Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 110

Wątek: Fujifilm X-T1 - plotki

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: Fujifilm X-T1 - plotki

@ tymczasowy_
    taaaa... Sony już sie rozpędziło żeby robić fajne stałki do A7... tak jak narobiło ich cały worek do zwykłych NEXów

Czasem mam wrażenie, że producenci podzielili między sobą rynek i jeden drugiego za bardzo podgryzać nie chce. Nie chce albo się boi bo nikt tak do końca nie wie do czego jest zdolna druga strona. A dopóki klienci kupują to jest dobrze...
    Ostatnio edytowane przez Jan_S ; 23.01.14 o 15:22 Powód: odnośnik
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    @ tymczasowy_
    taaaa... Sony już sie rozpędziło żeby robić fajne stałki do A7... tak jak narobiło ich cały worek do zwykłych NEXów
    Do NEX przestali, bo co nie zrobili to wychodził obiektyw z gabarytami jak do FF matrycy. Poszli więc po rozum do głowy i zrobili korpus z matrycą FF. Wystarczy że zrobią stałki z f=1.8 - 2.0 i nikt nie spojrzy na Fuji f=1.4 bo będą miały mniejszy gabaryt (i cenę), a resztę zrekompensuje magiczna matryca FF.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

ale nie zrobią - bo nie będą się kopać z Fuji i Olympusem, Oferta jest tak podzielona że jak ktoś chce mieć dużą matrycę to ma jeden system a jak ktoś chce mieć jasne obiektywy ma drugi system. Proste... a jak się to komuś nie podoba to niech kupuje lustrzanki...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Każdy ma swoje priorytety, mnie na przykład polityka Fuji odpowiada bo nie mam pokus aby kupować kolejne szkła tylko dlatego, że się pojawiają i na forach jest o nich głośno lub po prostu są tak tanie, że "trzeba" je mieć. Jak dla mnie wystarczy: uniwersalny w miarę jasny zoom + bardzo jasna stałka typu XF 23 lub XF35 i o innych obiektywach mogę zapomnieć. Przypinam jeden obiektyw i idę na miasto nawet bez torby - rewelacja . Znam osobę, która postawiła na XF23 i telezooma i też jest zadowolona.

Fuji ma też skromną bo skromną ale zdecydowanie tańszą linię XC. Pewnie w przyszłości będą ją rozwijać ale jak patrzę na angielskie forum Fuji to zainteresowanie takimi szkłami jest znikome.

| OlyJedi Awatar wuzet
    Mieszka w
    Rzeszów / Maidstone
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

Wielu szuka i czeka na system idealny, który spełni trzy warunki ... małe, jasne i tanie. Niestety ale tak dobrze nie ma żeby wszystkie 3 boki tego trójkąta były na tak.
    Jeśli coś jest małe i jasne to nie jest tanie ... jeśli tanie i jasne to nie małe, jeśli małe i tanie to nie jasne.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez sando
    Co do wcześniejszej dyskusji o obiektywach, to te w Fuji uważam za bardzo sensowne. A jak ktoś bardzo chce coś małego to też 2 naleśniki znajdzie.
    Które to zapnie do dużego korpusu
    Korpusy Fuji nie biją rekordów maleńkości, ale chyba nie jest tak źle:
    http://camerasize.com/compact/#163.9...88,491.30,ha,t

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Korpusy Fuji nie biją rekordów maleńkości, ale chyba nie jest tak źle:
    http://camerasize.com/compact/#163.9...88,491.30,ha,t
    A jak ktoś preferuje zooma?
    http://camerasize.com/compact/#491.3...7,466.359,ga,t

PS
    Sony FE 55mm1.8 ma wielkość porównywalną z Fuji X 35mm1.4, na różnicy w f jest mniej niż 1eV. Czyli z tą wielkością szkieł do FE Sonego nie jest źle. Ceny szkieł Fuji i EF też tak bardzo nie odbiegają od siebie.

PPS
    Jak na razie to nie przewiduję zmiany systemu, ale jeśli już to zdecydowanie poszedłbym w kierunku Sony A7. Przy tych kwotach to te kilkanaście procent różnicy w cenie nie robi żadnej różnicy

PPPS
    Dlaczego nie ma dużego wyboru szkieł EF? Bo Sony spieszył się z pokazaniem korpusu FF, pokazał i zapewne mocno ostudził zapał potencjalnych nabywców Fuji X. Fuji X fajne jest, ale nic nie zmieni tego, ze jest tylko namiastką FF.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 23.01.14 o 16:20

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wuzet Zobacz posta
    Wielu szuka i czeka na system idealny, który spełni trzy warunki ... małe, jasne i tanie. Niestety ale tak dobrze nie ma żeby wszystkie 3 boki tego trójkąta były na tak.
    Jeśli coś jest małe i jasne to nie jest tanie ... jeśli tanie i jasne to nie małe, jeśli małe i tanie to nie jasne.
    Ale chyba coś takiego jak: jasne (minimum f1.4), drogie, małe i z AF to w ogóle nie istnieje

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wuzet Zobacz posta
    Widzę że narodziła się nowa kategoria fotografujących ... "kieszonkowcy", dla których najważniejszym kryterium jest wielkość aparatu i jego możliwość schowania do kieszeni. Nie martwcie się, producenci odzieżowi też to widzą i już oferują "kieszenie" mogące pomieścić bez problemu lustrzankę
    Tiaaa... W kieszeni to się nosi komórkę, drobne, portfel, klucze i gumy do żucia. Przerabiałem już aparaty kieszonkowe. Wszystkie skończyły na Allegro.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Tak czy siak.. piękny ten korpusik. Jak już odłożę trochę kasy to będę miał zgryz czy to czy E-M1

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.