Gratulacje dla autora zwycięskiej popRAWki [też dobrze obstawiłem].
Gratulacje dla autora zwycięskiej popRAWki [też dobrze obstawiłem].
Dziękuję za wybór mojej wersji zdjęcia nynego. Cieszę się bardzo ze zwycięstwa![]()
W żadnym olkowym konkursie nigdy niczego nie wygrałem, tym bardziej nie spodziewałem się, że wygram akurat poprawkę![]()
Jeżeli chodzi o przepis na obróbkę, to jest on wyjątkowo prosty: machać suwaczkami w LR aż coś z tego wyjdzie. Tak na prawdę to w pierwszej kolejności skorygowałem balans bieli (kierowałem się wyglądem sójki ale żeby nie przedobrzyć to zwracałem też uwagę na pieniek), potem trochę zwiększyłem kontrast, pomajstrowałem przy światłach , zmniejszyłem Clarity a zwiększyłem nasycenie i Vibrance.
W następnym etapie odszumiłem zdjęcie, tak, by po zmniejszeniu i finalnym wyostrzeniu jpga tło było w miarę gładkie.
Na koniec nałożyłem filtr gradacyjny na trzy narożniki (te bez pieńka) tak by nie nachodziły na sójkę. W LD również wygasiłem światła, w LG i PG ustawiłem clarity na -100 a cienie na 100. Gdyby zdjęcie miało trafić na odbitkę, to inaczej trzeba by odszumić i wyostrzyć.
To chyba wszystko
Obrabiam na czuja i słucham co inni piszą o swoich sposobach. Wszelkie warstwy i inne czary są mi obce.
Chętnie posłucham jak autor wersji zdjęcia, która zajęła II miejsce rozmył tło. Jak dla mnie, to jest trochę zbyt mocno ale tak nie umiem![]()
A jak się czuje nyny ze zmienionym ptaszkiem?![]()
Gratulacje dla zwycięzcy !
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Jedno pytanko dotyczące obróbki. Z LR eksportowałeś bezpośrednio do jpg z docelowym rozmiarem na popRAWkę. Jeśli tak przy eksporcie zaznaczałeś opcje wyostrz? (trzy możliwe poziomy są) czy zmniejszenie zdjęcia robiłeś w innym programie.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Wydawało mi się, że to napisałem ale gdzieś wcieło... Eksportowałem w pełnym rozmiarze, chyba glosy paper ze średnim wyostrzeniem. Zmniejszenie i wyostrzenie w XnView.
Gratuluję zwycięzcy
Niestety już nie wiem na którą pracę Saboora głosowałem
Załamałem lekko narożnik ale cwaniak, na koniec wyłożył nową talię![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Również gratuluję Adamie!!!
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Brawo Adam, bardzo fajie zpoprawkowane![]()
The question is, who cares?