami. Można w tym czasie uzupełniać kwalifikacje (kursy, studia podyplomowe). Sęk w tym, że mało kto może sobie na to pozwolić i "pracodawcy" to wykorzystują - bez żenady ani skrupułów
    Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 15.01.14 o 14:03

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

U mnie też stażyści byli i bardziej była to dla nich możliwość nauczenia się czegoś, niż praca, bo jak gość przychodził pełen ideałów i przy zetknięciu z pierwszą pracą przeżywał lekki szok, że to nie tak jak w filmach pokazują, gzie wszyscy chodzą, gadają, kawę piją itp.
    Nie?

Co do ogłoszenia. Można narzekać, ale można też spróbować. Oczywiście jeśli ktoś nie ma lepszych pomysłów.